Doplňky stravy určené k regulaci výživového stavu procházejí neustálými úpravami, jejichž cílem je optimalizace vstřebávání a stabilizace hladiny dané látky v tkáních. Kromě chemických forem sloučenin, které se vyskytují v potravinách, je nyní k dispozici stále více forem, které byly do jisté míry vynalezeny člověkem. Jedním z dobrých příkladů tohoto jevu je výroba liposomální vitamínu C.
![vitamín C]()
- Co je liposomální vitamín C?
- Jak funguje vitamin C?
- Kolik vitamínu C denně?
Co je liposomální vitamín C?
Vitamín C, neboli kyselina l-askorbová, patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. V přírodě a potravinách se obvykle vyskytuje ve volné formě, která je náchylná k degradaci oxidací a zářením. Některá zvířata ji dokážou produkovat v organismu, ale lidé bohužel ne, a proto ji musí konzumovat každý den. Lipozomální vitamin C je forma upravená tak, aby zabránila negativnímu vlivu kontaktu se vzduchem nebo slunečním zářením a zajistila vysokou míru vstřebatelnosti.
Od běžné vitaminu C se liší tím, že se jedná o kyselinu askorbovou obalenou určitým druhem obalu, který chrání molekulu vitaminu C před vnějšími vlivy a zároveň umožňuje rychlý průnik buněčnými membránami po vstupu do organismu. Tato obálka je rozpustná v tucích. Technika výroby lipozomální vitamínu C se také nazývá mikroenkapsulace.
Jak funguje vitamin C?
Vitamin C je sloučenina s velmi rozmanitými funkcemi v organismu. Jednou z nejvýraznějších je antioxidační účinek a ochrana buněk před mnoha potenciálně škodlivými faktory. S touto funkcí souvisí podíl vitaminu C například na správné funkci imunitního systému. Je nezbytná pro syntézu L-karnitinu, který ovlivňuje mimo jiné "využívání" tuků pro energetické účely, a také pro produkci kolagenu, který tvoří všechny tkáně v organismu, tj. kůži, vlasy, šlachy, chrupavky, krevní cévy, svaly a další.
![žena s pomerančovým džusem - vitamin C]()
Díky těmto funkcím může vitamin C působit preventivně, např. v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Kromě toho kyselina askorbová usnadňuje vstřebávání železa dodávaného do organismu s potravou a také pomáhá „šetřit“ jiné antioxidanty, které mohou být v organismu uloženy, jako je vitamin E.
Kolik vitamínu C denně?
Potřeba vitamínu C se nezdá být vysoká, ale při výpočtu průměrného denního příjmu je třeba zohlednit ztráty způsobené oxidací, které se pohybují kolem 50 %, zejména u produktů, které jsou krájeny, tepelně zpracovávány a skladovány. Průměrný dospělý člověk potřebuje asi 100 mg kyseliny askorbové denně, proto je vhodné se zaměřit na příjem kolem 200 mg.
Potřeba se může výrazně zvýšit u kuřáků, sportovců nebo chronicky nemocných osob (např. hypertenze, ateroskleróza, nádorová onemocnění) a také při infekcích. V takovém případě je nejlepší stanovit dávku vitamínu C individuálně, ale často se pohybuje kolem 1000 mg. Tyto dávky nelze obvykle dosáhnout pouze stravou.
Literatura:
Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.