Co je to malát hořečnatý? Dávkování, účinky

Hořčík je čtvrtým nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře. Vyskytuje se především v minerálech, jako je dolomit, magnezit a olivín, a také ve slaných vodách. V přírodě má široké využití a v různých ekosystémech se uplatňuje prostřednictvím procesů eroze, usazování a srážení z mořské vody. Spolu s vápníkem a fosforem patří k prvkům, které tělo nejvíce potřebuje. Není však konzumován ve formě minerálů, ale ve formě chemických kombinací, např. s kyselinou jablečnou.

tablety - kreatin

  1. Oběh hořčíku na planetě
  2. Účinky hořčíku
  3. Zdroje a dávkování hořčíku
  4. Proč organické formy?
  5. Výhody malátu hořečnatého

Oběh hořčíku na planetě

Povrchová voda a dešťové srážky rozpouštějí hořčík z půdy a hornin a přenášejí ho dále do řek a oceánů, kde neustále koluje v geochemickém cyklu. Hořčík je nezbytný pro rostlinné organismy, protože je klíčovou složkou chlorofylu, zeleného barviva, které je zodpovědné za proces fotosyntézy.

Hořčík pomáhá rostlinám přeměňovat sluneční energii na energii chemickou. Tento proces pak hraje klíčovou roli při tvorbě biomasy a v potravním řetězci, kde slouží jako potrava býložravcům a konzumentům vyššího řádu. Hořčík se vstřebává do rostlinných tkání prostřednictvím kořenového systému a přechází do živočišných a lidských organismů.

Účinky hořčíku

hořčík

Období nejvyšší poptávky

V období růstu, tj. v dětství a dospívání, je poptávka po hořčíku vysoká, protože tento prvek podporuje vývoj kostí a svalů a nervového systému. Zvýšenou potřebu hořčíku mají také těhotné a kojící ženy, protože prvek je nezbytný pro normální vývoj plodu a pro podporu metabolických procesů spojených s těhotenstvím a kojením.

Dospělí a sportovci

Dospělí v běžné populaci potřebují hořčík ve větší míře pro udržení rovnováhy elektrolytů, regulaci krevního tlaku a podporu energetických procesů a nervového systému. Osoby s aktivním a/nebo stresujícím životním stylem mohou vyžadovat vyšší dávky, protože intenzivní fyzická i psychická námaha vede ke zvýšeným ztrátám hořčíku.

Senioři a osoby se zdravotním postižením

Starší lidé mohou být náchylnější k nedostatku hořčíku, a to jak v důsledku sníženého vstřebávání hořčíku v trávicím traktu, tak častějších zdravotních problémů, které mohou zvýšit spotřebu nebo ztráty hořčíku. Také při zdravotních potížích, jako je diabetes 2. typu, hypertenze nebo metabolický syndrom, se potřeba hořčíku zvyšuje, protože tento prvek má důležitou funkci při regulaci hladiny glukózy v krvi a podpoře kardiovaskulárních funkcí.

Zdroje a dávkování hořčíku

Vyhýbání se potravinám bohatým na hořčík, jako je zelená listová zelenina (špenát, kapusta), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, celozrnný chléb), ořechy (mandle, kešu ořechy), semínka (dýně, chia), luštěniny (fazole, čočka) a hořká čokoláda, může vést k nedostatku hořčíku. Jeho denní příjem by se měl pohybovat kolem 350-450 mg denně a v situacích, kdy strava neposkytuje dostatečné množství, může být nutná suplementace hořčíkem.

Proč organické formy?

Pokud jde o riziko nedostatku a včetně suplementace, největší pozornost se věnuje organickým formám hořčíku, které mají vysokou biologickou dostupnost. Jednou z nejčastěji doporučovaných forem je malát hořečnatý , což je organická sůl, ve které je hořčík kombinován s kyselinou jablečnou. Tato kyselina se přirozeně vyskytuje v těle jako součást procesu zodpovědného za produkci energie v buňkách.

Výhody malátu hořečnatého

Díky své struktuře, kyselé povaze a nízké molekulové hmotnosti je malát hořečnatý snadno rozpustný ve vodě a může mít příznivý vliv na pH žaludečního prostředí při pití tvrdé vody s vysokým pH. Malát hořečnatý je obvykle dobře snášen v dávkách navržených výrobcem konkrétního přípravku. Jeho užívání není spojeno s častými gastrointestinálními potížemi, což z něj činí jeden z nejpreferovanějších doplňků při nedostatku tohoto prvku.

Zdroje: 

  • Veronese, N., Pizzol, D., Smith, L., Dominguez, L. J., & Barbagallo, M. (2022). Effect of Magnesium Supplementation on Inflammatory Parameters: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 14(3), 679. https://doi.org/10.3390/nu14030679
  • Chen, F., Wang, J., Cheng, Y., Li, R., Wang, Y., Chen, Y., Scott, T., & Tucker, K. L. (2024). Magnesium and Cognitive Health in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 15(8), 100272. https://doi.org/10.1016/j.advnut.2024.100272
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán