Přírodní prebiotika stimulují růst prospěšné střevní mikroflóry. Potraviny bohaté na inulin, což je vláknina, mohou tento úkol usnadnit. Jak inulin ovlivňuje vaše zdraví a jaké potraviny ho obsahují?
- Co je to inulin?
- Přírodní zdroje inulinu
- Výrobky obsahující inulin
- Zdravotní výhody
- Inulin pomáhá při hubnutí
- Kolik inulinu mohu konzumovat?
- Inulin není pro každého?
Co je to inulin?
Inulin (nezaměňovat s hormonem inzulinem) je druh rozpustné vlákniny. Má mnoho zdraví prospěšných účinků, mimo jiné zlepšuje trávení, má dobrý vliv na střeva, pozitivně ovlivňuje glykémii a dokonce pomáhá při hubnutí. Inulin se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách a také v některých obilovinách. Je to také prebiotikum, což znamená, že umožňuje růst dobrých bakterií ve střevech.
Přírodní zdroje inulinu
Inulin se nachází v mnoha druzích rostlin a některých obilovinách, ale nejbohatším zdrojem je kořen čekanky. Najdeme ho také v artyčoku, česneku, chřestu, cibuli, banánech, pšenici nebo ječmeni.
Výrobky obsahující inulin
Inulin má mnohostranné využití v potravinářském průmyslu, v doplňcích stravy a také v preventivní péči o zdraví. Výrobci přidávají inulin do potravinářských výrobků jako náhradu cukru a pro zvýšení obsahu prebiotik a vlákniny v potravinách. Objevuje se také jako doplněk stravy ve formě kapslí nebo čekankového prášku. Často je také složkou proteinových tyčinek, cereálních tyčinek a přidává se i do pečiva.
Zdravotní výhody
Řada studií naznačuje, že inulin podporuje zdraví trávicího traktu a je prospěšný pro lidi s cukrovkou. Může přispívat ke stimulaci růstu prospěšných střevních bakterií, což podporuje lepší trávení, imunitu a celkové zdraví. Jedna studie zjistila, že u lidí užívajících inulin, kteří trpěli zácpou, docházelo k častějšímu vyprazdňování a lepší konzistenci stolice. V jiné studii se u starších lidí, kteří denně konzumovali 15 g inulinu, zlepšila stolice a bylo zjištěno, že se u nich lépe vstřebává vápník a hořčík. Mnohé zprávy také naznačují přínos v prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Inulin pomáhá při hubnutí
Inulin váže ve střevech velké množství vody a může také napomáhat hubnutí. Předběžné zprávy naznačují, že inulin může potlačovat chuť k jídlu, zvyšovat pocit sytosti, a tím působit na snížení příjmu potravy. Je nízkokalorický, protože 1 g obsahuje pouze 1,5 kcal. Při správné stravě a tréninku může být skvělou podporou při hubnutí.
Kolik inulinu mohu konzumovat?
Pokud si koupíte inulin v prášku, konzumujte maximálně 15 g mezi jídly. Lze jej konzumovat přímo z čajové lžičky nebo rozpustit ve vodě. Doporučuji začít s menším množstvím, např. čajovou lžičkou nebo půl lžičkou denně, a sledovat bolesti žaludku a plynatost. Velmi důležité je při tom pít hodně vody. Nekombinujte ji přímo s léky, dodržujte 2-3hodinový interval. Inulin mohou konzumovat kojící ženy, osoby s cukrovkou a osoby trpící inzulinovou rezistencí.
Inulin není pro každého?
Konzumace potravin bohatých na inulin nebo ve formě doplňků stravy má mnoho zdravotních výhod. Je však důležité mít na paměti, že je bohatý na FODMAP a u lidí, kteří by měli dodržovat dietu s nízkým obsahem FODMAP, může způsobit střevní potíže. U lidí trpících syndromem dráždivého tračníku (IBS) se mohou vyskytnout i nepříjemné pocity. Po konzumaci inulinu můžete zpočátku pociťovat nadýmání, plynatost nebo průjem, proto je vhodné jeho příjem postupně zvyšovat.
Inulin je vláknina, kterou se vyplatí zařadit do jídelníčku. Podporuje rozvoj prospěšné střevní mikroflóry, podporuje imunitní systém, zlepšuje vstřebávání minerálů, snižuje glykémii po jídle, reguluje činnost střev a napomáhá hubnutí.
Zdroje:
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-015-0033-2
https://biomedres.us/pdfs/BJSTR.MS.ID.000873.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35381290/
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.