Zdravý trávicí trakt je schopen přeměnit nejrůznější látky na jemnější částice a následně je vstřebat nebo vyloučit. Bohužel s přibývajícím věkem nebo v důsledku různých zdravotních potíží, ale i špatné stravy a nezdravého životního stylu se může účinnost trávení a vstřebávání snižovat. Poruchy těchto procesů jsou spojeny se zhoršením každodenní pohody a z dlouhodobého hlediska také s nemocemi.
- Trávicí enzymy zvenčí a inulin
- Indikace enzymů
- ALLNUTRITION TRÁVICÍ ENZYMY
Kromě faktorů, které chrání trávicí trakt, jako jsou probiotické bakterie nebo butyrát sodný, mohou být v mnoha situacích užitečné trávicí enzymy.
Trávicí enzymy zvenčí a inulin
Amyláza a laktáza - štěpení sacharidů
Amyláza, kterou produkuje houba Aspergillus oryzae, je enzym zodpovědný za štěpení škrobů na jednoduché cukry, jako je glukóza, aby se mohly snáze vstřebávat z trávicího traktu. Suplementace amylázou může pomoci při trávení obilovin, zeleniny a dalších potravin s vysokým obsahem sacharidů. Tato houba je dobře známá v asijské kuchyni a používá se například při výrobě alkoholických nápojů nebo sójové omáčky.
Stejný mikroorganismus, Aspergillus oryzae, produkuje také laktázu, což je klíčový enzym pro štěpení laktózy, cukru obsaženého v mléce. Rozkládá laktózu na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, které v případě intolerance laktózy nemají vedlejší účinky v podobě průjmu, zácpy a bolesti břicha.
Lipáza - štěpí tuky
Lipáza je enzym zodpovědný za štěpení tuků na glycerol a mastné kyseliny. Pro výrobu doplňků stravy, které podporují trávení u lidí, ji mohou produkovat mikroorganismy, jako je Rhizopus oryzae. Pomáhá štěpit tuky jak z rostlin, například oleje, tak ze zvířat, například masa. Tím, že usnadňuje trávení tuků, napomáhá také vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, včetně pro zdraví klíčového vitaminu D a vitaminů A, E a K.
Proteáza - štěpí bílkoviny
Dalším enzymem, který tělo přirozeně produkuje, ale z určitých důvodů nemusí fungovat tak, jak se očekává, je proteáza, která je zodpovědná za štěpení bílkovin. Pro podporu trávení se vyrábí pomocí bakterie Bacillus subtilis.
Proteáza je enzym, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny, sloučeniny, které jsou klíčové pro stavbu tkání a klíčové látky pro zdraví, jako jsou hormony, imunitní buňky nebo neurotransmitery. Zlepšení trávení bílkovin může být zajímavé mimo jiné pro sportovce nebo starší osoby.
Celuláza - štěpení vlákniny
Enzymem, který si tělo samo nevytváří, ale lze ho tělu dodat, aby se zlepšilo štěpení nestravitelných složek potravy, je celuláza. Ta štěpí celulózu, hlavní složku stěn rostlinných buněk, na glukózu. Doplnění je možné prostřednictvím hub, jako je Trichoderma longibrachiatum. Může být užitečná zejména při konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je zelenina.
Úloha inulinu v trávicím traktu
Jako vláknina a prebiotikum přispívá inulin k lidskému zdraví mnoha způsoby. Přirozeně se vyskytuje především v čekance a cibuli a česneku. Reguluje střevní mikrobiom, podporuje probiotické bakterie a zdraví imunitního systému. Pomáhá regulovat pohyb střev a může zmírnit příznaky zácpy.
V souvislosti s metabolickým zdravím pomáhá inulin kontrolovat hladinu cukru a inzulinu v krvi a může podporovat udržení zdravé tělesné hmotnosti. Výzkumy navíc naznačují, že inulin může snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž podporuje zdraví srdce.
Indikace enzymů
Vysokokalorické diety, potravinové intolerance
Trávicí enzymy se používají především při potravinových intolerancích, jako je intolerance laktózy. Kromě toho mohou být užitečné pro lidi, kteří musí konzumovat velmi velké množství potravin kvůli vysokým energetickým nárokům, jako jsou například sportovci. Mohou jim pomoci efektivně využít co nejvíce živin, a tím napomoci rychlejší regeneraci.
Věk a nemoci
S přibývajícím věkem se přirozená produkce trávicích enzymů v těle snižuje, což vede ke snížení účinnosti trávicího traktu. Doplňky stravy s trávicími enzymy mohou pomoci tento přirozený pokles produkce kompenzovat, zlepšit trávicí komfort a nasycení organismu živinami.
Poruchy slinivky břišní, nestravitelná strava, oslabená játra
Indikací pro použití enzymů mohou být také poruchy slinivky a těžko stravitelná strava, stejně jako oslabená játra. Onemocnění slinivky břišní, jako je chronický zánět slinivky břišní, stejně jako nadměrná konzumace alkoholu, smažených jídel a sladkých a slaných pochutin, mohou vést k nedostatku trávicích enzymů.Crohnova choroba a celiakie
Střevní potíže, jako je Crohnova choroba a celiakie, také omezují rozsah, v jakém může tělo získávat cenné živiny z potravy. Suplementace trávicími enzymy může pomoci optimalizovat trávení a vstřebávání živin, a tím zmírnit příznaky těchto onemocnění, jako je proteinová podvýživa, oslabená imunita, neurohormonální poruchy nebo dysbióza, tj. přemnožení patogenní střevní mikroflóry. I zde, stejně jako v případě onemocnění slinivky břišní a jater, by měla suplementace probíhat pod vedením lékaře s dietologem.
ALLNUTRITION TRÁVICÍ ENZYMY
V těchto situacích může doplňování trávicích enzymů, jako je lipáza, amyláza a proteáza, zlepšit trávení a vstřebávání živin, a tím i výživový stav. Je třeba mít na paměti, že při užívání jakýchkoli léků by měla být suplementace konzultována s lékařem a odborníkem na výživu.
Obsah (1 kapsle): DigeZyme 200 mg + inulin 300 mg
Dávkování: 1-2 kapsle denně s jídlem
Nový přípravek na podporu trávení DIGESTIVE ENZYMES obsahuje směs enzymů, které pomáhají rozkládat potravu (DigeZyme, 200 mg v jedné kapsli), a inulin (300 mg), který zlepšuje funkci střev. Užívání 1 - 2 kapslí denně s jídlem může přispět ke zvýšení trávicího komfortu a regulaci fyzické i psychické pohody.
Zdroje:
- Majeed, M., Majeed, S., Nagabhushanam, K., Arumugam, S., Pande, A., Paschapur, M., & Ali, F. (2018). Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Journal of medicinal food, 21(11), 1120–1128. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4172
- Ianiro, Gianluca et al. “Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases.” Current drug metabolism vol. 17,2 (2016): 187-93. doi:10.2174/138920021702160114150137
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.