Omega-3 mastné kyseliny a ochrana očí

Ačkoli název omega-3 je souhrnným názvem pro mnoho sloučenin, zvláštní pozornost je v této skupině věnována kyselinám eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) a také kyselině α-linolenové (ALA), které jsou z hlediska lidské výživy nejlépe prozkoumanými omega-3 kyselinami. Jejich přímé či nepřímé účinky se týkají srdce a cév, hormonů, prvků imunitního systému, ale také nervového systému, což dokládá například vliv na zrak.

omega 3 - zrak

  1. Celkové účinky omega-3 mastných kyselin
  2. Omega-3 a zdraví očí
  3. Ryby, rostlinné oleje nebo snad doplňky stravy pro zdravé oči?

Celkové účinky omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou životně důležité pro vývoj organismu v první polovině života a pro udržení zdraví všech orgánů v těle v druhé polovině života. Zanedbání jejich konzumace může mít negativní důsledky jak z hlediska fungování orgánů, které pracují „nevědomě“, ale také z hlediska systémů vnímání a reakcí, které mají přímou vazbu na mozek a vědomí.

Za těmito vícesměrnými účinky omega-3 mastných kyselin stojí mimo jiné jejich vlastnosti stabilizující buněčné membrány nebo protizánětlivé vlastnosti. Důležité je, že tyto vlastnosti získávají stále větší uznání v souvislosti s prevencí a léčbou civilizačních chorob, jako je ateroskleróza nebo diabetes.

Omega-3 a zdraví očí

omega 3

Lidé ve fetálním věku potřebují omega-3 mastné kyseliny pro vývoj očí, jejichž stavba začíná již několik týdnů po početí. Hlavním účelem hromadění a působení DHA je zde tvorba sítnice a fotoreceptorů, tj. buněk, které přijímají světelné podněty z okolí.

Kyselina dokosahexaenová hraje důležitou roli při stabilizaci buněčných membrán v sítnici, což je jeden z vědci navrhovaných mechanismů, kterým se DHA podílí na vývoji i udržování zdraví očí.

Kromě přímého vlivu na struktury v oku blokují omega-3 mastné kyseliny také působení prozánětlivých látek, což je důležité při procesech souvisejících s věkem oka. Dostatečný přísun těchto kyselin poskytuje ochranu mimo jiné před syndromem suchého oka a věkem podmíněnou makulární degenerací.

Ryby, rostlinné oleje nebo snad doplňky stravy pro zdravé oči?

Dobré zdroje omega-3 mastných kyselin jsou poměrně snadno dostupné, ale existuje poměrně dost faktorů, které omezují jejich spotřebu ve stravě. Za prvé, nejdůležitějším zdrojem sloučeniny, která se nejvíce podílí na zdraví očí, DHA, jsou ryby a mořské plody. Tato sloučenina se nenachází v zelenině a ovoci, a dokonce ani v ořeších nebo rostlinných olejích. Mezi faktory omezující míru konzumace ryb, zejména tučných a volně lovených, patří cena nebo chuť a vůně. Tepelná úprava (především dlouhodobé smažení) může navíc snížit množství omega-3 mastných kyselin, které se „dostanou“ do buněk.

Výše uvedené úvahy často vedou k závěru, že pro optimalizaci zdraví očí je nejjednodušší dodávat omega-3 mastné kyseliny ve formě doplňku stravy se stálým a vysokým obsahem EPA i DHA.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán