Období redukce tuku je dobou, kdy se v těle zlepšují metabolické poruchy nebo adaptační změny, které udržují energetické zásoby ve formě tělesného tuku po celé měsíce. To znamená, že kromě použití typické potréninkové suplementace, jejíž působení je zaměřeno na podporu výkonnosti organismu, úroveň stimulace nervového systému nebo prostě na podporu tréninku, můžeme použít produkty, jejichž účel je poněkud jiný.
- Jaké jsou vlastnosti piperinu?
- Proč používat chrom v přítomnosti piperinu?
- Souhrn
Mluvíme o podpůrném účinku na metabolismus, který v důsledku zanedbání nebo hormonálních či genetických problémů poněkud ztratil svou původní funkci. Inzulínová rezistence, která souvisí se snížením citlivosti tkání na inzulín, je v současné době rozšířeným problémem obézních lidí, kteří se snaží zlepšit vzhled své postavy. To znamená, že na začátku procesu redukce tuku bychom měli zaměřit své úsilí na obnovení metabolismu organismu.
Příkladem tohoto typu doplňku, který podporuje energetický metabolismus těla, je piperin. Zdrojem piperinu je černý pepř, který má ve svém složení výše zmíněný alkaloid; právě piperin je zodpovědný za to, že pepř má ostrý, pálivý, pálivý pocit. Jak se ukazuje, využití této sloučeniny má širší vlastnosti než jen formu koření k léčení našeho jídla.
Jaké jsou vlastnosti piperinu?
V první řadě se piperin používá jako součást přípravků na hubnutí, jejichž cílem je urychlit přeměnu uloženého tuku na energii. Jak se ukazuje, jeho konzumace zvyšuje úroveň termogeneze, která bude spojena s kontrolou chuti k jídlu, a také se zintenzivněním lipolytických procesů.
To znamená, že se tělo mnohem snadněji pokusí uvolnit volné mastné kyseliny, které lze využít pro práci svalů. Zajímavé je, že jeho působení má také za následek blokování tukových buněk před opětovným ukládáním tuku.
Jak bylo uvedeno výše, působení piperinu znamená také menší problémy s chutí k jídlu. Dopad jeho působení spočívá v nastartování termogenního metabolismu, což bude spojeno se specifickým pocitem tepla. Ne nadarmo vědci spojují účinek termogeneze s potlačením chuti na jídlo. Nejednou se vám pravděpodobně nechtělo jíst, když teplota dosahovala vysokých 30 stupňů Celsia, což souvisí právě s podobným mechanismem působení.
A co víc, účinek podporující nadměrnou konzumaci byl spojen také s účinkem piperinu na metabolismus glukózy v těle. Menší výkyvy hladiny cukru v krvi znamenají větší kontrolu nad mechanismem bažení a také prevenci negativních důsledků výkyvů hladiny cukru, jako je glykace.
Proč používat chrom v přítomnosti piperinu?
Ukázalo se, že chrom má řadu podobných vlastností jako piperin, a proto se zdá, že doplňování obou sloučenin má smysl. No, stejně jako piperin, i chrom podporuje působení inzulínového metabolismu, což přispěje k podpoře kontroly chuti k jídlu.
Kromě toho bylo prokázáno, že chrom potlačuje účinek chuti na sladké. Tento účinek je spojován s nedostatkem tohoto prvku v organismu, který se může projevit stimulací chuti na sladké.
Působení chromu v lidském těle se projevuje podporou průchodu glukózy přes buněčnou membránu z krve. To znamená, že využití například svalové buňky glukózy cirkulující v těle je efektivnější, což se následně projevuje jako příznivější citlivost tkání na inzulín. To znamená, že tělo potřebuje k využití cirkulující energie menší množství tohoto hormonu.
Souhrn
Použití přípravků zaměřených na podporu citlivosti tkání na inzulín se zdá být dobrým nápadem v počáteční fázi redukce, kdy by opatření měla být zaměřena na obnovení normální metabolické funkce.
Tento typ působení lze navíc úspěšně aplikovat nejen v období redukce hmotnosti, ale může být také prvkem podpory při budování kvalitní svalové hmoty, což umožňuje udržet vysokou citlivost na inzulin.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.