Na takovou otázku je obtížné dát jasnou odpověď, protože každý výrobek by musel být posuzován zcela samostatně. Je to proto, že účinné látky použité v konkrétním spalovači tuku se liší. A i když se některé z nich opakují, často se vyskytují v různých dávkách.
Rozhodněte se správně, vsaďte na komplexní přípravek
Stojí za to rozšířit si znalosti, abyste si především vybrali ten nejlepší možný spalovač tuků. A za druhé, pokud jsou z nějakého důvodu nedostatečné, přemýšlejte o konkrétních řešeních, např. zvýšením dávky některé složky, pokud jí není dostatek, nebo přidáním jiné složky s jinou funkcí, která ovlivňuje rychlost odbourávání tuku.
Co se nejčastěji nachází ve spalovači tuků?
Nastíním hlavní směry, které výrobce nejčastěji zvažuje při vytváření spalovače tuku. Spalovač tuků může/měl by mít vícesměrný účinek na naše tělo.
Měly by existovat složky, jejichž cíle mohou zahrnovat:
- zvýšení termogeneze v těle,
- snížení pocitu hladu,
- zvýšení rychlosti spalování mastných kyselin,
- zvýšení uvolňování mastných kyselin z tukových buněk,
- redukce vstřebávání mastných kyselin a sacharidů z trávicího systému,
- snížení pocitu únavy/"pomalosti", který je často přítomen v pozdějších fázích redukční diety,
- zvýšení využití mastných kyselin pro energetické účely,
- snížení schopnosti tukových buněk hromadit mastné kyseliny.
Jak vidíme, dobře postavený spalovač tuků by měl komplexně podporovat naše úsilí o snížení tělesného tuku.
Kalorická bilance
Ve skutečnosti se nejedná o posílení akce, ale o něco, co je dokonce strategické, pokud chceme uvažovat o účinném procesu snižování. Potřebujeme spálit více energie, než kolik jí dodáme jídlem.
Toho lze dosáhnout dvěma (základními) způsoby:
- snížením množství potravin,
- zvýšením energetického výdeje, např. formou zvýšené fyzické aktivity.
Nejlepších výsledků však dosáhnete, když chytře zkombinujete výše uvedené faktory!
Dostatečný příjem bílkovin
Když jsem výše zmínil snížení příjmu potravy, rozhodně jsem tím nemyslel snížení množství konzumovaných výrobků s vysokým obsahem bílkovin.
Naopak: čím více omezíte množství snědeného jídla, tím více bílkovin byste měli sníst!
To samozřejmě platí i pro zdravé lidi...
Mnoha lidem držícím dietu se v tomto období doporučuje příjem bílkovin v rozmezí 1,8 až 2,7 g na kg tělesné hmotnosti. Pokud se stravujete pouze vegansky, zvyšte příjem bílkovin o dalších ~20 %.
Mikroživiny
Jak jsem již zmínil, redukční období se vyznačuje tím, že během něj konzumujete méně jídla. Je tedy velmi pravděpodobné, že svému tělu dodáme i méně mikroživin. A tento stav může být škodlivý pro naše zdraví. Může také ovlivnit rychlost odbourávání tuků. Při podezření na možný nedostatek mikroživin je proto vhodné zvážit jejich cílenou suplementaci.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.