Pomáhá rybí kolagen na klouby?

Suchozemští savci se od ryb liší téměř ve všem a hlavní rozdíly lze zjistit při pohledu na stavbu těla. Ryby mají kostru tvořenou kostmi, které mají spíše chrupavčitou strukturu než kosti, zatímco kostra savců je tvořena kostmi.

žena v posilovně silné klouby

  1. Chemické složení kolagenu
  2. Výskyt kolagenu
  3. Poškození kolagenu v těle
  4. Zdroje kolagenu ve stravě
  5. Proč kolagenové doplňky?
  6. Kolagenové doplňky pro klouby

Ryby mají tělo pokryté šupinami, zatímco savci mají kůži s chlupy. Ryby jsou ektotermní živočichové, kteří přizpůsobují svou tělesnou teplotu okolnímu prostředí, zatímco savci jsou konstantní živočichové, kteří si udržují stálou tělesnou teplotu bez ohledu na vnější prostředí.

Navzdory těmto a mnoha dalším rozdílům se těla zvířat skládají z kolagenových bílkovin. Zařazení těchto bílkovin do stravy je jednou ze strategií péče o zdraví tkání v těle.

Chemické složení kolagenu

Kolagen je bílkovina, která se vyskytuje v živočišných organismech včetně člověka. Tvoří přibližně 30 % hmotnosti všech bílkovin v těle. Skládá se ze tří polypeptidových řetězců, které jsou stočeny do trojité šroubovice. Každý řetězec se skládá z aminokyselin, především z glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Poslední sloučenina je charakteristická pro kolagenní bílkoviny, zatímco nejhojněji zastoupenou je glycin. Dosud bylo identifikováno 28 typů kolagenu, takže se jejich přesné chemické složení může lišit.

Úloha vitaminu C, zinku, mědi a křemíku

Ještě stojí za zmínku sloučeniny, které přímo stimulují produkci kolagenu v těle. Mluvíme především o vitaminu C, který aktivuje biochemickou dráhu výroby tohoto strukturního proteinu z aminokyselin. Jeho působení nepřímo podporují prvky jako zinek, měď a křemík.

Výskyt kolagenu

Kolagen tvoří všechny tkáně všech živočichů. Od vnější vrstvy, která utváří celkový vzhled jedince a drží vše "pohromadě", až po vše uvnitř těla a vykonává složité metabolické úkoly.

Ve kterých částech těla se nachází kolagen?

Kolagen se u lidí vyskytuje v kůži, vlasech, nehtech, svalech, cévách, kloubech, kostech a také v trávicím traktu. V lidských a dalších savčích tkáních se vyskytuje především kolagen typu I, který pravděpodobně tvoří 90 % kolagenového fondu.

collagen fish alldeynn

Poškození kolagenu v těle

Existuje řada faktorů, které mohou způsobit, že tkáně v těle ztrácejí svou pružnost a odolnost a tlumení, takže jsou náchylnější k různým druhům poškození.

Genetické poruchy a veganská strava

Jednou z hlavních mohou být genetické poruchy, jejichž výskyt nelze příliš ovlivnit. Může je zhoršit například rostlinná strava, která neobsahuje žádný kolagen. Dokonce i u lidí, kteří nikdy neměli problémy s kolagenem, se mohou v důsledku eliminační, restriktivní rostlinné stravy tyto problémy objevit. Zejména pokud se provádí "od oka" a bez odpovídajícího doplnění. Totéž platí pro jakoukoli jinou dietu, při níž není možné kontrolovat množství přijímaných živin.

Dopad kouření cigaret

Kromě nedostatečné stravy je důležitým faktorem omezujícím správnou tvorbu kolagenu také pravidelné užívání různých stimulantů. Nejhorší jsou zřejmě cigarety, které způsobují velmi silný oxidační stres a výrazně urychlují stárnutí kolagenu.

Hygiena spánku

Problémem může být i nedostatečná spánková hygiena, protože tělo během noci intenzivně regeneruje tkáně. Pokud člověk spí příliš málo, nepravidelně nebo ve špatných podmínkách, může dojít k metabolickým a hormonálním poruchám, které, jak známo, snižují kvalitu kůže i tkání, například cév.

Sluneční záření

Z hlediska pokožky je nadměrné vystavování se slunci velmi škodlivé. Tvorba kolagenu v kůži může být narušena v důsledku nedostatečné ochrany před nebezpečným UV zářením. Nepoužívání opalovacích krémů a pravidel bezpečného opalování může snadno způsobit nejen stárnutí kůže, ale také rakovinné bujení.

Fyzická aktivita

Úroveň fyzické aktivity má nezanedbatelný vliv na kvalitu kolagenu v těle. Zde však doporučení nejsou jednoznačná, protože problémy může způsobit jak nedostatek pohybu, tak překračování hranic regenerační schopnosti organismu. Nejnáročnější pro tělo mohou být sporty, které se vyznačují častým zrychlováním a zpomalováním, a také bojové sporty.

Zdroje kolagenu ve stravě

Vzhledem k tomu, že kolagen je specifický pro živočišné organismy, jsou nejlepším zdrojem různé části poražených zvířat a ryb. Dodávání kolagenu do těla živočišnými produkty je nejdůležitější, pokud sáhnete po vývarech z masa a kostí a chrupavek, jako jsou porce hovězího a drůbežího vývaru, nebo po želatině, zatímco pokud jde o ryby, je nejlepší sáhnout po těch, které lze jíst s kostmi, jako jsou šproty.

Pokud bychom se podívali na aminokyseliny, které vytvářejí kolagen, zjistíme, že nejlepším zdrojem prolinu a hydroxyprolinu je maso a ryby a také odvary a želatina. Pouze glycin ve významném množství může být dodáván konzumací neživočišných produktů. Je obsažen v ořeších a semenech.

Proč kolagenové doplňky?

Ačkoli se zdá, že kolagen je v potravinách poměrně snadno dostupnou látkou, ne každý ho konzumuje denně. Každý, kdo se zajímá o optimalizaci obsahu tohoto proteinu v tkáních, se může obrátit na specializované přípravky s vysokou biologickou dostupností.

Rizika spojená s tradičními zdroji kolagenu

Kolagenové doplňky obsahují hydrolyzovaný kolagen, což znamená, že je předem připraven ke vstřebání z trávicího traktu. Mohou obsahovat jak hovězí, tak rybí kolagen. Důležitou výhodou je, že neobsahují purinové sloučeniny, které jsou součástí masových, rybích a kostních vývarů. Tyto sloučeniny se v nadbytku mohou hromadit a vést k bolestivé dně.

Kolagenové doplňky pro klouby

Ačkoli se savčí a rybí tkáně výrazně liší, kolagenové preparáty z nich vyrobené vykazují podobné účinky. Hovězí i rybí kolagen mohou být prospěšné pro klouby. Nejvíce důkazů o tom pochází z vědeckých studií zahrnujících lidi, kteří se potýkají s osteoartrózou neboli zánětem kloubů.

Hlavním účinkem může být snížení bolesti a ztuhlosti. Rybí kolagen (a také hovězí kolagen) pomáhá kloubům v dávkách 5 - 10 g denně. O suplementaci je vhodné uvažovat ještě předtím, než se objeví problémy, například při náročném cvičení.

Zdroje:

Martínez-Puig, Daniel et al. “Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge.” Nutrients vol. 15,6 1332. 8 března 2023, doi:10.3390/nu15061332=

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení