Trávicí enzymy a probiotika v bílkovinové výživě

Optimalizací vstřebávání vyživujících látek z diety se lze soustředit na dvou důležitých aspektech. Prvním je účinnost trávicích enzymů, za jejichž produkci jsou zodpovědné buňky lidského trávicího traktu, zatímco druhým je složení a množství střevních bakterií, které jsou zodpovědné za rozklad mnoha prvků potravy. Prostřednictvím dynamického vývoje potravinářských technologií lze oba aspekty upravit prostřednictvím komplexních doplňků stravy.

muž používající proteinový doplněk

  1. Stravitelnost bílkovin
  2. Vyživovací prostředky s enzymy a probiotiky
  3. Komu jsou určeny vyživovací prostředky s enzymy a probiotiky

Stravitelnost bílkovin

Pokud jde o stravitelný zdroj bílkovin, nejlepší stravitelností se charakterizují mléčné produkty a vejce. Rostlinné bílkoviny se vstřebávají o něco hůře, ale u doplňků stravy obsahujících bílkoviny se rozdíl stírá. Za zmínku stojí zejména bílkovinné koncentráty a izoláty, které jsou zbaveny většiny tuků a sacharidů, takže je tělo může strávit ještě rychleji a získat z nich ještě více aminokyselin pro účely, jako je regenerace tkání nebo produkce neurotransmiterů či imunitních buněk.

Syrovátkové nebo kaseinové přípravky jsou považovány za nejsnáze dostupné a snadno stravitelné. Bílkoviny s vysokou stravitelností jsou nezbytné v každé fázi vývoje a dospělosti. Jejich úlohu při potlačování procesu stárnutí nelze přeceňovat.

Vyživovací prostředky s enzymy a probiotiky

Bílkovinné živiny poněkud novější generace, tj. ty, které kromě chuťově optimalizujících složek poskytují také sloučeniny a mikroorganismy podporující trávení, do jisté míry napodobují mléko, kterým matka krmí své novorozené dítě. Mateřské mléko totiž obsahuje trávicí enzymy, které podporují štěpení bílkovin, ale také probiotické bakterie, které osidlují trávicí trakt a mají pozitivní vliv na trávicí, imunitní a nervový systém.

Takové mléko je pro tělo nesmírně cenné, protože živiny v něm obsažené se téměř kompletně vstřebávají a jsou plně využity pro vývojové procesy. Syrovátkové a kaseinové bílkovinné koncentráty a izoláty obohacené o enzymy a probiotika mohou být ekvivalentem mléka pro dospělé.

Komu jsou určeny vyživovací prostředky s enzymy a probiotiky

Jednou ze skupin lidí s obzvláště vysokou potřebou bílkovin jsou ti, kteří trénují silové sporty. Mohou potřebovat až 2,2 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti, což vyžaduje konzumaci velmi velkého množství potravy. Pro tyto lidi je užívání proteinových doplňků jedním z klíčových řešení, jak se vyhnout gastrointestinálním poruchám a zažívacím potížím.

pro whey

ALLNUTRITION PRO WHEY+ je vysokoproteinový výrobek na bázi syrovátkového bílkovinného koncentrátu a izolátu, obohacený o probiotický komplex LactoSpore® a enzym DigeZyme®.

Příchod proteinových doplňků s obsahem enzymů a probiotik na trh proto může být jedním z nejdůležitějších prvků podpory asimilace živin pro svalovou regeneraci. Stojí za to vědět, že tyto produkty mohou podpořit i starší nebo nemocné lidi, stejně jako ty, kteří kvůli poruchám chuti k jídlu nebo nechutenství nemají ve stravě dostatek bílkovin.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení