Když se vydáme na cestu formování postavy, často změníme celý svůj život, protože změna stravovacích návyků je velmi velký krok. Do našeho jídelníčku se pak dostanou velmi cenné a hodnotné, ale pro nás dříve neznámé potraviny. Stejně tak tomu může být i v případě chia. Často ji kupujeme, aniž bychom o ní mnoho věděli.
- Semínka chia
- Výživové hodnoty
- Přítomnost omega-3 mastných kyselin
- Chia a cenné vlákniny
- Chia a denní příjem
- Chia v kuchyni, jak je použít?
- Ovocná pěna s chia semínky
- Shrnutí
V dnešním článku se pokusím představit chia semínka, protože právě o nich je řeč. Tato zdánlivě drobná semínka mají mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo cenné.
Semínka chia
Šalvěj muškátová pochází především z Mexika. Tamní obyvatelé si této rostliny cení již velmi dlouho. Dorůstá výšky kolem jednoho metru a její květy jsou lila barvy, zatímco plody obsahují velké množství drobných semen, která mají obvykle černohnědou barvu.
Její cenné vlastnosti rozpoznali jako první Aztékové a okamžitě je ocenili, protože chia má silné zdraví podporující účinky. Kdysi byla k dostání pouze v obchodech se zdravou výživou za poměrně vysokou cenu, dnes ji lze najít i v menších obchodech, ale také v obchodech s doplňky stravy.
Chia obsahuje celých 91 ze 100 aminokyselin, díky čemuž se doporučuje především nejen aktivním lidem, ale také vegetariánům, kteří kvůli nedostatku masa ve svém jídelníčku potřebují zajistit rostlinné bílkoviny, takže by se chia měla stát trvalou součástí jejich jídelníčku. Tento vynikající zdroj bílkovin obsahuje mimo jiné také velké množství omega-3 mastných kyselin a vlákniny, což je to, co je na chia nejvíce ceněno.
Výživové hodnoty
100 g chia semínek dodá 486 kcal, z toho:
- 16,54 g bílkovin,
- 30,7 g tuku (z toho 3,3 g nasycených mastných kyselin, 2,3 g mononenasycených mastných kyselin, 23,6 g polynenasycených mastných kyselin, 0,14 g transmastných kyselin).
- 42,1 g sacharidů
- 34,4 g vlákniny
Vitamíny
- 1,6 mg vitaminu C
- 0,62 mg thiaminu
- 54 IU vitaminu A
- 0,5 mg vitaminu E
Minerální složky
- 631 mg vápníku
- 7,72 mg železa
- 0,17 mg riboflavinu
- 8,83 mg niacinu
- 335 mg hořčíku
- 860 mg fosforu
- 407 mg draslíku
- 16 mg sodíku
- 4,58 mg zinku
Přítomnost omega-3 mastných kyselin
Bohužel jíme příliš málo ryb, ale i jiných potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, takže by bylo dobré zavést do svého jídelníčku chia semínka natrvalo. Za zmínku stojí, že chia semínka obsahují mnohem více těchto prospěšných kyselin než mnohé ryby.
Pokud do svého jídelníčku dodáme správné množství omega-3 mastných kyselin, jsme schopni minimalizovat možnost virových i bakteriálních infekcí v našem těle, protože tyto kyseliny pomáhají budovat naši přirozenou imunitu, navíc zabraňují zánětům, které často způsobuje příliš mnoho omega-6 v naší stravě, takže by bylo dobré tyto poměry zvrátit.
Díky správné dávce omega-3 si déle zachováme mládí a vitalitu a budeme mít lepší náladu, což je jeden z mnoha důvodů, proč by měly být důležitou součástí našeho jídelníčku.
Chia a cenné vlákniny
Semínka chia jsou bohatá na vlákninu, ve 100 g jí najdeme téměř 35 g. To znamená, že 100 g nám dokáže poskytnout množství vlákniny doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Díky správnému množství vlákniny v naší stravě funguje trávicí systém efektivněji.
Vláknina má pozitivní vliv na naši střevní mikroflóru, mimo jiné tím, že odstraňuje toxiny i usazeniny a přetrvávající střevní obsah. Konzumace chia semínek lidmi, kteří trpí zácpou, se proto může ukázat jako prospěšná.
Naopak lidé, kteří trpí chronickým zánětlivým onemocněním střev nebo jinými problémy souvisejícími s trávicím systémem, by měli být opatrní s množstvím konzumovaných semínek, protože jejich nadbytek nebo v tomto případě i malé množství může způsobit problémy, jako jsou bolesti břicha, nevolnost nebo průjem.
Pokud nás tedy trápí onemocnění související s trávicím traktem, je vhodné konzultovat chuť konzumovat chia semínka se svým ošetřujícím lékařem, pokud nejsou kontraindikace, pak je do jídelníčku zavádět postupně.
Chia a denní příjem
Chia semínka jsou, jak již víte, cennou součástí jídelníčku, ale ani ten nejlepší produkt by se neměl konzumovat donekonečna. Množství vlákniny je prvním z hlavních důvodů, proč se chia nesmí konzumovat v nadbytku; vláknina je naším spojencem, ale může být i nepřítelem. Její zvýšená konzumace může způsobit nepříjemnosti, včetně silných bolestí břicha, ale může také zhoršit vstřebávání dalších cenných minerálů.
Navíc léky nebo doplňky stravy, které pravidelně užíváme, se mohou hůře vstřebávat, pokud je v naší stravě příliš mnoho vlákniny. Semínka proto zavádějte do svého jídelníčku pomalu, začněte s 1 až 2 čajovými lžičkami a sledujte svůj organismus. Za zmínku stojí, že důležité bude i množství tekutin, které vypijeme, protože i to pomůže vláknině, aby lépe putovala po našich střevech.
Chia semínka se doporučují i dětem starším 3 let. Nejlepší je začít s půl lžičkou denně a sledovat, zda si dítě nestěžuje na bolesti břicha nebo nevolnost. Pokud ne, můžete množství zvýšit na 1-1,5 čajové lžičky denně, protože jak víme, děti mají ve stravě velmi často málo vlákniny a zeleninu příliš netolerují, takže chia semínka mohou být zajímavým doplňkem, který poskytne nejen nám, ale i našim dětem cenné výživové hodnoty.
Chia v kuchyni, jak je použít?
Se semínky můžete dělat prakticky cokoli, jejich chuť je natolik neutrální, že nezkazí žádný pokrm. Semínka je nejlepší namáčet asi 30-35 minut a během této doby je několikrát promíchat, abychom mohli vstřebat více omega-3, na které jsou bohatá. Je důležité si uvědomit, že semínka by se neměla zahřívat, protože by nám to bránilo ve vstřebávání těchto cenných kyselin.
Z chia semínek se připravuje velmi zajímavé pečivo, různé muffiny, koláče a sušenky, ale mohou být také ideálním přídavkem do smoothies nebo je můžete rozemlít a přidat do pudinku či přírodního jogurtu. Skvěle se budou hodit k ovesným vločkám spolu se sušenými datlemi a lískovými oříšky, díky čemuž bude naše snídaně velmi výživná a plná živin.
Pokud jsme přesvědčeni o tom, že si upečeme chléb, vyplatí se do něj zařadit i chia semínka. Obohatí jeho hodnotu, ale i chuť a dodají mu zajímavé aroma. Kromě toho lze tato semínka přidávat do zeleninových nebo ovocných salátů, ale také do různých obložených mís s obilovinami, bramborami nebo rýží. Máme mnoho možností, ale měli bychom sami zjistit, která varianta nám vyhovuje nejvíce.
Ovocná pěna s chia semínky
Složení:
- Složení: 100 ml mléka s 3,2 % tuku
- 400 ml kokosového mléka (v plechovce)
- 50 g chia semínek
- vanilková tyčinka
- 40 g xylitolu
- 50 g malin
- 50 g borůvek
- 50 g jahod
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g hořké čokolády 90%
Příprava:
Do mísy nalijte 3,2% mléko a kokosové mléko, přidejte xylitol a vsypte chia semínka, přidejte také semínka z vanilkové tyčinky a důkladně rozmixujte mixérem na hladkou hmotu. Směs dejte na noc do lednice, po minimálně 4 hodinách zkontrolujte, zda chia semínka absorbovala část mléka. Pokud je směs hustá, můžete přidat například: vodu, která zbyla z kokosového mléka, nebo 3,2% tučné mléko.
Druhý den ovoce omyjte a rozmixujte na hustou kaši, přičemž si od každého druhu nechte několik kousků na ozdobu. Uspořádejte ovocnou pěnu, směs chia semínek a ozdobte ovocem, vlašskými ořechy a hořkou čokoládou nastrouhanou na malém struhadle. Měly by vzniknout 3 porce.
Vychutnejte si!
Shrnutí
Chia semínka jsou v polské kuchyni stále více ceněna, ale nejen v ní. Díky přítomnosti cenných vitaminů a minerálů se zbavíme jejich nedostatku, doplníme si stravu o omega-3 mastné kyseliny, ale také o vlákninu, díky níž bude naše pohoda, ale i zdraví mnohem lepší. Proto se vyplatí zavést je do své kuchyně natrvalo, ne nutně do kaše, možná už máte svůj oblíbený recept, který je zahrnuje. Důležité je vědět, jak jejich výhody využít, pak jsme schopni z nich „vytěžit“ to nejlepší.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.