Intolerance laktózy - mléko versus proteinové doplňky

Laktóza je disacharid složený z glukózy a galaktózy. Koluje o ní mnoho mýtů, stejně jako o mléce. Především je důležité rozlišovat mezi různými druhy výrobků. Mléko, jogurt, sýr a například syrovátkový proteinový prášek se liší.

mléko, sýr, mléčné výrobky

  1. Mezi pravdou a mýtem
  2. Co je to hypolaktázie?
  3. Co způsobuje hypolaktázii?
  4. Jak velké množství laktózy může způsobit problémy?
  5. Může syrovátková bílkovina způsobit potíže?
  6. Procesy, onemocnění ovlivňující vstřebávání laktózy
  7. Souhrn

Mezi pravdou a mýtem

Je obecně známo, že mléko vyvolává mnoho kontroverzí. Některé z nich jsou založeny na mytologii, pověstech, legendách, příbězích a polopravdách, ale některá vědecká fakta nelze snadno odmítnout. Skutečnost, že mléko je zdrojem laktózy, je pouze špičkou ledovce problémů. Obsahuje také mnoho hormonů, které nemusí mít nutně pozitivní vliv na lidský organismus.

Neustále se mě někdo ptá, co mám jíst a čemu se vyhnout. Nechci někomu vnucovat propracovaný styl stravování, mohu pouze doporučit určité věci a rozhodnutí by mělo být individuální. Lidé velmi neradi mění své stravovací návyky a některé z nich vedou až do hrobu a v těchto slovech není nadsázka.

Co je to hypolaktázie?

Enzym laktáza se nachází v kartáčových provazcích (mikrovilli) tenkého střeva. Štěpí a hydrolyzuje laktózu z potravy, takže glukóza a galaktóza mohou být transportovány přes buněčné membrány. Vstřebávání vyžaduje nejen enzymatickou aktivitu, ale také dostatečnou dobu průchodu sliznicí jejunum.

zažívací potíže

Pokud enzymy laktázy chybí nebo je jich nedostatek (hypolaktázie), nevstřebané cukry osmoticky přitahují tekutinu do střevního lumen. Příliv tekutiny do střeva je přibližně třikrát větší než předpokládaná osmolalita cukru.

Co způsobuje hypolaktázii?

Hypolaktázie způsobuje, že až 75 % laktózy z potravy prochází v nezměněné podobě tenkým střevem do tlustého střeva, kde je rychle metabolizována bakteriemi tlustého střeva, což způsobuje nadměrnou produkci tekutiny a plynu ve střevech. Příznaky, které pacienti pociťují, se však liší v závislosti na množství zkonzumované laktózy a na schopnosti pacienta laktózu trávit.

Jak velké množství laktózy může způsobit problémy?

U pacientů s hypolaktázií dospělého typu se množství požité laktózy potřebné k vyvolání příznaků liší, ale uvádí se, že je to přibližně 12 až 18 g (237 ml až 355 ml mléka). Závažnost příznaků po požití laktózy ovlivňuje několik faktorů, včetně etnické příslušnosti a věku pacienta; starší pacienti jsou náchylnější.

Požití malého až středně velkého množství laktózy obvykle způsobuje nadýmání, křeče a další potíže, ale nezpůsobuje průjem. Požití většího množství laktózy, rychlejší doba vyprazdňování žaludku a rychlejší střevní tranzit přispívají k závažnějším příznakům. Naopak zvýšená aktivita laktázy v tenkém střevě příznaky zmírňuje. Jiné potraviny a přítomnost adekvátní mikroflóry v tlustém střevě mohou u pacientů vyvolat závažnější příznaky.

Může syrovátková bílkovina způsobit potíže?

žena s proteinovým koktejlem

V současné době je to velmi nepravděpodobné. Technologie nestojí na místě. Zatímco dříve obsahovaly WPC hodně laktózy („hodně“ na bílkovinnou živinu), dnes se stále častěji jedná o množství, které lze jednoduše ignorovat (pokud někdo nekonzumuje několik set gramů bílkovinné živiny najednou).

V některých případech jsou stížnosti způsobeny silou sugesce nebo obecně špatným chováním dotyčné osoby. Někteří lidé měli již dlouho před zahájením užívání proteinových doplňků četné problémy, které vyžadují laboratorní vyšetření a lékařské konzultace.

Kromě toho se stává, že lidé sahají po katastrofálních výrobcích, vysoce zpracovaných a plných pro zdraví pochybných složek. Ty mohou obsahovat laktózu, která je tam jednoduše přidána.

Procesy, onemocnění ovlivňující vstřebávání laktózy

Postižení tenkého střeva:

  • HIV enteropatie
  • Regionální zánětlivé střevní onemocnění
  • Sprue (celiakie a tropická sprue)
  • Whippleova choroba (střevní lipodystrofie)
  • Těžká gastroenteritida

Postižení více orgánů současně:

  • Karcinoidní syndrom
  • Cystická fibróza
  • Diabetická gastropatie
  • Kwashiorkor
  • Zollinger-Ellisonův syndrom

Iatrogenní (způsobený zákrokem):

  • Chemoterapie
  • Kolchicinem indukovaná
  • Radiační enteritida (kontakt s radioaktivními sloučeninami v lécích, radioaktivně kontaminované výrobky atd.).

Souhrn

Mléko je kontroverzní a měli byste sami zvážit, zda je nezbytnou součástí vašeho jídelníčku. Proteinové doplňky prošly vývojem a jsou doporučovaným produktem, protože obsahují zanedbatelné množství laktózy nebo ve verzích Lactose Free neobsahují laktózu vůbec. Existuje mnoho možných příčin laktózové intolerance, především je důležité zvážit, zda je tento typ cukru pro nás nezbytnou složkou stravy.

Zdroje:

Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes

Swagerty DL Jr, Walling AD, Klein RM. Lactose intolerance. Am Fam Physician. 2002 May 1;65(9):1845-50. Erratum in: Am Fam Physician. 2003 Mar 15;67(6):1195. PMID: 12018807.

Fabiane La Flor Ziegler I in. Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán