Retinol je jedna z forem vitamínu A, tedy chemické sloučeniny nezbytné pro člověka. Patří mezi látky rozpustné v tucích, což znamená, že se nespojuje s vodou, ale dobře se rozpouští v olejích. V čisté formě má podobu husté, nažloutlé kapaliny s charakteristickým zápachem. Je velmi citlivý na působení světla, kyslíku a vysokých teplot, proto snadno ztrácí své vlastnosti, pokud není řádně chráněn. Může být používán jak perorálně, tak na pokožku, ale ne všemi.
![žena s kapslí]()
- Výskyt retinolu
- Beta-karoten a retinol
- Účinek retinolu
- Důsledky nedostatku retinolu
- Doplňování retinolu
- Použití retinolu
Výskyt retinolu
Retinol se přirozeně vyskytuje v lidském organismu, kde představuje jednu ze základních forem vitamínu A. Nachází se hlavně v játrech, která fungují jako zásobárna tohoto vitamínu a ukládají jej ve formě retinylesterů. Menší množství retinolu se nachází také v tukové tkáni, ledvinách a plicích a jeho přítomnost lze také zjistit v krevním plazmě, kde cirkuluje vázaný na transportní protein.
Organismus není schopen sám produkovat retinol, proto jej musí získávat z potravy. Vyskytuje se výhradně v produktech živočišného původu, jako jsou játra, tučné ryby, vaječné žloutky, máslo a plnotučné mléčné výrobky. Rostlinné produkty neobsahují čistý retinol, ale obsahují sloučeniny zvané karotenoidy, především beta-karoten, které tělo může podle svých potřeb přeměnit na vitamín A.
Beta-karoten a retinol
![mrkev – beta-karoten]()
Proces přeměny beta-karotenu na retinol probíhá ve stěně tenkého střeva, kde enzymy rozkládají molekulu beta-karotenu na dvě molekuly retinolu. Účinnost této přeměny je poměrně nízká a závisí na mnoha faktorech, jako je množství tuku v jídle, stav střev nebo individuální genetické rozdíly. Z tohoto důvodu byly zavedeny speciální přepočítací koeficienty, které pomáhají určit, jaké množství karotenoidů je třeba konzumovat, aby se dosáhlo ekvivalentu určité dávky vitaminu A.
Kolik retinolu a kolik beta-karotenu?
V současné době se používá jednotka zvaná RAE (Retinol Activity Equivalents), ve které 1 mikrogram retinolu odpovídá 12 mikrogramům beta-karotenu pocházejícího z potravin nebo 24 mikrogramům jiných karotenoidů přeměňovaných na vitamín A, jako je alfa-karoten nebo beta-kryptoxantin. To znamená, že tělo musí přijmout několikrát více beta-karotenu než retinolu, aby dosáhlo stejného biologického účinku.
Hovězí játra – bomba retinolu
Pro představu, 100 gramů hovězích jater poskytuje v průměru asi 9000–10000 mikrogramů retinolu, což výrazně přesahuje denní potřebu dospělého člověka. Aby bylo možné získat stejné množství vitamínu A z beta-karotenu, bylo by nutné sníst asi 1,2 kg syrové mrkve nebo asi 1 kg vařeného špenátu.
Účinek retinolu
Retinol se podílí na procesech souvisejících se správným viděním, protože je součástí barviva rodopsinu, které je nezbytné pro vnímání světelných podnětů v sítnici oka. Jeho přítomnost je také nezbytná pro udržení správného stavu epitelů, tj. tkání pokrývajících povrch kůže a sliznic v dýchacích, zažívacích a urogenitálních cestách.
"Nedostatek vitaminu A může přispívat k přetrvávání kožních změn a zánětů. Použití perorálních doplňků stravy i vitaminu A ve formě krému na postižená místa doplňuje jejich účinek." Tomasz Maciołek – fyzioterapeut a dietolog
Retinol také hraje roli v regulaci dělení a diferenciace buněk, což ho činí důležitým pro růst, vývoj a regeneraci tkání. Podílí se na udržení správného fungování imunitního systému a na reprodukčních procesech u žen i mužů.
Důsledky nedostatku retinolu
Nedostatek retinolu vede k poruchám v mnoha orgánech a systémech. Nejčasnějším příznakem je zhoršení zraku po setmění, označované jako tzv. noční slepota. Postupem času dochází k vysychání spojivek a rohovky, což může způsobit jejich poškození a v závažných případech dokonce vést k oslepnutí.
Nedostatek vitaminu A se projevuje také suchostí kůže, šupinatostí a sklonem k keratóze epidermis. Může vést ke snížení imunity, pomalejšímu hojení ran, poruchám růstu u dětí a problémům s plodností. Dlouhodobý nedostatek způsobuje vážné změny ve vnitřních epitelových tkáních orgánů, což zvyšuje náchylnost k infekcím a nemocem.
Odhadovaný obsah retinolu v některých jeho zdrojích
|
Zdroj
|
Obsah vitaminu A (µg retinolu / 100 g)
|
|
Hovězí játra
|
9000 - 11000 µg
|
|
Máslo
|
650 - 800 µg
|
|
Celé vejce
|
140 - 180 µg
|
|
Plnotučné mléko
|
35 - 50 µg
|
Doplňování retinolu
Studie prováděné na lidech ukazují, že největší přínos doplňování vitamínu A je patrný u osob s rizikem jeho nedostatku a u předčasně narozených dětí, u nichž může jeho podávání skutečně zlepšit zdravotní stav. U dětí ve věku 6–59 měsíců byla pravidelná suplementace spojena s nižší úmrtností a méně častými úmrtími v důsledku průjmů, jakož i s mírnějším průběhem infekcí. U předčasně narozených dětí podávání vitaminu A snižovalo riziko dýchacích potíží a poškození sítnice, což se promítlo do lepší prognózy a méně respiračních komplikací. Nejjistější účinky byly pozorovány po intramuskulárním podání, i když i perorální formy přinášely určité výhody.
U infekčních onemocnění bylo prokázáno, že suplementace vitamínem A pomáhá zmírnit průběh infekce a podporuje regeneraci organismu, zejména při jeho nedostatku, protože během nemoci se potřeba tohoto vitamínu výrazně zvyšuje. U dospělých s normální hladinou vitaminu A jsou účinky menší, ale některé studie naznačují, že může mít příznivý vliv na imunitní systém a mírně snižovat hladinu markerů zánětu.
Použití retinolu
U zdravých dospělých by doplňky obsahující retinol měly být používány na základě analýzy stravy a zdravotního stavu. Obvykle doporučené dávky se pohybují v rozmezí denní potřeby, tj. přibližně 700–900 mikrogramů RAE, a vyšší dávky mohou být používány pouze po krátkou dobu, nejlépe pod dohledem lékaře. Retinol je nejlepší užívat spolu s jídlem obsahujícím tuky, neměl by se kombinovat s přípravky obsahujícími vitamín A, např. multivitamíny nebo rybí tuk.
Doplňky stravy by neměly užívat těhotné ženy nebo ženy plánující těhotenství, protože nadbytek retinolu může být škodlivý pro vyvíjející se plod. Opatrnost se doporučuje také osobám s onemocněním jater, ledvin a osobám užívajícím léky ovlivňující metabolismus vitamínu A, jako je izotretinoin (používaný k léčbě akné).
Zdroje:
- Glasziou, P. P., & Mackerras, D. E. (1993). Vitamin A supplementation in infectious diseases: a meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 306(6874), 366–370. https://doi.org/10.1136/bmj.306.6874.366
- Ding, Y., Chen, Z., & Lu, Y. (2021). Vitamin A supplementation prevents the bronchopulmonary dysplasia in premature infants: A systematic review and meta-analysis. Medicine, 100(3), e23101. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000023101
- Huang, L., Zhu, D., & Pang, G. (2021). The effects of early vitamin A supplementation on the prevention and treatment of bronchopulmonary dysplasia in premature infants: a systematic review and meta-analysis. Translational pediatrics, 10(12), 3218–3229. https://doi.org/10.21037/tp-21-496
- Imdad, A., Mayo-Wilson, E., Haykal, M. R., Regan, A., Sidhu, J., Smith, A., & Bhutta, Z. A. (2022). Vitamin A supplementation for preventing morbidity and mortality in children from six months to five years of age. The Cochrane database of systematic reviews, 3(3), CD008524. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008524.pub4
- Phattraprayoon, N., Ungtrakul, T., Soonklang, K., & Susantitaphong, P. (2022). Oral vitamin A supplementation in preterm infants to improve health outcomes: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 17(4), e0265876. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265876
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.