V hledání bezpečných a účinných způsobů prevence a léčby inzulinové rezistence a cukrovky typu 2 se velká pozornost věnuje přírodním látkám s hypoglykemickým účinkem, tj. snižujícím hladinu glukózy v krvi. Berberin je jednou z důležitých látek přírodního původu, které vykazují účinky podporující kontrolu glykémie. Stále častěji se analyzuje možnost její kombinace s jinými rostlinami nebo živinami s podobným metabolickým potenciálem.
![berberin]()
- Účinek berberinu
- Berberin s bylinkami
- Berberin s výživnými složkami
Účinek berberinu
Berberin je dobře známý rostlinný alkaloid, který se přirozeně vyskytuje mimo jiné v řešetláku obecné (Berberis vulgaris) a čínském žlutém kořeni (Coptis chinensis) a v doplňcích stravy se nejčastěji používá ve formě dobře rozpustných solí, jako je chlorid nebo síran. Jeho hypoglykemický účinek spočívá mimo jiné v stimulaci buněk slinivky břišní k vylučování inzulínu usnadněním přílivu vápníku.
Tento účinek se projevuje hlavně při zvýšené hladině glukózy, což snižuje riziko hypoglykémie. Berberin navíc aktivuje enzym AMPK, který ovlivňuje řadu metabolických procesů.
Co ukazují výzkumy?
Bylo pozorováno, že může snižovat produkci glukózy v játrech, zvyšovat její vychytávání svaly a zlepšovat citlivost tkání na inzulín. Analýzy výsledků experimentů s účastí lidí naznačují, že suplementace berberinem může přispívat ke snížení hladiny glukózy nalačno, glykovaného hemoglobinu (HbA1c) a glykemie po jídle, přičemž tyto účinky závisí na výchozí hladině glukózy a stupni pokročilosti metabolických poruch.
V analyzovaných studiích nebyl zjištěn významný nárůst rizika hypoglykémie ani závažných nežádoucích účinků, je však třeba mít na paměti, že většina údajů pochází z krátkodobých studií nebo studií provedených v Asii, často s omezenou metodologickou kvalitou.
Berberin a látky, které s ním "spolupracují"
Skupina
|
Příklady
|
Další rostlinné suroviny
|
Gurmar, skořice, pískavice řecké seno, moruše bílá
|
Živiny
|
Chrom, hořčík, vitamíny B6, B9, B12
|
Berberin s bylinkami
Účinek berberinu může být podporován dalšími rostlinami s hypoglykemickými účinky, jako je gurmar (Gymnema sylvestre), který může omezovat vstřebávání glukózy ze střev, blokovat receptory sladké chuti a podporovat regeneraci β buněk slinivky břišní. Analýzy studií naznačují, že může snižovat glykemii a současně zlepšovat lipidový profil.
Skořice, oblíbená u lidí s cukrovkou, může zvyšovat citlivost na inzulín, podporovat vychytávání glukózy a zpomalovat vyprazdňování žaludku, ale účinnost závisí na formě a dávce, výchozím zdravotním stavu a stadiu onemocnění. Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) díky vláknině a saponinům může zpomalovat vstřebávání sacharidů a zlepšovat citlivost na inzulín, což bylo v studiích s účastí lidí při vyšších dávkách spojeno se zlepšením parametrů glykémie.
Kromě toho extrakty z listů moruše bílé (Morus alba) obsahují inhibitory α-glukosidázy, které mohou snižovat glykemii po jídle, i když jejich vliv na dlouhodobou kontrolu cukru v krvi vyžaduje další výzkum.
Berberin s výživnými složkami
![chromium]()
Některé živiny mohou podporovat účinek berberinu při regulaci hladiny glukózy, i když účinky suplementace nejsou jednoznačně potvrzeny. Chrom, mikroelement podporující činnost inzulínu, vykazoval v analýze výsledků studií s účastí lidí mírný vliv na snížení HbA1c, bez významných změn glykémie nalačno. Hořčík, který se podílí na signalizaci inzulínu, se jeví jako účinnější. Ve studiích na lidech byla suplementace spojena se snížením hladiny glukózy nalačno a zlepšením inzulínové rezistence, a to jak u osob s cukrovkou, tak u rizikové skupiny.
Vitamin B6 může mít ochranný účinek díky svým antioxidačním vlastnostem a účasti na metabolismu glukózy, a jeho nedostatek je někdy spojován s vyšším rizikem cukrovky a jejích komplikací. Kyselina listová (vitamin B9) může nepřímo podporovat metabolismus glukózy regulací hladiny homocysteinu, který je spojen s metabolickými poruchami. Kromě toho může být hladina vitamínu B12, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a energetického metabolismu, snížena při užívání některých antidiabetik, jako je metformin, který má podobné účinky jako berberin.
Zdroje:
- Nuffer W, Tall Bull S, Bakhach H, Nuffer M. Sweetly Improving Sugars? Reviewing Cinnamon's Effects on Blood Glucose. J Med Food. 2023;26(1):68-73. doi:10.1089/jmf.2022.0073
- Morales Ramos JG, Esteves Pairazamán AT, Mocarro Willis MES, Collantes Santisteban S, Caldas Herrera E. Medicinal properties of Morus alba for the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res. 2021;10:1022. Published 2021 Oct 8. doi:10.12688/f1000research.55573.1
- Xie W, Su F, Wang G, et al. Glucose-lowering effect of berberine on type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Front Pharmacol. 2022;13:1015045. Published 2022 Nov 16. doi:10.3389/fphar.2022.1015045
- Devangan S, Varghese B, Johny E, Gurram S, Adela R. The effect of Gymnema sylvestre supplementation on glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021;35(12):6802-6812. doi:10.1002/ptr.7265
- Neelakantan N, Narayanan M, de Souza RJ, van Dam RM. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr J. 2014;13:7. Published 2014 Jan 18. doi:10.1186/1475-2891-13-7
- Veronese N, Dominguez LJ, Pizzol D, Demurtas J, Smith L, Barbagallo M. Oral Magnesium Supplementation for Treating Glucose Metabolism Parameters in People with or at Risk of Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(11):4074. Published 2021 Nov 15. doi:10.3390/nu13114074
- Zhao F, Pan D, Wang N, et al. Effect of Chromium Supplementation on Blood Glucose and Lipid Levels in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2022;200(2):516-525. doi:10.1007/s12011-021-02693-3
- Mascolo E, Vernì F. Vitamin B6 and Diabetes: Relationship and Molecular Mechanisms. Int J Mol Sci. 2020;21(10):3669. Published 2020 May 23. doi:10.3390/ijms21103669
- Aydoğdu GS, Akyakar B, Kalaycı Z, Uçar A, Gezmen-Karadağ M. Folic Acid as a Potential Vitamin in Glycemic Control: A Systematic Review. Curr Nutr Rep. 2024;13(4):729-750. doi:10.1007/s13668-024-00565-5
- Infante M, Leoni M, Caprio M, Fabbri A. Long-term metformin therapy and vitamin B12 deficiency: An association to bear in mind. World J Diabetes. 2021;12(7):916-931. doi:10.4239/wjd.v12.i7.916
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.