Veganské / rostlinné bílkoviny, v poslední době prožívají svou renesanci, jsou bílkovinné živiny, jež jsou zcela zbaveny živočišných zdrojů bílkovin. O tyto potraviny usilují lidé, kteří si z různých důvodů nemohou dovolit konzumovat bílkoviny živočišného původu.
To znamená, že tento přírodní doplněk je vhodný jak pro vegany, tak pro vegetariány, ale nejen pro ně. Stejně ochotně tyto živiny užívají lidé alergičtí na mléčné bílkoviny, kteří z tohoto důvodu nemohou konzumovat syrovátkový protein.
Veganské vyživovací prostředky jsou nejčastěji vyráběny ze sójové, hrachové, rýžové nebo konopné bílkoviny a ve formě různých směsí se čím dál častěji objevují na policích obchodů coby plnohodnotný ekvivalent syrovátkové bílkoviny.
Rostliny jsou stejně dobrým zdrojem bílkovin jako živočišné bílkoviny. Fazole, hrách, čočka, ořechy a sójové boby obvykle obsahují asi 20-25 g bílkovin na 100 g produktu. To je stejné množství bílkovin, které potkáváme u drůbeže, ryb nebo červeného masa. Nejvíce bílkovin najdeme v sóji. 100 g sójových bobů obsahuje až 35 g bílkovin. Kromě toho sójové bílkoviny obsahují plný aminogram, a proto jsou plnohodnotným proteinem.
Kolem rostlinných bílkovin se nahromadilo mnoho mýtů, které postrádají hodnotu pro ty, kteří cvičí. To však není pravda.
Například sója a její zpracované potraviny nebo quinoa mají profil aminokyselin velmi blízký zvířecím bílkovinám, které jsou považovány za plnohodnotné. I když jsou některé z rostlinných bílkovin omezeny nedostatkem tzv. klíčové aminokyseliny, tento problém byl eliminován použitím bílkovin rostlinného původu v jednom vyživovacím prostředku - směs Vegan Protein. Při výběru takových řešení lze předpokládat, že problém neexistuje.