Zelená káva na povzbuzení

Abychom získali výrobek, který je vhodný pro uvaření a vypití, jsou kávová zrna nejčastěji pražena. Výsledný nápoj – káva – je každodenním prvkem v životě mnoha lidí na téměř celé zeměkouli. Je ceněna jak za povzbuzující účinek, tak za chuťové a aromatické prožitky, které poskytuje. Kromě těchto účinků a prožitků stojí za povšimnutí také zdraví prospěšné vlastnosti kávy. Mnoho z nich lze uchovat, pokud kávu nebudeme pražit a necháme zrna zelená.

 

Jaké vlastnosti má zelená káva?

Skupinu rostlin, které jsou popisovány jako káva, tvoří přes 125 druhů, z nichž k nejoblíbenějším patří mj. druhy robusta a arabica. Jsou používány jak pro potravinářské, tak pro kosmetické účely. Pokud kávová zrna neupražíme, můžeme z nich extrahovat mírně odlišné spektrum látek, než je tomu u kávy v podobě oblíbeného, lahodného nápoje.

V obou podobách jsou kávová zrna bohatým zdrojem látek, jež mají antioxidační vlastnosti, ale pro zelenou kávu je charakteristický vysoký obsah polyfenolů. Látkou, která je z těchto antioxidantů nejvíce zdraví prospěšná, je kyselina chlorogenová.

Jak působí zelená káva?

Zelená káva vykazuje, díky svému bohatému antioxidačnímu potenciálu, řadu preventivních a zdraví prospěšných vlastností. V mnoha pokusech byla zkoumána s ohledem na své působené proti civilizačním onemocněním, zejména ischemické chorobě srdeční, cévním mozkovým příhodám, nádorovým onemocněním, chorobám jater (např. cirhóze a jiným poškozením), cukrovce II. typu nebo neurodegenerativním onemocněním (např. Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba). 

Zelená káva je navíc velmi oblíbená u těch, kdo chtějí snížit svoji tělesnou hmotnost. Tato obliba souvisí především s ovlivňováním hladiny glukózy v krvi a aktivací enzymů, jež nepřímo podporují redukci podílu tukové tkáně v celkové tělesné konstrukci člověka.

Extrakt ze zrn zelené kávy Coffea arabica

Povzbuzuje zelená káva?

Zelená káva obsahuje více polyfenolů než pražená, ale obsahuje také méně alkaloidů, mezi něž započítáváme kofein. V souvislosti s výše uvedeným jsou tedy ceněny spíše její zdraví prospěšné než povzbuzující vlastnosti. Přesto při konzumaci extraktu ze zelené kávy můžeme počítat s určitým psychostimulačním účinkem. Pořád je to totiž výrobek ze zrn stejné rostliny. 

S ohledem na skutečnost, že stimulační účinek není tak velký, jak je tomu u oblíbeného černého nápoje, může zelenou kávu užívat širší skupina osob, které počítají se zlepšením antioxidačního potenciálu své stravy. Zelená káva se také může pozitivně osvědčit u osob, které bojují s obezitou a nadváhou nebo s rizikem výskytu metabolického syndromu, s velkým důrazem na poruchy glykemie nebo krevního tlaku, a také u osob, jež jsou vystaveny riziku neuro- a hepatologických poruch.

Užívání doplňků stravy s extraktem se zelené kávy může mít zvláštní význam pro osoby, jejichž strava je chudá na antioxidanty, které mají původ v ovoci (např. borůvkách, hroznovém víně) a zelenině (např. brokolice, rajčata), bylinkách (např. zelený čaj) nebo jiných odvarů a nápojů (např. kakao).

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán