Vitamin B12 patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě a plní v organismu mnoho důležitých funkcí. Nejznámější je jeho vliv na nervový a krvetvorný systém. Pokrytí potřeby vitaminu B12 je v rozvinutých zemích často nedostatečné a v rozvojových zemích představuje velký problém.
![vitamín B12]()
- Funkce vitamínu B12
- Potřeba a zdroje vitaminu B12
- Doplnění vitamínu B12
Funkce vitamínu B12
Vitamín B12, neboli kobalamin, byl poprvé identifikován ve formě kyanokobalaminu. Jeho název odkazuje na slovo "kobalt", protože tato sloučenina obsahuje měď. Metabolicky aktivními formami jsou methylkobalamin a 5-deoxyadenosylkobalamin. Vitamín B12 reguluje metabolismus mastných kyselin v mitochondriích, podílí se na produkci energie a syntéze DNA. Nejznámější je však jeho podíl na tvorbě a zrání červených krvinek, jehož nedostatek vede mimo jiné k anémii.
Vitamin B12 se také podílí na správném vývoji a fungování nervového systému a dlouhodobý nedostatek může projevovat poruchami nálady a kognitivních funkcí, nervově-svalovým oslabením nebo hypoestézií (poruchami citlivosti končetin) a parestézií (spojenou s pocitem mravenčení a necitlivosti). V extrémních případech mohou být některé negativní změny související s nedostatkem nezvratné. Zvláště ohroženy mohou být vyvíjející se organismy.
Potřeba a zdroje vitaminu B12
Kobalamin je látka, která musí být dodávána do organismu prostřednictvím stravy a její vstřebávání začíná již v ústní dutině díky přítomnosti speciálního proteinu ve slinách. Doporučená denní dávka pro osoby starší 14 let je přibližně 2,4 mikrogramů (mcg) denně, u těhotných žen (2,6 mcg) a kojících žen (2,8 mcg) je však o něco vyšší. Mezi nejbohatší zdroje patří hovězí játra (až 70 mcg na necelých 100 g smažených jater), která však nejsou doporučována těhotným ženám kvůli příliš vysokému obsahu vitamínu A.
Velké množství kobalaminu se nachází také v mase (asi 2,4 mcg na necelých 100 g smaženého hovězího masa), některých rybách (2,6 – 9,3 mcg na podobnou porci) nebo měkkýších (17 mcg). O něco menší procento potřeby pokrývá mléko (1,3 mcg na šálek), vejce (0,5 mcg na kus) nebo obohacené snídaňové cereálie (asi 0,6 mcg na porci). V případě již existujícího nedostatku kobalaminu může být nejlepším řešením doplnění stravy.
![vitamín b12]()
Doplnění vitamínu B12
Mezi nejúčinnější formy podpory organismu v boji proti následkům nedostatku vitamínu B12 patří doplnění. Umožňuje totiž použití velkých dávek (až několik set mikrogramů na porci) ve dobře vstřebatelných formách.
Nejčastěji se v doplňcích vyskytující chemická forma je kyanokobalamin, ale stále větší pozornost se věnuje metabolicky aktivní formě methylkobalaminu. Díky této chemické formě může téměř okamžitě plnit své funkce v organismu bez dalšího enzymatického „zpracování“.
Perorální suplementace touto látkou může být stejně účinná jako intramuskulární podání. Doporučuje se mimo jiné sportovcům, osobám na veganské stravě nebo osobám s geneticky podmíněným nebo zdravotním nedostatkem.
Literatura:
Thakkar K, Billa G. Treatment of vitamin B12 deficiency-methylcobalamine? Cyancobalamine? Hydroxocobalamin?-clearing the confusion. Eur J Clin Nutr. 2015 Jan;69(1):1-2. doi: 10.1038/ejcn.2014.165. Epub 2014 Aug 13. PMID: 25117994.
Zhang M, Han W, Hu S, Xu H. Methylcobalamin: a potential vitamin of pain killer. Neural Plast. 2013;2013:424651. doi: 10.1155/2013/424651. Epub 2013 Dec 26. PMID: 24455309; PMCID: PMC3888748.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.