Potravinové intolerance a alergie jsou stále častějšími neduhy, se kterými se musí současná společnost vyrovnávat. Jednou z nejčastěji se vyskytujících je intolerance laktózy, tedy mléčného cukru. Tento problém se týká okolo 1,5 % nemluvňat a od 20 do až 37 % dospělých osob v našem státě. Odkud se vzala tak velká nepřesnost údajů?
![Protein bez laktózy]()
Intolerance laktózy, tedy mléčného cukru, může být vrozená, primární a sekundární. Spočívá v tom, že organismus není schopen rozložit laktózu na jednoduché cukry, a ta proto nemůže být strávena. Tato neschopnost bohužel znemožňuje správnou funkci trávicí soustavy, což se projevuje jak na zdraví, tak na kvalitě života.
Koho může intolerance laktózy postihnout?
Každého z nás. Tento problém může postihnout dokonce dosud zdravé jedince.
Původ intolerance může mít mnoho příčin.
Můžeme zde například zmínit:
- vrozenou intoleranci, která se projevuje už u nemluvňat, jež nemají enzym – laktázu,
- primární, tedy intoleranci, která vzniká u dospělých jedinců a souvisí se zánikem tvorby enzymu laktázy,
- sekundární, tedy nabytou. Ta může mít přechodný charakter, v případě, že je nedostatek enzymu pouze přechodný. K jejímu vzniku mohou přispět např. používaná antibiotika a otravy, které působí poškození epitelové tkáně ve střevech. Sekundární intolerance může mít také trvalý charakter, v případě, že k zániku tvorby enzymu dojde v důsledku nemoci, která ovlivňuje stav našich střev chronicky.
Aby bylo možné vyhovět potřebám fyzicky aktivních osob, které chtějí doplnit svoji stravu o proteinovou výživu, objevily se na trhu proteinové výživy bez laktózy. Tyto výrobky uchovávají všechny vlastnosti, které mají výrobky s laktózou.
Protein bez laktózy je vyráběn podobně jako jiné výživy, tedy z mléka. Avšak v případě jeho výroby dochází k dalšímu procesu, jehož úkolem je zbavit standardní výživu laktózy. K rozdělení tohoto disacharidu je používán enzym laktáza, jeho úkolem je narušení vazby, která spojuje glukózu a galaktózu, v důsledku čehož vznikají tyto dva jednoduché cukry. Lze vlastně říct, že ve výrobním procesu je laktóza vstupně strávena, což způsobuje, že tento výrobek je již dále dobře přijímán osobami postiženými intolerancí laktózy.
Tento výrobek (Whey/WPC) však není zbaven cukru, ten ve výživě zůstává, ale v podobě jednoduchých cukrů, které jsou velmi dobře přijímány a vstřebávány. Glukóza a galaktóza, které tato výživa obsahuje, ji dávají přirozeně sladkou a příjemnou chuť.
Proteinová výživa bez laktózy splňuje všechny požadavky, které musí splnit standardní proteinové výživy. Nemusí být konzumována pouze osobami, které trpí intolerancí laktózy. Může být také cenným doplňkem stravy osob, které cukr tráví velice dobře!
Je ideálním doplňkem stravy jak pro aktivní jedince, tak pro ty, kteří trpí nedostatkem proteinů.
U osob, které redukují tělesnou hmotnost, ovlivňuje regeneraci a působí antikatabolicky. Je zdrojem všech aminokyselin, které jsou nezbytné pro zdraví, a může podpořit tlumení pocitu hladu. Je ideální, rychlou a lehce stravitelnou svačinkou v okamžiku, kdy máte málo času nebo nemáte možnost se najíst. Je zajímavým zpestřením stravy, zejména v podobě chutných koktejlů, nebo doplněním tradičních jídel. Ovesná kaše nebo rýže s přídavkem takovéto výživy může podstatně zlepšit chuťové vlastnosti celého jídla.
Osoby, jejichž cílem je budování objemu svalové hmoty, v ní mohou najít spojence v rámci jejího anabolického působení. Je zdrojem všech aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovení svalových vláken, jež byla poškozena během tréninku.
Proteinová výživa bez laktózy je velmi cenným prvkem stravy pro osoby s intolerancí tohoto cukru. Umožňuje bezpečné zpestření stravy bílkovinou mléčného původu, bez rizika zhoršení vašeho rozpoložení.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.