Móda zdravého stravování a používání produktů ze sekce "superpotraviny" zasahuje stále širší publikum, zejména tyto produkty používají lidé, kteří chtějí zlepšit své zdraví, a ti, pro které je důležitá estetika postavy. Jedním z velmi zajímavých a hodnotných produktů, které můžeme najít na pultech s nápisem „zdravá výživa“, jsou plody goji.
- Známé po léta, znovu oceňované i dnes.
- Co jsou bobule goji?
- Cenné vlastnosti plodů goji
- Vitamíny a minerály obsažené v těchto nenápadných plodech
- Jak používat plody goji v kuchyni?
- Ovesno-vajíčkové kuličky s bobulemi goji
- Na co si dát pozor u plodů goji?
- Souhrn
Známé po léta, znovu oceňované i dnes.
Jejich vlastnosti se v přírodní medicíně využívají již mnoho a mnoho let. Co v sobě bobule goji obsahují? Jaké jsou jejich výživové hodnoty? Jak je můžeme využít v kuchyni? Na tyto a další otázky odpovím v následujícím článku.
Co jsou bobule goji?
Plody goji jsou plody čínské rostliny zvané trnka nebo trnka šarlatová. Název "goji" se však vztahuje pouze na plody tibetského trnovníku. Rostou v mírném a subtropickém podnebí Číny, Tibetu a Mongolska.
Rostlina je velmi nenáročná na pěstování a lze ji vysadit i samostatně, přičemž je třeba mít na paměti, že trnka potřebuje dobře osluněné místo. Je odolný vůči mrazu, ale také vůči suchu nebo vysokým teplotám a také vůči znečištěnému ovzduší. Snáší také nadměrnou vlhkost.
Trnka kvete od června do září. Keře kustovnice čínské (Lycium barbarum), na nichž rostou plody goji, jsou silně rozvětvené a dorůstají výšky od 1 do přibližně 3 metrů. Naproti tomu plody jsou velké asi 2 cm. Keř má tmavě zelené listy, které jsou poměrně tuhé a tenké.
Při sklizni se bobule vyklepávají na speciální podložky a poté se suší na stinném místě. Čerstvých bobulí goji se nesmí sahat holýma rukama, protože pak dochází k oxidačnímu procesu a bobule mohou zčernat. Bobule goji jsou potravinou, která se stala stálou součástí našich jídelníčků, obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů a oceňuje ji stále více Poláků.
Cenné vlastnosti plodů goji
Zdroj bílkovin
Tyto plody vykazují mnoho cenných vlastností. Jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin. Obsahují 19 různých aminokyselin, včetně 8 esenciálních aminokyselin, tj. aminokyselin, které musíme dodávat z potravy. Kromě toho obsahují sacharidy a tuky, včetně nenasycených mastných kyselin skupiny omega-6, které jsou zodpovědné za tvorbu hormonů, ale také za správné fungování našeho mozku a nervového systému.
Infekce a imunita
V bobulích goji je za velmi cennou složku považován komplex bioaktivních polysacharidů LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Vykazuje protirakovinné a antioxidační účinky, ale také podporuje činnost našeho imunitního systému. Mimo jiné se tyto plody doporučují také při léčbě revmatismu, ale také při různých infekcích, kdy je naše imunita oslabena.
Srdce a krevní tlak
Obsahují cyperon, který má příznivý vliv na srdeční činnost a krevní tlak. Kromě toho bobule obsahují betain, z něhož se vyrábí cholin, který hraje významnou roli v prevenci srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na funkci ledvin, jater, ale také na hladinu cholesterolu (díky β-sitosterolu a komplexu LBP mimo jiné snižují hladinu cholesterolu) a cukru v krvi.
Další přínosy
Zařazení do jídelníčku zmírňuje dýchací potíže. Údajně také přispívají k pozitivním výsledkům při léčbě neplodnosti. V čínské medicíně se plody goji používají ke zlepšení zraku, protože obsahují silný antioxidant: zeaxantin, který dokáže chránit oči před škodlivými účinky UV záření.
Kromě toho lutein obsažený v bobulích podporuje antioxidační aktivitu, zlepšuje vidění a snižuje riziko očních chorob. Bobule goji se také používají k úlevě od menstruačních bolestí a k zastavení procesu stárnutí pokožky. S přibývajícím věkem naše tělo produkuje výrazně méně růstového hormonu a bobule goji jsou jedinou známou potravinou, která stimuluje naše tělo k přirozené produkci tohoto hormonu (HGH - lidský růstový hormon).
Vitamíny a minerály obsažené v těchto nenápadných plodech
Bobule goji, stejně jako všechny ostatní bobule, obsahují cenné vitaminy, minerály a také antioxidanty, které pomáhají udržovat naše zdraví a dobrou kondici.
Neexistují přesné údaje o tom, kolik vitaminů a minerálů obsahují, protože to nelze jednoznačně říci. Hodně pravděpodobně záleží na přírodním původu produktu, kvalitě bobulí nebo dokonce na počasí během vegetačního období.
Co přesně v bobulích goji najdeme?
O přesném obsahu vitaminů a minerálních látek se proto vedou četné spekulace.
Uvádí se, že mají (různé zdroje, uvádějí různá množství):
- hodně vitaminu C, který mimo jiné zlepšuje náš imunitní systém.
- vitaminu A, který nám mimo jiné pomáhá dobře vidět
- vitamin E, který mimo jiné působí proti krevním sraženinám a zlepšuje zrak.
- vitamíny skupiny B, které mimo jiné chrání náš nervový systém a zabraňují nespavosti.
- fosfor, který je mimo jiné zodpovědný za silné a zdravé kosti.
- vápník, který je zodpovědný za silné a zdravé kosti, ale podílí se také na srážení krve a stahování svalů.
- železo, které je nezbytné pro normální růst a vývoj tkání, stimuluje imunitu, ale také zabraňuje chudokrevnosti.
- měď, která přispívá ke správnému fungování našeho mozku, zvyšuje imunitu a chrání naše tělo před volnými radikály.
- zinek, který se podílí na tvorbě inzulínu, ovlivňuje imunitní systém, stimuluje slinivku břišní a zabraňuje demenci
- selen, který zajišťuje správnou funkci štítné žlázy, ale také ovlivňuje náš imunitní systém.
- germanium, které má prokázaný protirakovinný účinek.
- flavonoidy, které mají antioxidační účinek, a pomáhají tak odstraňovat volné radikály z našeho těla
Sušené plody goji mají přibližně. 370 kcal na 100 g.
Jak používat plody goji v kuchyni?
Sušené borůvky svým vzhledem připomínají sultánky nebo brusinky, jejich chuť lze popsat jako mírně sladkou s nádechem pikantnosti. V tradiční čínské kultuře se tyto bobule jedly syrové, obvykle se přidávaly do čaje nebo se z nich dokonce připravovaly polévky.
S úspěchem je lze přidávat do ovesné kaše, ale také do kompotů nebo různých dezertů. Výborně se hodí také do rýžových nebo kašovitých pokrmů, ale obohatí i zeleninový nebo ovocný salát. Z plodů goji lze připravit lahodné šťávy a jsou ideální také jako přísada do nejrůznějšího pečiva.
Lze je také smíchat s ořechy a přírodním jogurtem a vytvořit z nich zajímavou svačinu. Existuje mnoho způsobů, jak bobule v kuchyni využít, hodně záleží na vašich kulinářských preferencích.
Ovesno-vajíčkové kuličky s bobulemi goji
Složení:
- Složení: 120 g ovesných vloček
- 120 g ovesných vloček
- 40 g xylitolu
- 50 g bobulí goji
- 50 g vlašských ořechů
- Skořice
- 150 g kefíru nebo přírodního jogurtu.
Příprava:
Vsypte všechny suché ingredience do velké mísy, přidejte kefír a vše důkladně promíchejte. Odstavte asi na 5 minut. Směs by měla být lepkavá a snadno tvarovatelná. Pokud je trochu suchá, přidejte ještě trochu kefíru, a pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu prosa. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem (pokud nemáte silikonovou formu). Ze vzniklé směsi vytvarujte malé kuličky a položte je na plech, pečte asi 15 minut.
Vychutnejte si je!
Na co si dát pozor u plodů goji?
Uvádí se, že optimální příjem sušených bobulí goji pro dospělého člověka je přibližně 25 g a pro děti maximálně 10-15 g, i když stejně jako u přesného množství vitaminů a minerálních látek se hodnoty značně liší. Proto tyto plody zavádějte s opatrností. Nedoporučuje se zařazovat je do jídelníčku těhotných a kojících žen.
Kromě toho by se bobulím goji měli vyhnout lidé, kteří užívají léky na ředění krve, ale také ti, kteří trpí vysokým krevním tlakem, protože konzumace bobulí může s léky interagovat a způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Doporučuje se poradit se se svým lékařem.
Souhrn
Účinky plodů goji jsou všestranné a již dlouho oceňované. Rozhodně jsou produktem, který stojí za to zařadit do jídelníčku. Bohatství vitamínů a minerálů obsažených v plodech nám umožňuje snadným a chutným způsobem obohatit náš jídelníček a zajistit správné fungování našeho organismu. Zařaďte je do svého jídelníčku s rozvahou a jistě se stanou zajímavým prvkem vašich pokrmů.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.