Jaký hořčík se nejlépe vstřebává?

Dobré vstřebávání minerálních prvků se odráží v každodenní pohodě, fyzické i psychické, jak rovněž ve zdravotním stavu. Ty sloučeniny, které nejsou plně absorbovány a nevyhovují potřebám organismu, budou většinou vyloučeny, a proto se vyplatí volit zdroje s vysokou biologickou dostupností. Dobrým příkladem je zde hořčík, který je jedním z nejoblíbenějších prvků v souvislosti se suplementací stravy. Hořčík díky své vysoké spotřebitelské oblibě zaujal i vědce, jejichž práce naznačují chemické formy tohoto prvku s nejlepším profilem biologické dostupnosti.

muž používající hořčíkové kapsle

  1. Hořčík v potravinářských výrobcích
  2. Potřeba hořčíku
  3. Hořčík s nejvyšší biologickou dostupností

Hořčík v potravinářských výrobcích

Jedním z hlavních zdrojů hořčíku je voda. Stojí za to vědět, že ne všude obsahuje stejné množství dotyčného prvku. Voda z vodovodu může mít velmi proměnlivý obsah hořčíku i v regionech, které jsou blízko sebe. Stabilní obsah lze očekávat ve vodách balených, na výběr jsou pramenité vody (nejchudší), ale i vody hlubinové, nízko, středně i silně mineralizované. Nevýhodou tohoto zdroje se zdá být fakt, že ve většině případů jsou tyto vody nakupovány v plastových lahvích.

V potravinách je hořčík nejvíce zastoupen v obilovinách a ořeších, stejně jako v zelené listové zelenině a luštěninách. Nejvíce zde vyniknou dýňová semínka a chia semínka. Hned za nimi se drží např. špenát nebo arašídy a mandle. Výrobky jako brambory nebo hnědá rýže mají hořčíku o něco méně a masa, jablek a mrkve vychází z tohoto přehledu nejslaběji.

Je tedy snadné dojít k závěru, že uspokojení poptávky organismu po tomto prvku vyžaduje pestrou a nutričně bohatou stravu. Jídelníčky založené na vysoce zpracovaných produktech, které obsahují velké množství soli a cukru, a jídelníčky, ve kterých se často objevují alkoholické nápoje, vytvářejí obzvláště vysoké riziko nedostatku tohoto prvku.

Potřeba hořčíku

Hořčík se musí konzumovat každý den a při každém jídle. Jedná se o elektrolyt, který je ve velké míře spotřebováván tkáněmi s vysokými energetickými nároky, včetně mozku nebo svalů (jak kosterních, tak hladkých, případně srdečního svalu).

Ovlivňuje správné vedení signálů v nervovém systému a mezi ním a svaly. To jsou hlavní důvody, proč se potřeba hořčíku zvyšuje s mírou psychické aktivity, stresu nebo fyzické aktivity a nemocí. Navíc spolu s vápníkem ovlivňuje minerální hustotu kostí. Podílí se také na biochemických přeměnách souvisejících s produkcí bílkovin, hormonů, neurotransmiterů nebo dokonce DNA (celkem přes 300 reakcí zahrnuje hořčík).

Hořčík s nejvyšší biologickou dostupností

Nejvyšší dávky a ukazatele související s biologickou dostupností vykazují chemické formy hořčíku jako diglycinát a citrát, které jsou obsaženy v doplňcích stravy. Diglycinát je kombinací aminokyseliny glycinu, zatímco citrát je směsí hořčíku a kyseliny citrónové. Diglycinát může být lepším řešením pokud saháme po hořčíku mezi jídly, zatímco citrát v období kolem jídla.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení