Proč stojí za to kombinovat rutin s vitaminem C?

Zvláštní pozornost je třeba věnovat přísunu vitaminu C v denní stravě v podzimním a jarním období, kdy je tělo nejvíce vystaveno nachlazení. Je tomu tak proto, že jak samostatně, tak v kombinaci se synergickými látkami poskytuje zvýšenou antioxidační ochranu, která se projevuje ve správném fungování imunitního systému a ochraně tkání. Mezi sloučeniny a látky přírodního původu, které mohou podpořit účinek vitaminu C, patří citrusový rutin a extrakt ze šípků.

vitamin c

  1. Proč je vitamin C tak oblíbený?
  2. V jaké formě koupit vitamin C?

Proč je vitamin C tak oblíbený?

Od doby, kdy nositel Nobelovy ceny Linus Pauling (1954) upozornil veřejnost na velký potenciál vitaminu C v prevenci a léčbě nachlazení, získává tento vitamin na popularitě. Přilákal zájem lékařů i vědců a postupem času i laiků v oblasti zdraví, potravin a výživy.

Zjištění o souvislostech vitaminu C s lidskou imunitou vedla k tomu, že se časem jeho pozice stabilizovala mezi přípravky, které podporují imunitní funkce organismu. Na trhu s přípravky na podporu nutričního stavu člověka se objevila řada doplňků stravy, které mohou výrazně usnadnit splnění denní potřeby kyseliny askorbové, tj. vitaminu C.

Důležité je, že popularita dotyčného vitaminu není jen výsledkem pozorování týkajících se imunitního systému. Bylo také prokázáno, že kyselina askorbová je důležitým prvkem podílejícím se na tvorbě kolagenu. Nevědomky si toho jako první všiml James Lind, který se tak stal prvním autorem experimentální studie v historii (1747).

Zjistil, že podávání citrusových plodů námořníkům trpícím kurdějemi (onemocnění pojivové tkáně, které se projevuje především jako zánět dásní) vedlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Díky svým antioxidačním účinkům a účinkům podporujícím syntézu kolagenu vykazuje vitamin C potenciál mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tento účinek je patrný zejména u lidí, jejichž strava se odchyluje od norem považovaných za zdraví prospěšné.


V jaké formě koupit vitamin C?

Pokud vaše strava neposkytuje tělu dostatečné množství vitaminu C, vyplatí se poohlédnout se po doplňcích stravy, které můžete snadno konzumovat každý den, aniž byste se do toho museli nutit nebo si nastavovat upomínky. Při odhadu průměrného denního příjmu kyseliny askorbové je třeba vzít v úvahu, že při kulinářském zpracování (krájení, loupání) a zejména při tepelném zpracování (vaření, pečení) a logistice skladování (příprava potravin na dva dny) může dojít ke ztrátám vitaminu C až o 90%. Čím jemněji jsou výrobky nakrájeny a čím déle jsou zahřívány a skladovány, tím jsou ztráty větší.

Kromě toho mohou potřebu této látky zvyšovat faktory, jako je fyzická aktivita, kouření a některá chronická onemocnění. Doplňky vitaminu C jsou nyní k dispozici nejen ve formě prášku, tablet nebo kapslí a šumivých tablet, shotů, ale také pastilek.

Tato poslední forma se zdá být obzvláště atraktivní, protože umožňuje pohodlné dávkování (250 - 1 000 mg kyseliny askorbové v 1 - 4 tabletách), a přitom je sladkokyselá a může být hodnotnou svačinkou bez cukru. Díky přídavku extraktu ze šípků a rutinu, který se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech, zvyšují pastilky dostupnost vitaminu C pro tělo.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení