Abychom získali výrobek, který je vhodný pro uvaření a vypití, jsou kávová zrna nejčastěji pražena. Výsledný nápoj – káva – je každodenním prvkem v životě mnoha lidí na téměř celé zeměkouli. Je ceněna jak za povzbuzující účinek, tak za chuťové a aromatické prožitky, které poskytuje. Kromě těchto účinků a prožitků stojí za povšimnutí také zdraví prospěšné vlastnosti kávy. Mnoho z nich lze uchovat, pokud kávu nebudeme pražit a necháme zrna zelená.
![]()
Jaké vlastnosti má zelená káva?
Skupinu rostlin, které jsou popisovány jako káva, tvoří přes 125 druhů, z nichž k nejoblíbenějším patří mj. druhy robusta a arabica. Jsou používány jak pro potravinářské, tak pro kosmetické účely. Pokud kávová zrna neupražíme, můžeme z nich extrahovat mírně odlišné spektrum látek, než je tomu u kávy v podobě oblíbeného, lahodného nápoje.
V obou podobách jsou kávová zrna bohatým zdrojem látek, jež mají antioxidační vlastnosti, ale pro zelenou kávu je charakteristický vysoký obsah polyfenolů. Látkou, která je z těchto antioxidantů nejvíce zdraví prospěšná, je kyselina chlorogenová.
Jak působí zelená káva?
Zelená káva vykazuje, díky svému bohatému antioxidačnímu potenciálu, řadu preventivních a zdraví prospěšných vlastností. V mnoha pokusech byla zkoumána s ohledem na své působené proti civilizačním onemocněním, zejména ischemické chorobě srdeční, cévním mozkovým příhodám, nádorovým onemocněním, chorobám jater (např. cirhóze a jiným poškozením), cukrovce II. typu nebo neurodegenerativním onemocněním (např. Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba).
Zelená káva je navíc velmi oblíbená u těch, kdo chtějí snížit svoji tělesnou hmotnost. Tato obliba souvisí především s ovlivňováním hladiny glukózy v krvi a aktivací enzymů, jež nepřímo podporují redukci podílu tukové tkáně v celkové tělesné konstrukci člověka.
![]()
Extrakt ze zrn zelené kávy Coffea arabica
Povzbuzuje zelená káva?
Zelená káva obsahuje více polyfenolů než pražená, ale obsahuje také méně alkaloidů, mezi něž započítáváme kofein. V souvislosti s výše uvedeným jsou tedy ceněny spíše její zdraví prospěšné než povzbuzující vlastnosti. Přesto při konzumaci extraktu ze zelené kávy můžeme počítat s určitým psychostimulačním účinkem. Pořád je to totiž výrobek ze zrn stejné rostliny.
S ohledem na skutečnost, že stimulační účinek není tak velký, jak je tomu u oblíbeného černého nápoje, může zelenou kávu užívat širší skupina osob, které počítají se zlepšením antioxidačního potenciálu své stravy. Zelená káva se také může pozitivně osvědčit u osob, které bojují s obezitou a nadváhou nebo s rizikem výskytu metabolického syndromu, s velkým důrazem na poruchy glykemie nebo krevního tlaku, a také u osob, jež jsou vystaveny riziku neuro- a hepatologických poruch.
Užívání doplňků stravy s extraktem se zelené kávy může mít zvláštní význam pro osoby, jejichž strava je chudá na antioxidanty, které mají původ v ovoci (např. borůvkách, hroznovém víně) a zelenině (např. brokolice, rajčata), bylinkách (např. zelený čaj) nebo jiných odvarů a nápojů (např. kakao).
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.