Účinky vitaminu D se promítají nejen do silných kostí a imunity, ale také do hormonálního zdraví nebo rovnováhy nervového systému. Bohužel se zdá, že povědomí veřejnosti o tomto vícesměrném působení tohoto vitaminu je stále nedostatečné. Tomuto tématu stojí za to věnovat pozornost, protože existují dva důležité faktory, které omezují hladinu vitaminu D u středoevropské populace. Jedním z nich je proměnlivost ročních období a míra vystavení slunečnímu záření a druhým je specifická chuť potravinových zdrojů vitaminu D.
![žena užívající vitamin d]()
- Słońce a niedobory witaminy D
- Strava a nedostatek vitaminu D
- Regenerace nedostatku vitaminu D
Słońce a niedobory witaminy D
Sluneční svit a nedostatek vitaminu D Pomocí specializovaných mechanismů se pak cholesterol přeměňuje na aktivní cholekalciferol neboli vitamin D3.
Mechanismus tvorby vitaminu D se v živých organismech vyskytuje pravděpodobně od prvních projevů života na Zemi a je jedním z nejstarších biochemických mechanismů. U člověka však k této produkci dochází pouze tehdy, když vlnové délky slunečního záření dopadajícího na kůži spadají do oblasti ultrafialového záření B (UVB), tj. 290 - 315 nm.
V zemích, jako je Polsko, jsou tyto podmínky dostupné v letních měsících, od konce května do začátku října. Pokud člověk v létě netráví dostatek času venku, může se u něj v následujících měsících projevit nedostatek.
Pro udržení dobré hladiny vitaminu D v těle je nutné vystavovat končetiny a trup přímému slunečnímu záření 2 až 3krát týdně po dobu 20 až 30 minut, a to za jasných dnů kolem poledne. Je třeba mít na paměti, že nadměrné vystavování se slunečnímu záření s sebou nese riziko popálení, a pokud k popálení dochází chronicky, může dojít k rakovinnému bujení.
Strava a nedostatek vitaminu D
Určitě by bylo snazší žít zdravě, kdyby se vitamin D nacházel v trochu širším spektru potravin. Je to proto, že jeho hlavním zdrojem jsou tučné ryby, které ne každý má rád. Určité, i když ne tak velké množství jako v rybách, je k dispozici také ve vejcích a také ve formě ergokalciferolu (vitaminu D2) v houbách.
Pokud se nedostatek slunečního záření kombinuje s nedostatečnou každodenní konzumací těchto produktů, očekávejte, že v určitém okamžiku začnete pociťovat následky nedostatku. To je jeden z hlavních důvodů, proč se doplňování vitaminu D doporučuje na celopopulační úrovni.
Regenerace nedostatku vitaminu D
Suplementace je levnou a účinnou formou nutriční podpory při nedostatku vitaminu D. Doba zotavení z nedostatku závisí na řadě faktorů. Nejdůležitější je míra nedostatku. Mírný, i když nebezpečný nedostatek je diagnostikován, když výsledek indikátorového testu hladiny vitaminu D dosáhne hodnot v rozmezí 12 - 20 ng/ml.
Zdravotně kritické hladiny, které mohou zhoršovat metabolické poruchy nebo vést ke zvýšené náchylnosti k rakovině, jsou hladiny pod tímto rozmezím. Na otázku, jak dlouho užívat vitamin D, nelze dát jednoznačnou odpověď, ale proces návratu z deficitu zpravidla trvá několik týdnů.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.