Kdy pít lněné semínko rano nebo večer?

Lněné semínko je semeno lnu setého, rostliny známé již tisíce let a pěstované v mnoha částech světa, včetně Polska. Vyskytuje se ve formě drobných, zploštělých semen s hladkým povrchem a hnědou nebo zlatavou barvou, v závislosti na odrůdě. Nejčastěji jsou k dostání v celém, mletém nebo olejové formě a jejich jemná, lehce ořechová chuť se dobře hodí k mnoha pokrmům. Jsou jednou z nejcennějších rostlinných přísad do každodenní stravy.

lněné semínko

  1. Výživové vlastnosti lněných semínek
  2. Kdy používat lněné semínko
  3. Velikost porce
  4. Kulinářské využití lněných semínek

Výživové vlastnosti lněných semínek

Lněná semínka obsahují mnoho cenných živin, které tělo potřebuje každý den.

Vláknina a omega-3

Jsou velmi bohatá na vlákninu, látku, která pomáhá trávení, reguluje činnost střev a zajišťuje delší pocit sytosti po jídle. Lněné semínko obsahuje také tuky, mezi nimiž převládá zdravá mastná kyselina z skupiny omega-3, alfa-linolenová kyselina. Z tohoto důvodu se lněné semínko často doporučuje lidem, kteří jedí málo ryb (i když semínka je nemohou plně nahradit). Tyto kyseliny jsou známé pro své použití v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

"Přiměřené množství omega-3 mastných kyselin snižuje zánětlivé stavy v našem organismu, např. v případě artritidy nebo autoimunitních onemocnění přispívá omega-3 mastné kyseliny k jejich zmírnění." Łukasz Domeracki – magister potravinářské technologie

Lignany, vitamíny a hořčík

Lněná semínka obsahují také lignany, což jsou přírodní rostlinné látky, které mají podobné účinky jako hormony a mohou podporovat hormonální rovnováhu, zejména u žen. Obsahují také vitamíny skupiny B a důležité prvky, například hořčík, který se podílí na činnosti svalů, nervového systému a pomáhá udržovat silné kosti.

Kdy používat lněné semínko

lněné semínko

Lněné semínko, i když je velmi zdravou přísadou stravy, obsahuje velké množství vlákniny, která v pozdních hodinách nemusí být dobře snášena všemi. Vláknina, zejména pokud je konzumována ve větším množství, může v noci způsobit pocit plnosti, mírné nadýmání nebo střevní pohyby, které narušují klidný spánek, zejména u osob s citlivým zažívacím traktem.

Velikost porce

Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že při každodenním užívání se zřídka používají velké porce. Nejčastěji se jedná o jednu nebo dvě čajové lžičky denně, což obvykle nevyvolává silné reakce ze strany trávicího systému, ani večer. V praxi tedy platí, že pokud je konzumované množství malé a organismus vlákninu dobře snáší, neexistují žádné větší kontraindikace pro konzumaci lněného semínka také na konci dne.

Obecná charakteristika lněného semínka

Kategorie

Popis

Vzhled

Len má tenkou stonku a modré květy, semena jsou malá, hladká, hnědá nebo zlatá.

Výskyt

Pěstuje se v Evropě, Asii a Severní Americe.

Aktivní látky

Omega-3 (ALA), lignany, vláknina, vitamin B, hořčík.

Kulinářské využití lněných semínek

Lněná semínka lze v kuchyni využít mnoha jednoduchými a praktickými způsoby, a to jak v mleté, tak v celozrnné formě, i když pro výživové účely je nejlepší je rozemlít nebo namočit. Je třeba mít na paměti, že lněné semínko je nejlepší připravit těsně před konzumací, protože mletá semínka rychle ztrácejí své vlastnosti a mohou oxidovat, zejména pod vlivem světla, tepla a vzduchu. 

Jedním z nejčastějších použití je přidávání semínek do ovesné kaše, müsli, jogurtu nebo koktejlu. Často se také používají jako přírodní zahušťovadlo, protože po zalití vodou semínka nabobtnají a vytvoří gelovitou konzistenci, která se hodí jako základ pro pudink nebo jako přísada do polévek a omáček. Samozřejmě se lněná semínka někdy pijí také samostatně, s vodou a bez přísad.

Zdroje:

  • Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients, 11(5), 1171. https://doi.org/10.3390/nu11051171
  • Duarte, S., Shah, M. A., & Sanches Silva, A. (2025). Flaxseed in Diet: A Comprehensive Look at Pros and Cons. Molecules (Basel, Switzerland), 30(6), 1335. https://doi.org/10.3390/molecules30061335
  • Cichońska, P., Pudło, E., Wojtczak, A., & Ziarno, M. (2021). Effect of the Addition of Whole and Milled Flaxseed on the Quality Characteristics of Yogurt. Foods (Basel, Switzerland), 10(9), 2140. https://doi.org/10.3390/foods10092140
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD