Výživa je jednou z klíčových oblastí péče o kondici mozku a nervového systému. Takové funkce, jako udržení rovnováhy, stimulace kreativity, optimalizace schopnosti paměti nebo schopnost přijímat rozhodnutí a také odolnost proti stresu vyžadují dobrou kvalitu výživy.
![]()
Pro udržení těchto úkolů musí organismus syntetizovat určité sloučeniny a také omezovat vliv jiných, což není při nedostatku vhodných přípravků možné. Pro zefektivnění určitých procesů, jež jsou nezbytné pro správnou činnost mozku, je někdy nejsnadnější použít doplňky stravy, protože tyto zajišťují vysoké a rovnoměrné dávkování.
Omega 3 mastné kyseliny
Doplňky stravy, které obsahují omega 3 kyseliny, a přesněji řečeno kyseliny EPA (eikosapentaenovou) a DHA (dokosahexaenovou), patří k nejefektivnějším doplňkům stravy, jež podporují mozkovou činnost a koncentraci. Zvýšení příjmu právě těchto kyselin ve stravě prapředků lidstva pravděpodobně vedlo ke zvýšení objemu a hmotnosti mozku. Nejnovější vědecké výzkumy naznačují, že mohou mírnit poruchy nálady a depresi, které jsou jednoznačnou komplikací při soustředění pozornosti. Navíc se čím dál tím častěji hovoří o preventivním působení kyselin EPA a DHA v souvislosti s Alzheimerovou chorobou, která se projevuje postupnou degradací kognitivních funkcí.
![]()
Rostlinné přípravky
Existuje mnoho rostlin, jejichž chemické složení známe, a které ovlivňují funkci mozku a schopnost udržet koncentraci. Některé u nich působí tak, že ovlivňují stimulaci aktivity nervové soustavy (když vám chybí energie nebo motivace) a jiné mohou být nápomocny při zklidnění a omezení negativních, rozptylujících faktorů (kdy máte problém se soustředit a udržet efektivitu vaší činnosti). Dobrými příklady jsou zde „stimulující“: rozchodnice růžová (rhodiola rosea) a bakopa drobnolistá (bacopa monnieri); nebo „uklidňující“ konopí seté (cannabis sativa) a také withanie snodárná (ašvaganda).
Za povšimnutí stojí také rostliny, jež jsou bohaté na antioxidační látky, díky čemuž mají potenciál chránit nervovou soustavu. Nedostatek této ochrany totiž může působit zánětlivé stavy buněk, „oslabovat“ nervové buňky a také narušovat kognitivní procesy.
Velký význam mohou mít v tomto kontextu mj. kurkuma, zelený čaj, kakao, káva, červené víno nebo citrusové plody. Zde je také důležité zmínit přímou stimulaci přenosu nervových signálů, kterou nabízí kofein a jemu podobné látky, jež obsahuje právě káva, čaj nebo kakao. Je však nutné si uvědomit, že předávkování může někdy změnit působení těchto sloučenin a vyvolat přesně opačný efekt, než byl požadován.
![]()
Vitamíny a minerální složky
V kontextu koncentrace pozornosti není bezvýznamná také kvalita stravy s ohledem na vitamíny a minerální složky. Na přenosu nervových signálů se přímo podílí mj. vitamín B6 a také B12. S vitamíny ze skupiny B dobře „spolupracuje“ mj. hořčík nebo zinek. Nedostatek těchto prvků patří k potenciálním příčinám poruch přenosu nervových signálů / neurotransmise.
Na správnou práci mozku a mnoha jiných regulačních soustav, které přímo souvisí s nervovou soustavou, má velký vliv také vitamín D – jenž je považován přímo za neurohormon. Vitamín D navíc plní společně s vitaminem E a selenem ochranné funkce buněk organismu, což má velký význam mj. v procesech stárnutí nebo při velkém zatížení stresem.
Z hlediska soustředění není možné nezmínit také cholin, který byl v určitém období historie výživy započítáván mezi vitamíny. Je totiž výchozí látkou při tvorbě jednoho z nejdůležitějších stimulačních neurotransmiterů – acetylcholinu. Také se přímo účastní jak myšlenkových, tak paměťových procesů a také svalové činnosti.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.