Potravinové intolerance a výběr proteinového doplňku

Potravinové intolerance postihují stále více osob a mezi nejčastější patří intolerance lepku a laktózy. V případě jejich výskytu se doporučuje nasadit eliminační diety, při kterých jsou složky způsobující zdravotní problémy omezeny.

proteinový prášek

  1. Intolerance a alergie
  2. Živiny a jejich role ve výživě
  3. Intolerance nejsou překážkou
  4. Nemusíte se vzdávat doplňků pocházejících z mléka
  5. Co si vybrat? Syrovátkový protein bez laktózy nebo rostlinné bílkoviny?

Intolerance a alergie

Potravinové intolerance na rozdíl od alergií nezpůsobují reakci imunitního systému, ale mohou být příčinou mnoha nepříjemných neduhů, které se nejčastěji projevují v podobě nadýmání, bolestí břicha, průjmů, nevolnosti nebo přetrvávající plynatosti.

Z tohoto důvodu je velmi důležitý výběr správných potravin, ze kterých se skládá jídelníček, aby se omezila nebo vyloučila ta složka stravy, která je příčinou intolerance. Velkou pozornost je třeba věnovat složení léků a přípravků pro zvláštní výživové účely, včetně proteinových doplňků a doplňků stravy, jelikož jejich složení může obsahovat složky, kterým je třeba se vyhnout.

Živiny a jejich role ve výživě

V tomto případě se však zaměříme na velmi oblíbené proteinové doplňky, které v současné době využívají nejen aktivní lidé, ale také lidé s poruchami příjmu potravy, vytížení lidé, kteří tento produkt využívají jako prvek rychlých koktejlů, nebo starší lidé, kterým kompenzují nedostatek bílkovin. Univerzálnost využití proteinových doplňků způsobila, že jsou využívány v jídelníčku mnoha skupin lidí.

Intolerance nejsou překážkou

Nejdůležitější je vědět, co přesně způsobuje zdravotní problémy a jaké složce potravy se tedy v receptech vyhnout. Rozvoj potravinářských technologií a zvyšující se výběr surovin pro výrobu proteinových doplňků způsobil, že mnoho lidí i přes omezení není nuceno vzdát se správné suplementace a podpory stravy.

Nemusíte se vzdávat doplňků pocházejících z mléka

V případě výskytu intolerance laktózy, což je mléčný cukr, je první věcí, o které pomyslíte, vyloučení doplňků pocházejících z mléka. To však není nutné. Správnou volbou budou proteinové doplňky, které mimo to, že se skládají ze syrovátkové bílkoviny, pocházející z mléka jsou dostupné i v bezlaktózové verzi. Na úrovni produkce se totiž laktóza enzymaticky štěpí na jednoduché cukry, tedy glukózu a galaktózu, které již nezpůsobují nepříjemné neduhy.

Co si vybrat? Syrovátkový protein bez laktózy nebo rostlinné bílkoviny?

Syrovátkový protein bez laktózy se vyznačuje velmi vysokou biologickou dostupností, je bohatý na esenciální aminokyseliny a vyznačuje se velmi dobrou rozpustností a chutí. Zajímavým řešením pro příznivce proteinových doplňků živočišného původu může být i vaječný proteinový doplněk, který se rovněž vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a podílem esenciálních aminokyselin. Stále častější volbou u lidí s intolerancí jsou však produkty veganské na bázi rostlinných zdrojů bílkovin, např. sójových, konopných nebo kvasnicových bílkovin.

Při potravinové intoleranci byste při výběru proteinového doplňku měli pečlivě analyzovat složení produktu a najít prohlášení výrobce o nepřítomnosti lepku nebo laktózy. Na mnoha oblíbených přípravcích je standardem uvádění nejen plného složení, ale i informací o tom, co u daného produktu nenajdeme, např. zda byly použity GMO přísady nebo palmový olej.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení