ALLNUTRITION XYLITOL je přírodního původu, patří mezi tvz. polyoly. V přírodě se vyskytuje jako složka vláknitých a dřevitých částí mnoha rostlin, mj. zeleniny, ovoce a břízy, z které byl vyroben poprvé, odtud pramení název březový cukr.
Xylitol vzhledově připomíná obyčejný cukr, má podobnou chuť. Zde podoba končí. Rozdíl nastává ve fázi vstřebávání a metabolizování. Xylitol po užití nevyvolává glukózovou ani inzulínovou reakci. Proto se doporučuje osobám s poruchami tvorby inzulínu, mj. diabetikům. Navíc je xylitol sladší od cukru a méně kalorický (1g xylitolu má 2,4kcal, 1g sacharózy – 4kcal), takže pokrmy slazené xylitolem mají nižší energetickou hodnotu.
Osoby držící redukční dietu mohou snadněji kontrolovat tělesnou hmotnost. Xylitol v trávicím traktu nefermentuje jako glukóza, fruktóza nebo sacharóza. Důležité je, že xylitol nemá neblahý vliv na zubní sklovinu a působí proti paradentóze.
Užívání nadměrných dávek může mít projímavé účinky.