Zvláštní pozornost je věnována množství vitamínu C v každodenní stravě v podzimním a jarním období, kdy je organismus nejvíce náchylný k nachlazení. Samotná vitamin C i v kombinaci se synergickými látkami posiluje antioxidační ochranu, což se projevuje správnou funkcí imunitního systému a ochranou tkání. Mezi přírodní sloučeniny a látky, které mohou podporovat účinek vitaminu C, patří například rutin z citrusových plodů a extrakt z divoké růže.
![žena s tabletkou vitamínu C]()
- Odkud pochází popularita vitamínu C?
- V jaké formě koupit vitamín C?
Odkud pochází popularita vitamínu C?
Od té doby, co nositel Nobelovy ceny Linus Pauling (1954) veřejně upozornil na velký potenciál vitamínu C v prevenci a léčbě nachlazení, začala tato vitamínová látka získávat na popularitě. Zájem o ni projevili jak lékaři, tak vědci, a postupem času i laici v oblasti zdraví, výživy a stravování.
Objevy týkající se souvislosti vitamínu C s imunitou člověka postupem času vedly ke stabilizaci jeho pozice mezi přípravky podporujícími imunitní funkce organismu. Na trhu přípravků podporujících výživu člověka se objevila řada doplňků, které mohou významně usnadnit uspokojení denní potřeby kyseliny askorbové, tedy právě vitamínu C.
![vitamín C]()
Důležité je, že popularita této vitamíny není výsledkem pouze pozorování týkajících se imunity. Bylo také prokázáno, že kyselina askorbová je důležitým prvkem podílejícím se na procesu tvorby kolagenu. Nevědomky to poprvé pozoroval James Lind, který se díky tomu stal prvním autorem experimentální studie v historii (1747).
Všiml si, že podávání citrusových plodů námořníkům trpícím kurdějemi (onemocnění pojivové tkáně, které se projevovalo především zánětem dásní) vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Díky antioxidačním účinkům a podpoře syntézy kolagenu má vitamin C potenciál mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tento účinek je zvláště patrný u osob s výživou, která se odchyluje od norem považovaných za zdravé.
Pokud strava neposkytuje tělu dostatečné množství vitamínu C, je vhodné se poohlédnout po přípravcích, které lze snadno konzumovat každý den, aniž byste se k tomu museli nutit nebo si nastavovat připomenutí. Při odhadování průměrné denní spotřeby kyseliny askorbové je třeba vzít v úvahu, že kulinářská úprava (krájení, loupání), zejména tepelná úprava (vaření, pečení) a logistika spojená se skladováním (příprava jídel na dva dny) mohou vést ke ztrátám vitamínu C až 90 %. Čím jemněji se produkty krájí a čím déle se zahřívají a skladují, tím jsou ztráty větší.
Navíc může být potřeba tohoto spojení zvýšena faktory, jako je fyzická aktivita, kouření cigaret nebo některé chronické nemoci. Doplňky s vitamínem C jsou v současné době k dispozici nejen ve formě prášku, tablet, tobolek a šumivých tablet, ale také pastilek k cucání.
Poslední forma se jeví jako obzvláště atraktivní, protože umožňuje pohodlné dávkování (250–1000 mg kyseliny askorbové v 1–4 tabletách) a zároveň je sladkokyselá a může být cennou bezcukernou svačinkou. Díky přídavku extraktu z divoké růže a rutině, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech, zvyšují tablety k cucání dostupnost vitamínu C pro organismus.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.