Káva na lačno nebo po snídani? Kdy pít kávu?

Na TikToku a Instagramu se hodně mluvilo o "zlatém pravidle", podle kterého bychom měli po probuzení počkat 60–120 minut, než si dáme první šálek kávy. Důvod? Údajný vliv kofeinu na přirozený ranní vrchol kortizolu. Teoreticky – pokud počkáme, káva bude působit silněji a kortizol se nadměrně nezvýší. V praxi však studie ukazují, že u lidí, kteří pijí kávu pravidelně, je vliv kofeinu na hladinu kortizolu mnohem menší a větší význam má celková denní dávka a doba od spánku. Pro mnoho lidí by hlavními faktory neměla být hodina, ale vlastní tolerance a denní rytmus.

žena s šálkem kávy

  1. Kofein a denní rytmus
  2. Káva na lačno a zažívací systém
  3. Káva po snídani – stabilnější energie
  4. Syntetická kofein — co je dobré vědět v kontextu sportu
  5. Závěry

Kofein a denní rytmus

Kortizol skutečně stoupá hned po probuzení, což je přirozený signál aktivující organismus. Kofein však působí hlavně blokováním adenosinových receptorů, nikoli přímou stimulací kortizolu, takže se tyto mechanismy doplňují. Největší riziko nepředstavuje šálek kávy v 7:00, ale pití kávy v pozdních odpoledních hodinách, kdy může posunout fázi spánku nebo prodloužit dobu usínání.

Studie také ukazují, že mnoho lidí pociťuje největší zlepšení nálady a bdělosti během prvních 2–3 hodin po probuzení, bez ohledu na to, zda pijí kávu nalačno nebo po jídle.

Káva nalačno vs. po snídani (nejčastější účinky)

Aspekt

Káva nalačno

Káva po snídani

Rychlejší

rychlejší, ostřejší mírnější, rovnoměrnější
Žaludek u citlivých osob může dojít k nepříjemným pocitům obvykle lepší snášenlivost
Glykemie může zesílit nárůst glukózy po jídle nižší špička glukózy
Riziko "poklesu" energie větší menší
Pro koho osoby s dobrou snášenlivostí osoby s refluxem/inzulínovou rezistencí 

Káva na lačno a zažívací systém

káva

U zdravých lidí nemusí pití kávy nalačno znamenat žaludeční potíže, ale u citlivých osob může zhoršovat reflux nebo pálení žáhy. Je to důsledek zvýšené sekrece žaludeční kyseliny a rychlejšího vyprazdňování žaludku. Pokud se tyto příznaky objeví, je lepší kávu pít až po snídani nebo do ní přidat mléko. Je také třeba mít na paměti, že v případě poruch glukózového metabolismu může káva před jídlem způsobit větší výkyv hladiny glukózy.

Káva po snídani – stabilnější energie

Konzumace kávy po jídle zpomaluje vstřebávání kofeinu, zmírňuje jeho účinky a stabilizuje hladinu energie. Může být lepší volbou pro osoby se žaludečními problémy nebo pro ty, kteří po kávě na lačný žaludek po několika hodinách pociťují „pád“. Z dlouhodobého hlediska je důležité nepít kávu později než 4 hodiny před spaním, u citlivých osob dokonce 6 hodin před spaním.

Kortizol a kofein a denní doba

Čas vzhledem k probuzení

Kortizol

Účinek kofeinu

Poznámky

0–60 min přírodní pik výrazné vzrušení, u citlivých jedinců nervozita dobré pro zvyklé
60–150 min pokles kortizolu nejlepší rovnováha energie a nálady často optimální okamžik
Odpoledne nízký/stabilní účinnost závisí na toleranci riziko poruch spánku
méně než 6 hodin před spaním nízký pobudzenie utrudnia sen vyhýbat se při problémech se spánkem  

Syntetická kofein — co je dobré vědět v kontextu sportu

Kofein v doplňcích stravy (např. v tabletách nebo energetických nápojích) je obvykle v syntetické formě, ale chemicky identický s přírodním kofeinem z kávy nebo čaje. Její výhodou je přesné dávkování – sportovci mohou přijmout přesné množství (podle doporučení 3–6 mg/kg tělesné hmotnosti), což umožňuje optimalizovat okamžik vrcholu účinku během tréninku nebo závodu.

Výzkumy ukazují, že kofein v této formě může zlepšovat výdrž, koncentraci a oddalovat pocit únavy, přičemž jeho účinek je předvídatelný. V kontextu sportu neexistují důkazy, že syntetická kofein je horší než přírodní – rozdíl spočívá hlavně v dalších látkách přítomných v přírodní kávě (antioxidanty), které mohou mít jiné zdravotní výhody, ale nemusí mít stejně dobrý a předvídatelný vliv na samotnou výkonnost jako syntetická látka.

Závěry

Neexistuje univerzální čas pro první kávu. Pokud ji dobře snášíte nalačno, můžete ji pít hned po probuzení. Pokud máte citlivý žaludek nebo problémy s glykémií, bude bezpečnější pít ji po jídle. Sportovci mohou využívat jak přírodní kávu, tak syntetickou kofeinu – klíčové je přizpůsobit dávku a čas konzumace tréninkovému cíli. Bez ohledu na to, pro co se rozhodnete, dbejte na správnou spánkovou hygienu a vyhýbejte se kofeinu v pozdních hodinách.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD