S čím nejlépe kombinovat omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi nejcennější tuky v lidské stravě. Jedná se především o kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které jsou charakteristické pro mořské organismy. Jejich zdravotní význam nabývá zvláštního rozměru v době, kdy převládá vysoce zpracovaná a málo pestrá strava. Mnoho lidí, kteří si pravidelně dopřávají fastfoody a svačinky, konzumuje omega-3 jen málo nebo vůbec, přičemž v některých případech by tyto kyseliny mohly být dokonce zdraví prospěšné.

omega 3

  1. Kombinování omega-3 s vitaminem D3
  2. Doplnění výživy omega-3 s vitamínem C
  3. Použití omega-3 v kombinaci s CBD

Kombinování omega-3 s vitaminem D3

Přídavek vitaminu D3 do přípravků obsahujících kyseliny EPA a DHA vytváří jednu z nejvíce zdraví prospěšných kombinací pozorovaných mezi potravinami i doplňky stravy. Hlavními zdroji omega-3 a vitaminu D3 jsou tučné mořské ryby. Úroveň jejich spotřeby závisí na dostupnosti kvalitních výrobků, finanční situaci, ale také na chuťových preferencích. Tyto tři aspekty způsobují, že zájem spotřebitelů o sledě, lososa nebo makrelu je nižší než o drůbež nebo vepřové a hovězí maso.

Nízký příjem jak omega-3 mastných kyselin, tak vitaminu D3 může zhoršovat fungování mnoha systémů v těle. EPA a DHA jsou známé svými vlastnostmi, které modulují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale je třeba také vědět, že jsou zodpovědné za správný vývoj organismu, včetně nervového a imunitního systému. Vitamin D3 je zase důležitým regulátorem minerální hustoty kostí, ale ovlivňuje také nervový, imunitní a navíc i endokrinní systém.

Doplnění výživy omega-3 s vitamínem C

Pokud se složení stravy z důvodu neznalosti, lenosti nebo chuťových preferencí odchyluje od ideálu, dochází zpravidla ke snížení obranyschopnosti organismu proti potenciálně zdraví ohrožujícím faktorům. Může jít o faktory působící zevnitř (např. nedostatek spánku), stejně jako "útoky" zvenčí (např. infekce), které mohou vést k metabolickým a imunitním poruchám nebo poruchám nálady. Jedním ze způsobů boje proti jejich účinkům je zmírnění oxidačního stresu a potlačení zánětu. Z tohoto hlediska se kombinace omega-3 mastných kyselin s vitaminem C může ukázat jako obzvláště cenná.

uživatelka vitaminu C

Tyto látky se hojně vyskytují mimo jiné ve středomořské stravě, která je považována za jednu z nejlepších pro fyzické i duševní zdraví. Společně ovlivňují krevní cévy, protože EPA a DHA mají protizánětlivé a protisrážlivé účinky, zatímco vitamin C podporuje kolagen a nepřímo přispívá k lepší pružnosti žil i tepen. Navíc se vlastnosti omega-3 a vitaminu C vzájemně doplňují při podpoře tkání v oblasti kloubů nebo kůže.

Použití omega-3 v kombinaci s CBD

Kanabinoidy rostlinného původu jsou sloučeniny rozpustné v tucích. To je hlavní důvod, proč se kanabidiol neboli CBD nejčastěji vyrábí ve formě olejů. Rozpouštědlem pro CBD je většinou olej z konopných semen, který je bohatý na rostlinnou verzi omega-3 kyselin, konkrétně kyselinu alfa-linolenovou (charakteristickou také pro len).

Vědci však již identifikovali první mechanismy, díky nimž jsou kanabinoidní sloučeniny pravděpodobně účinnější v kombinaci s kyselinami EPA a DHA. Tento účinek se může projevit zejména při dlouhodobém nedostatku omega-3 mastných kyselin ve stravě. V tomto směru je ještě zapotřebí dalšího výzkumu, ale stále více se hovoří o této kombinaci z hlediska zmírnění zánětu, bolesti a poruch nálady.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení