Lecitin je složitá látka, která má v živých organismech mnoho důležitých funkcí. Jedná se o druh fosfolipidu a jedním z jeho hlavních úkolů v těle je stabilizace struktury buněčných membrán.
![lecitin]()
- Fosfolipidy a buněčné membrány
- Co lecitin ovlivňuje?
- Narušovače buněčných membrán
- Výskyt lecitinu
- Čas, kdy sáhnout po lecitinu
- Posílení účinku lecitinu
Fosfolipidy a buněčné membrány
Fosfolipidy se skládají především z molekuly glycerolu, kyseliny fosforečné, cholinu a mastných kyselin a buněčné membrány kontrolují propustnost pro různé sloučeniny a podílejí se na přenosu biochemických signálů mezi buňkami. Díky svým jedinečným chemickým vlastnostem je lecitin rozpustný ve vodě i v tucích.
Co lecitin ovlivňuje?
Lecitin je látka, která ovlivňuje zdraví i strukturu různých výrobků, do nichž se přidává. Účinky lecitinu na organismus jsou studovány především v souvislosti s fungováním nervového a trávicího systému.
Nervový systém
Jednou z hlavních složek lecitinu je fosfatidylcholin, který se svými vlastnostmi podobá vitaminům skupiny B. Podílí se na tvorbě neurotransmiterů, jako je acetylcholin, který ovlivňuje funkci mozku i nervosvalových spojení. Díky tomu může zlepšit paměť i sportovní výkon. Kromě toho je cholin nesmírně důležitý pro vyvíjející se plod.
Trávicí systém, játra
Cholin, který se podílí na stabilizaci buněčných membrán, může ovlivňovat funkci a regeneraci jater. Jeho působení podporuje trávení tuků a vstřebávání mnoha živin. Nedostatek cholinu ve stravě byl pozorován například u steatózy a nádorů tohoto filtračního orgánu.
![zlepšení paměti]()
Průmysl
V potravinářském průmyslu se lecitin používá jako emulgátor pro doplňky stravy nebo omáčky a sladkosti. Pomáhá zachovat atraktivní strukturu a bezpečnost při skladování. Kromě toho je známo, že ovlivňuje stabilizaci kosmetických přípravků nebo léčiv.
Narušovače buněčných membrán
Stabilita buněčných membrán může být narušena při nejrůznějších fyziologických stavech a onemocněních. Dopad některých z nich lze eliminovat silnou vůlí a snahou o zlepšení zdraví, ale ne všechny jsou modifikovatelné.
Oxidační stres
Například oxidační stres, který je důsledkem nadbytku volných radikálů, může vést k poškození buněčných membrán. Stav nadměrného oxidačního stresu postihuje mnoho lidí, zesiluje se při stárnutí, kouření a vystavení znečišťujícím látkám v životním prostředí, ale také při chronickém stresu, a to jak fyzickém, tak psychickém.
Metabolický syndrom
Nestabilita buněčných membrán se může vyskytovat také u kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza a hypertenze. V těchto případech dochází k poškození buněčných membrán cévních endoteliálních buněk. Stěny žil a tepen jsou proto méně pružné a mají menší schopnost regulovat průtok krve, a tím okysličovat a vyživovat tkáně.
Tento jev provází i další metabolická onemocnění. Kromě aterosklerózy a hypertenze zde lze zmínit i obezitu a diabetes 2. typu.
Zánětlivá onemocnění
Dalším příkladem problémů se stabilitou buněčných membrán jsou zánětlivá onemocnění, jako jsou autoimunitní choroby, revmatoidní artritida nebo zánětlivá střevní onemocnění. V těchto případech mohou molekuly zodpovědné za vznik zánětu poškodit buněčné membrány a zvýšit problémy související například se signalizací bolesti nebo regulací vodních a elektrolytů.
Zde stojí za zmínku také onemocnění jater, jako je cirhóza, virová hepatitida, alkoholická hepatitida, steatóza jater a rakovina jater.
Špatná strava
K poškození buněčných membrán dochází postupně a je užitečné vědět, že může představovat problém ještě předtím, než se projeví konkrétní chorobnou jednotkou. Zhoršují se při chronickém zánětu vyvolaném špatnou stravou, tj. konzumací slaných a sladkých pochutin nebo rychlého občerstvení.
Na oslabení ochranné funkce buněk se podílí také nedostatek některých živin, jako jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitamin E nebo vitamin C.
Výskyt lecitinu
Lecitin se nachází v mnoha potravinách, například ve vejcích, rybách, vnitřnostech, luštěninách a semenech, ale jeho chemické složení se může lišit v závislosti na zdroji. Například sójový lecitin obsahuje složky specifické pro sójové boby, zatímco vaječný lecitin je bohatý na složky slepičího žloutku. To může být důležité z hlediska fyziologických účinků, protože živočišné zdroje cholinu vykazují vyšší biologickou dostupnost.
Čas, kdy sáhnout po lecitinu
Dávkování lecitinu závisí na individuálních potřebách a cílech suplementace, obvykle se doporučuje 1 200 až 2 400 mg denně. Lecitin se často konzumuje během jídla, aby se podpořilo trávení a vstřebávání tuků, ale užívání této sloučeniny není striktně vázáno na konkrétní denní dobu. Lze jej používat ráno i večer.
Někteří lidé mohou dávku raději rozdělit do několika dávek konzumovaných v průběhu dne, aby byl zajištěn stálý přísun lecitinu do těla.
Posílení účinku lecitinu
Existují určitá opatření, která se v kombinaci s lecitinem mohou ukázat jako účinnější při podpoře dosahování konkrétních cílů, než když se používají samostatně.
Pro funkci mozku a nervového systému lze lecitin kombinovat s cholin alfoscerátem (alfa-GPC) a bakopou drobnolistou. Použití alfa-GPC umožňuje zpřístupnit více cholinu přímo nervové soustavě tím, že dodává potřebný substrát. Bacopa naopak dokáže zpomalit odbourávání acetylcholinu v těle, takže může déle plnit svou funkci.
Pro podporu zdraví jater lze zase zvážit kombinaci lecitinu s bodlákem a artyčokem. Ostropestřec mariánský obsahuje silymarin, sloučeninu, která má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a často se používá k léčbě onemocnění jater. Artyčok je známý pro své choleretické vlastnosti, které mohou pomoci při trávení tuků.
Zdroje:
- Osipova, D et al. “Regression of Liver Steatosis Following Phosphatidylcholine Administration: A Review of Molecular and Metabolic Pathways Involved.” Frontiers in pharmacology vol. 13 797923. 10 března 2022, doi:10.3389/fphar.2022.797923
- Higgins, J. P., & Flicker, L. (2003). Lecithin for dementia and cognitive impairment. The Cochrane database of systematic reviews, (3), CD001015. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001015
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.