Je sójový proteinový izolát zdravý?

Každý, kdo se dnes vyhýbá konzumaci masa a živočišných potravin, může svůj jídelníček vyvážit mnohem snadněji než vegetariáni a vegani před několika desetiletími. Je tomu tak proto, že dostupná škála potravin a doplňků stravy, stejně jako výsledky vědeckých studií, umožňují velmi přesně přizpůsobit skladbu denního jídelníčku vlastním potřebám. Vynikajícím příkladem jsou proteinové přípravky na bázi sójové bílkoviny, které obohacují stravu o esenciální aminokyseliny.

sójový protein

  1. Stravitelnost rostlinných a živočišných bílkovin 
  2. Výhody sójového proteinového izolátu. Proč používat sójový proteinový izolát? 
  3. Bezpečnost sójových bílkovin 
  4. Kolik proteinového prášku denně? 

Stravitelnost rostlinných a živočišných bílkovin 

Bílkoviny rostlinného původu konzumované v přirozené formě mohou do určité míry zatěžovat trávicí trakt. Jen si představte dobu trávení 100gramové porce vepřové krkovice, která obsahuje 18 g bílkovin a 14 g tuku (celkem přibližně 205 kcal), se stejnou porcí čočky, která poskytuje 24 g bílkovin, ale dalších 60 g sacharidů a 9 g vlákniny (celkem 350 kcal). Zatímco pro lidi se sedavým způsobem života a nízkou energetickou potřebou může být takový nepoměr žádoucí, každému, kdo pravidelně sportuje, už může způsobit zažívací potíže. V takových situacích mohou pomoci proteinové doplňky obsahující mimo jiné sójový proteinový izolát.

Výhody sójového proteinového izolátu. Proč používat sójový proteinový izolát? 

Sójové proteinové izoláty patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy mezi vegetariány a vegany. Vznikají po oddělení bílkovin z odtučněných sójových vloček, což zahrnuje odstranění sacharidů a vlákniny. Takový výrobek obsahuje v průměru kolem 80 g bílkovin, 6 g sacharidů a necelé 2 g vlákniny a tuku. Je ve formě prášku, který se snadno rozpouští ve vodě, mléce nebo rostlinných nápojích. Vyznačuje se dobrou stravitelností a rychlou asimilací. Aromatické přísady pomáhají zvýšit senzorickou přitažlivost tohoto typu přípravku a činí jej vhodným ke konzumaci ve formě koktejlů, ale i do sladkých pokrmů (např. ovesné kaše, palačinky) nebo dezertů (např. zmrzlina, dorty).

rostlinné bílkoviny

Bezpečnost sójových bílkovin 

Příjem bílkovin u zdravých a fyzicky aktivních osob v množství 1,4-2,2 g na kilogram tělesné hmotnosti je považován za nejúčinnější z hlediska podpory kondice i zdraví. Není neobvyklé, že lidé s mimořádnou fyzickou zátěží a/nebo profesionální sportovci dosahují až 3 g/kg tělesné hmotnosti. Tento strop je považován za bezpečný a dobře snášený, ale jeho překročení zpravidla nepřináší další výhody. 

Kolik proteinového prášku denně? 

Doplňky stravy, které usnadňují potřebu bílkovin, se obvykle konzumují v množství nepřesahujícím 100 g denně. Horní hranice tohoto množství je spíše pro osoby s velkou svalovou hmotou a energetickými nároky. Sójové proteinové izoláty ani ve větším množství nepředstavují riziko zažívacích potíží, protože neobsahují většinu vlákniny a jsou také neutrální vůči endokrinnímu systému, protože některé bioaktivní látky specifické pro sóju, jako jsou fytoestrogeny, jsou během procesu izolace bílkovin odstraněny.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení