O náhradních sladidlech, krátce – sladidlech koluje mnoho nelichotivých názorů. Právem? Když ve složení vidíme „E“, hned si představujeme ten nejhorší možný scénář. Máme se však čeho bát?
![Eruthritol]()
Symbol – E968, to je právě PŘÍRODNÍ a zdravé sladidlo erythritol!
Erythritol je cukerný alkohol
Je neobvykle dobře vstřebáván trávicí soustavou, ale w 90 % jej v nezměněném stavu vylučujeme močí. Nepůsobí žádné komplikace, dokonce ani u osob, které obvykle špatně přijímají cukerné alkoholy, protože do tlustého střeva se dostane pouze 10 % množství, které konzumujeme.
Erythritol má podobu bílého, sypkého prášku, který je k nerozeznání podobný rafinovanému cukru. Jeho sladkost se velmi blíží sacharóze, je jen o trochu méně sladší. Lze říci, že dvě lžičky sacharózy nahradíme třemi lžičkami erythritolu. Jeho největším kladem je kaloričnost. Na rozdíl od cukru je neobsahuje téměř žádné kalorie. Jeden gram erythritolu může dodat organismu do 0,2 kcal, kdežto jeden gram sacharózy až 4 kcal. Velmi snadno tedy lze tedy přepočítat, jak významně ovlivňuje kaloričnost stravy výměna erythritolu za sacharózu. Průměrný Čech spotřebuje za rok okolo 35 kg sacharózy, což nám ve výsledku dává 140 000 kcal!
Erythritol je látkou, která se v přírodě vyskytuje přirozeně
Můžeme jej najít mj. v hroznovém víně nebo hruškách. Nicméně v potravinářském průmyslu je získáván prostřednictvím fermentace. K jeho výrobě se nejčastěji používá glycerol, který je fermentován pomocí droždí. Z výše uvedeného vyplývá, že se jedná o stejně přirozenou látku, jakou je tradiční cukr, který je získáván z cukrové řepy.
Toto sladidlo je velmi ceněno především s ohledem na svoji nízkou kaloričnost, je ideálním náhradním sladidlem v dietních sladkostech, nápojích a fit výrobcích. Umožňuje výrobcům dosáhnout přirozenou, sladkou chuť bez obavy o nadbytek kalorií. Nachází své příznivce nejen mezi těmi, kteří hubnou, ale také u těch, kteří pečují o své zdraví. Toto sladidlo je neobvyklou podporou pro ty, kdo bojují s inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou. Má nulový glykemický index. Nezpůsobuje nárůst glukózy ani inzulinu v krvi, díky čemuž je bezpečný při používání pro ty, kdo mají problémy s poruchou rovnováhy cukru v organismu.
Nízký glykemický index a nulová kaloričnost
To však nejsou jediné výhody erythritolu. Jsou mu připisovány velké, zdraví prospěšné, účinky, které dokazují vědecké výzkumy. Jedním z nich je působení proti zubnímu kazu. Toto sladidlo do značné míry zpomaluje rozvoj této nemoci, a to omezováním množení bakterií v dutině ústní. Není totiž živinou pro bakterie, které zubní kaz způsobují, díky čemuž nevzniká zubní plak.
Velkou výhodou erythritolu je antioxidační působení, tedy boj s volnými radikály. Navíc podporuje oběhovou soustavu. Může také dodatečně zlepšovat funkci endotelu u osob, které trpí cukrovkou 2. typu. Ovlivňuje také snížení tuhnutí tepen a zlepšuje průtok krve vlásečnicemi.
Je erythritol zdravý?
Ano, je zdravý!
Je velmi dobrou alternativou oblíbeného cukru. To, že držíme dietu, nemusí znamenat, že rezignujeme na všechno, co máme rádi, ať už se jedná o jídlo, nebo pití. Stojí za to dát si tu práci a vyhledat na trhu sladkosti a zdravou výživu s přidaným erythritolem místo všeobecně používané sacharózy. Strava může být jak zdravá, tak, s ohledem na kaloričnost, atraktivní.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.