Jednou ze základních živin v naší stravě jsou bílkoviny, které hrají v těle každého člověka zásadní roli. Je zodpovědné za stavbu buněk, regeneraci tkání, je nezbytnou součástí imunitního systému a ovlivňuje tvorbu enzymů, krve a hormonů.
- Bílkoviny - zdroj esenciálních aminokyselin
- Plnohodnotný vaječný bílek s kompletními aminokyselinami
- Základ pro mnoho pokrmů v každé kuchyni
- Co je ve vejci?
- Neztrácejte – využijte LIQUID EGG WHITES značky ALLNUTRITION
- Zdraví, bezpečnost a udržitelnost
Bílkoviny - zdroj esenciálních aminokyselin
Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které se v těle neustále přeměňují. Některé z nich však člověk nevyrábí, proto je důležité vybírat správné zdroje bílkovin, aby byly pro tělo co nejhodnotnější. Aminokyseliny lze mimo jiné rozdělit na endogenní, tj. ty, které se v těle vytvoří metabolismem, a exogenní, tj. ty, které musí být nutně dodávány potravou.
Plnohodnotný vaječný bílek s kompletními aminokyselinami
Vejce je považováno za kompletní bílkovinu s vysokou biologickou hodnotou, která poskytuje všechny esenciální aminokyseliny. Je to velmi oblíbený potravinářský výrobek, který se používá do slaných i sladkých pokrmů. Všestranné použití vajec z nich dělá pro mnoho lidí nepostradatelnou součást jídelníčku.
Základ pro mnoho pokrmů v každé kuchyni
Používají se na pečivo, palačinky, koláče, vafle, sušenky. Přidávají se ke slaným pokrmům a jsou základem mnoha oblíbených jídel, jako jsou omelety, míchaná vejce a shakshuka. Ne každý si však může dovolit jíst vejce neomezeně, protože tento produkt, ačkoli je pro tělo cenný, obsahuje tuky, které je třeba v některých případech omezit. Složitá struktura vejce však znamená, že se nemusíme vzdávat jeho použití v kuchyni.
Co je ve vejci?
Většinu vaječné hmoty tvoří bílek, který na rozdíl od žloutku obsahuje mnohem méně tuku, takže je méně kalorický, ale přesto má pojivovou funkci, která se využívá v kulinářství.
Produkt/část
|
Sacharidy
|
Bílkoviny
|
Tuky
|
Energie
|
Celé vejce
|
0,4 g
|
12 g
|
10 g
|
143 kcal.
|
Vaječný bílek
|
0,2 g
|
10,9 g
|
0,2 g
|
52 kcal.
|
Žloutek
|
0,7 g
|
15,9 g
|
26,5 g
|
322 kcal.
|
Tabulka: Přibližné množství živin a energie ve 100 g jedlých částí vejce.
Z vaječných bílků lze připravit nízkoenergetické a nízkotučné pokrmy, jako jsou omelety, palačinky, koláče nebo jako poleva na těstoviny či suché pečivo. Z vaječných bílků lze připravit nízkoenergetické a nízkotučné pokrmy, jako jsou omelety, palačinky, koláče nebo jako poleva na těstoviny či suché pečivo.
Neztrácejte – využijte LIQUID EGG WHITES značky ALLNUTRITION
Z ekonomického hlediska však ne každý chce utrácet za celá vejce a využít jen asi 60 % jejich hmotnosti. Proto byl vytvořen produkt ALLNUTRITION LIQUID EGG WHITES, který obsahuje tekuté vaječné bílky, jež byly pasterizovány, aby měly delší trvanlivost než tradiční vejce.
Zdraví, bezpečnost a udržitelnost
Neotevřenou láhev LIQUID EGG WHITES navíc není třeba uchovávat v chladničce. Jedna láhev tohoto výrobku obsahuje přibližně 16 vaječných bílků, které lze použít jako přílohu. Je však třeba věnovat pozornost složení, protože 100 g LIQUID EGG WHITES obsahuje pouhých 58 kalorií a celých 10 g kompletních bílkovin, které WHO již v 60. letech 20. století uznala za referenční bílkoviny, tj. takové, které obsahují aminokyselinový profil optimální pro potřeby lidského těla.
Tekuté vaječné bílky jsou produktem, který si najde místo v každé kuchyni, ať už držíte dietu, nebo jen chcete rychle a úsporně připravit své oblíbené pokrmy.
PROPAGAČNÍ MATERIÁLY.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.