Co je to granola? Je granola zdravá?

Mezi fanoušky sladkých snídaní je granola jednou z nejoblíbenějších voleb. Při vhodné kompozici složení může být zároveň velmi chutná, může nasytit a poskytnout dostatek živin. Její dietetický potenciál mohou navíc umocnit vhodně zvolené přídavky.

 

Co přesně je granola?

Jako granola je obvykle nazývána směs obilných vloček, sušeného ovoce, ořechů, semínek a takových chuťových doplňků, jako jsou cukr a/nebo jeho dietetické alternativy nebo kakao, skořice a jiné. Přesná kombinace výrobku je závislá na chuťových preferencích a požadavcích organismu na kalorie a také výživové látky, ale v každém případě je tento výrobek pečen.

Tento způsob tepelného zpracování způsobuje, že se směs stává křehčí a křupavou a její chuť a vůně jsou znásobeny. Přestože je tento výrobek více tepelně zpracován než obyčejná obilná kaše, její složení naznačuje, že ji lze rozhodně zařadit do kategorie zdravých prvků stravy. Je zdrojem velkého množství vlákniny, vitamínů a také minerálních složek.

Jakou výživovou hodnotu má granola?

Složení granoly lze individuálně měnit podle svých vlastních potřeb, případně lze koupit směsi, jež jsou připraveny k přímému použití. Některé z „hotovek“ mají natolik kvalitní složení, že je dokonce není nutné míchat, péct a chladit, stačí je prostě použít. 

V závislosti na skutečnosti, zda je naším cílem redukce nebo budování objemu našeho těla, může být volba složení směřována k menší nebo větší energetické hodnotě. V prvním případě lze použít ovesné vločky horského typu, kdežto ve druhém ovesné vločky bleskové. Při redukci také stojí za to používat více ořechů a méně sušeného ovoce, tedy přesně opačně, než tomu je v případě doporučení, jež souvisí s nabíráním kilogramů.

Ve snaze o snížení kalorické hodnoty granoly je možné použít sladidla, která mají nižší energetickou hodnotu než cukr, a také odtučněné kakao nebo skořici. V případě stravy, která je zaměřená „na hmotnost“ lze použít mj. med, javorový sirup nebo dokonce kousky čokolády. Nezávisle na zvolené variantě je granola nejčastěji považována za výrobek s vysokými výživovými hodnotami, který rozhodně usnadňuje pokrytí denní požadované spotřeby mnoha látek.

S čím granolu jíst?

Granola je nejčastěji konzumována jako příloha k tekutým nebo polotekutým výrobkům. Převážně jsou to mléko, přírodní jogurt, kefír, podmáslí nebo rostlinné nápoje a jiné výrobky, jež jsou napodobeninami výrobků mlékárenského průmyslu. Chuť a výživové hodnoty mohou takovému pokrmu dodat také různé druhy proteinové výživy (syrovátková, vaječná, rostlinná) a také čerstvé ovoce nebo lněné semínko, chia semínka, konopná semínka, ostropestřec, strouhaný kokos nebo včelí pyl a propolis. Granola může být chutnou a zároveň zdravou snídaní, svačinou, moučníkem nebo večeří.

 

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán