O významu střevních bakterií se v současné době mluví stále častěji. Bakterie již nejsou spojovány pouze s patogenními patogeny. Dobré bakterie, které osídlují naše střeva, nabízejí řadu zdravotních výhod, podporují fungování trávicího systému a posilují imunitní systém.
- Dobré a špatné bakterie
- Co jsou probiotika?
- V jakých produktech se probiotika nacházejí?
- V čem spočívá práce bilionů bakterií žijících ve střevech?
- Co jsou prebiotika?
- Další výhody prebiotik
- Pro koho jsou probiotika určena?
- Doplňky stravy a fermentované mléčné výrobky
- Shrnutí
Dobré a špatné bakterie
Slovo „bakterie“ si obvykle spojujeme s něčím špatným, s nemocí. Ne všechny bakterie jsou však špatné. Ve skutečnosti je špatný pouze malý počet kmenů bakterií, zatímco ostatní jsou neškodné a některé, jako například laktobacily a acidofilus, jsou pro nás nezbytné. Tyto „dobré“ bakterie, které žijí v našich střevech, jsou zodpovědné za naše dobré zdraví a fungující imunitní systém a především za bezproblémové fungování naší trávicí soustavy.
Co jsou probiotika?
Název probiotika je odvozen z řeckého „pro bios“ - pro život. Probiotika jsou také známá jako funkční potraviny. Podle definice WHO jsou probiotika živé mikroorganismy, které mají při podávání v přiměřeném množství příznivý vliv na zdraví. Jako probiotika se nejčastěji používají bakterie mléčného kvašení z rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Každý mikroorganismus uznaný jako probiotikum musí mít zdokumentovaný účinek podporující zdraví.
V jakých produktech se probiotika nacházejí?
Probiotika se nacházejí v jogurtech, nakládaných okurkách a probiotických doplňcích stravy. Obsahují kmeny bakterií bifidus a acidophilus. Studie prokázaly, že se zvýšeným příjmem probiotik mohou v našich střevech růst kolonie těchto bakterií, což vede ke zlepšení funkce trávicího traktu, zvýšení funkce imunitního systému a větší odolnosti vůči potravinovým alergiím a intolerancím.
V čem spočívá práce bilionů bakterií žijících ve střevech?
Za prvé rozkládají a zpracovávají živiny, se kterými si trávicí trakt neporadí. Kromě toho produkují chemické látky, včetně mastných kyselin s krátkým řetězcem, které pomáhají udržovat zdravý trávicí systém.
Mastné kyseliny s krátkým řetězcem produkované probiotickými bakteriemi jsou spojovány se zdravím tlustého střeva. Studie ukazují, že produkce těchto mastných kyselin může chránit před rakovinou tlustého střeva.
Kromě toho mohou mastné kyseliny s krátkým řetězcem produkované probiotickými střevními bakteriemi ovlivňovat hormony chuti k jídlu a hrát roli v prevenci obezity. Kromě toho přispívají ke zvýšenému vstřebávání minerálních látek, jako je vápník. Až 70 až 80 % imunitního systému se nachází ve střevech.
Co jsou prebiotika?
Stále máme prebiotika, která jsou potravou pro naši střevní mikroflóru. Zvýšení příjmu prebiotik také zvyšuje počet „dobrých“ střevních bakterií. Prebiotika jsou v podstatě sacharidy s nízkou molekulovou hmotností, které se nacházejí v potravinách.
Prebiotika - definice
Prebiotika definujeme jako látky přítomné nebo zavedené v potravinách, které stimulují rozvoj normální střevní flóry, a tím zlepšují zdravotní stav. Prebiotika na rozdíl od probiotik neobsahují žádné mikroorganismy, ale pouze stimulanty. Prebiotika jsou vlastně složky potravy, které se v trávicím traktu nestráví, a tak stimulují růst „dobrých bakterií“, ovlivňují jejich počet a osídlení střev.
Nejznámější prebiotika
Dvě nejoblíbenější prebiotika v potravinách jsou inulin a oligofruktóza. Mezi potraviny obsahující prebiotika patří: chřest, artyčoky, kořen čekanky, pórek, ovesné vločky, cibule, pšeničné otruby, banány a česnek.
Možné problémy
Někteří lidé bohužel pociťují v důsledku konzumace produktů bohatých na prebiotika střevní potíže, jako je plynatost a nadýmání. V mnoha případech se jedná pouze o dočasný problém, který se vyřeší, jakmile se trávicí trakt přizpůsobí. Někdy však může být problém trvalejší, a to v případě lidí citlivých na fermentaci vlákniny. Chcete-li snížit riziko nepříjemných účinků prebiotik, zavádějte je do svého jídelníčku postupně.
Další výhody prebiotik
Prebiotika mají i další výhody! Prebiotický inulin pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a konzumace stravy bohaté na prebiotika může mírně snížit hladinu cholesterolu.
Stejně jako si můžete koupit probiotické doplňky stravy, jsou k dispozici i prebiotické doplňky stravy. Obvykle obsahují kořen čekanky, inulin nebo dlouhá vlákna sacharidů zvaná oligosacharidy.
Můžete tak úspěšně využívat výhod přírodních zdrojů prebiotik. Zdroje bohaté na prebiotika, jako jsou ovesné vločky, banány, česnek, cibule, artyčoky a chřest, navíc obsahují vitaminy, minerály a fytochemikálie.
Pro koho jsou probiotika určena?
Doplnění probiotik se nejčastěji doporučuje během léčby antibiotiky nebo při určitých zdravotních potížích. V dnešní době zpracovaných potravin, znečištěného ovzduší a časté antibiotické terapie je však počet bakterií žijících v našich střevech mnohem nižší, než tomu bylo ještě před několika desítkami let.
Doplňky stravy a fermentované mléčné výrobky
Studie prokázaly, že konzumace probiotik a prebiotik výrazně zvýšila počet „dobrých“ střevních bakterií, což mělo příznivý vliv na imunitní systém a trávení. Probiotika a prebiotika z potravin by měla být v naší stravě přítomna denně. Pravidelně je dobré se navíc podpořit také doplňky stravy.
Dobrým způsobem, jak zařadit prebiotika a probiotika do stravy, jsou fermentované mléčné výrobky, jako je kefír a jogurt. V těchto nápojích jsou kolonie bakterií obsaženy v prebiotickém prostředí, díky čemuž jsou aktivnější.
Zdravé okurky
Vhodné je také dbát na konzumaci nakládaných produktů, stejně jako čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků.Dobrou volbou jsou také probiotické doplňky stravy, protože počet bakterií v nich je mnohem vyšší než v jogurtu a navíc poskytují více než jeden typ užitečných bakterií v jedné kapsli.
Je třeba také zmínit, že se stalo všeobecně uznávaným, že fyzicky aktivní lidé nemají zdravotní problémy. Bohužel to není zcela pravda. Přestože sport má na naše zdraví blahodárný vliv, odhaduje se, že až 70 % sportovců je ohroženo vznikem různých gastrointestinálních potíží. Intenzivní sport je pro náš organismus jakýmsi stresorem a ten, jak všichni víme, nemá na stav našich střev pozitivní vliv. Mnoho klinických studií potvrzuje užitečnost probiotik u sportovců a fyzicky aktivních lidí.
Shrnutí
Přítomnost probiotik a prebiotik ve stravě významně přispívá k lepšímu fungování trávicího a imunitního systému.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.