Sójový nebo syrovátkový protein?

Bílkoviny ve stravě lze doplňovat řadou způsobů. Kromě čistě potravinových zdrojů existuje mnoho různých typů proteinových doplňků. Všechny se zpravidla vyznačují dobrou stravitelností a vstřebatelností obsažených aminokyselin. V závislosti na účelu, ke kterému se proteinový doplněk používá, mohou však některé typy vykazovat určité výhody oproti jiným.

sojovy protein

  1. Charakteristika sójových proteinů
  2. Charakteristika syrovátkových proteinů
  3. Srovnání sójových a syrovátkových bílkovin

Charakteristika sójových proteinů

Sójové boby jsou velmi dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. Je to vděčný produkt, protože se dá využít mnoha různými způsoby a samotná výroba je poměrně efektivní. Způsob, jak z něj získat co nejvíce bílkovin, je proces izolace z odstředěných sójových vloček.

Sojové proteinové produkty obsahují až 80 g bílkovin na 100 g sušiny a méně než 2 g tuku a 6 g sacharidů. Jedna porce poskytuje v průměru asi 100 kcal a dávku esenciálních aminokyselin, které jsou potřebné pro stimulaci syntézy svalových bílkovin a dalších biologických aktivit v těle.

Charakteristika syrovátkových proteinů

Syrovátkový protein je mléčný protein a je nejznámější ve sportovních kruzích. Vyznačuje se zvláště vysokým obsahem esenciálních aminokyselin cenných pro svaly a celý organismus, tedy stavební látky, které mají také četné regulační funkce. Syrovátkové proteiny se obvykle nacházejí ve formě koncentrátu nebo izolátu, které vznikají po oddělení kaseinu z mléka.

Způsob výroby prvního z těchto dvou umožňuje získat asi 70-78 g bílkovin / 100 g produktu. Izoláty zase obsahují v průměru asi 85 g bílkovin / 100 g a tím méně tuku a sacharidů, tato množství jsou: 2 - 3 g a 6 - 16 g pro koncentráty a 2 - 3 g a 2 - 3 g pro izoláty. Izoláty syrovátkové bílkoviny poskytují podobné množství energetických látek jako izoláty sójových bílkovin. V jedné porci je asi 100 - 110 kcal. O něco více, kolem 120 kcal, poskytují koncentráty syrovátkových bílkovin.

Srovnání sójových a syrovátkových bílkovin

Obohatit jídelníček mohou jak rostlinné, tak živočišné proteinové přípravky. Tyto produkty jsou lehce stravitelné a tělo dokáže aminokyseliny v nich obsažené bez větších problémů využít. Obecně se však uznává, že mléčné bílkoviny obsahují více esenciálních aminokyselin než sójové izoláty.

Pro člověka, který většinu své potřeby bílkovin pokrývá konzumací živočišných produktů (např. vajec a masa), nemusí být výběr proteinového doplňku příliš důležitý. Pro člověka, který drží přísnou rostlinnou stravu, však mohou být hodnotnější bílkoviny z neveganských zdrojů. Sojové proteiny budou jistě lepší volbou než syrovátka. Zejména pro lidi bojující s alergií na mléčné bílkoviny nebo nízkou tolerancí i malých dávek laktózy. První i druhý typ proteinových doplňků lze konzumovat ve formě pohodlných a hotových koktejlů a lze je přidávat i do sladkých jídel (např. omelety, kaše).

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení