Vitamin D3 - dávkování a nedostatek

Vitamin D je řazen mezi základní mikroživiny pro fungování a zdraví lidského organismu. Důležitou vlastností, kterou je třeba mít na paměti, je, že je rozpustný v tucích. Proto je optimální konzumovat ho s jídly obsahujícími tuto makroživinu.

žena na pláži, opalování - vitamín D3

  1. Jak lze případný nedostatek vitaminu D ověřit?
  2. Vitamin D - účinky na lidský organismus
  3. Doporučené dávkování vitaminu D? 
  4. Vitamin D spolu s vitaminem K?

Vědci identifikovali dvě převládající formy vitaminu D a označili je čísly:

  • vitamín D3 se vyskytuje hlavně v potravinách živočišného původu, a to pod názvem cholekalciferol.
  • vitamin D2 - další název ergokalciferol - nachází se hlavně v houbách a v menším množství v rostlinách.

Vzhledem k jeho vyšší aktivitě, tj. schopnosti zvyšovat hladinu vitaminu D v těle, je třeba se zaměřit především na vitamin D3. Vitamin D se také vytváří v naší (nechráněné) kůži při vystavení slunečnímu záření.

Protože však lidé žijící v podobných zeměpisných šířkách jako Polsko mají jen velmi omezenou část roku, kdy mohou plně využívat sluneční záření (léto), a i tehdy jsou často v uzavřených prostorách v kanceláři/škole, odhaduje se, že obrovské množství lidí může mít jeho nedostatek. V USA do této skupiny patří 3 ze 4 lidí. Aby toho nebylo málo, počet lidí s nedostatkem se v posledních letech zdvojnásobil!

Jak lze případný nedostatek vitaminu D ověřit?

To se provádí pomocí krevního testu, kde se stanoví hladina 5-hydroxyvitaminu D3 (25 (OH) D). Údaj vyšší než 30 ng/ml definuje dostatečnou hladinu.

Je však třeba vědět, že například sportovci zaznamenávají největší nervosvalovou výkonnost, když je hladina 5-hydroxyvitaminu D3, (25 (OH) D) až 50 ng/ml! Tedy výrazně nad dostatečnou hladinou!

Proto vždy, když není možné vystavit nezakrytou kůži slunci, je třeba dbát na dostatečný příjem vitaminu D3 - mezi nejlepší zdroje patří ryby, např. sleď, sardinky, tuňák, losos a vaječný žloutek, a pokud toto množství není dostatečné, je třeba zvážit možnost cílené suplementace vitaminem D3.

Vitamin D

Vitamin D - účinky na lidský organismus

Kosterní systém - vitamin D patří mezi základní mikroživiny ovlivňující kosterní systém; dostatečná hladina vitaminu D, zejména ve vyšším věku, se může projevit snížením rizika zlomenin kostí.

Hladina testosteronu - vitamin D je nezbytný pro udržení schopnosti mužského organismu produkovat správné množství testosteronu.

Kardiovaskulární systém - pro udržení kardiovaskulárního systému v dobrém stavu, a tedy i snížení úmrtnosti na tato onemocnění, je důležité zajistit správnou hladinu vitaminu D.

Tuková tkáň - zajištění správného stavu vitaminu D v těle může mít vliv na snížení tukové tkáně. 

Astma - správné množství vitaminu D v těle může snížit četnost astmatických záchvatů.

Riziko infekce horních cest dýchacích - vitamin D hraje klíčovou roli ve správném fungování imunitního systému; zejména v období infekcí horních cest dýchacích může být správná hladina vitaminu D rozhodující pro schopnost organismu bojovat s patogeny.

Další výhody péče o správnou hladinu vitaminu D:

  • zvýšení rychlosti růstu svalů
  • zvýšení síly
  • zlepšení svalové vytrvalosti
  • lepší pohybová koordinace 
  • schopnost snižovat výskyt zánětů 
  • zlepšení reakční doby 
  • lepší regenerace po tréninku 
  • podpora správné hladiny krevního tlaku 
  • zlepšení citlivosti tkání na inzulín
  • možné snížení rizika některých typu rakoviny 

Doporučené dávkování vitaminu D? 

K odstranění případného nedostatku vitaminu D se doporučuje následující způsoby doplňování:

  • Denní - kdy se používá horní dávka doporučená Národní akademií věd (USA) ve výši 4 000 UI pro dospělé a dospívající nebo odpovídajícím způsobem nižší.
  • Periodická - při níž se používá dávka např. 50 000 IU vitaminu D3 jednou týdně po dobu 8 týdnů.
  • Periodická alternativa - konzumace 50 000 IU vitaminu D jednou měsíčně.
  • Při chronickém nedostatku vitaminu D a potřebě vysokých dávek je třeba se poradit s lékařem. A informaci o míře případného nedostatku můžeme získat pomocí krevního testu. 

Vitamin D v potravinách

Vitamin D spolu s vitaminem K?

Taková kombinace se zdá být nejvhodnější vzhledem k možnému kumulativnímu účinku společné suplementace těchto dvou vitaminů na zlepšení některých zdravotních parametrů.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán