Nízká hladina hořčíku a nemoci související s věkem

Dodáváte svému tělu ve stravě dostatek hořčíku? Pokud ne, můžete se vystavit většímu riziku chronických zdravotních problémů. Studie vědců z University of South Australia vrhá nové světlo na to, proč je hořčík, který se podílí na více než šesti stech chemických reakcích v těle, tak důležitý pro zdraví a pohodu. Odhaluje také, proč ho možná nepřijímáte dostatečné množství a jak to můžete napravit.

Hořčík v kapslích - Doplněk stravy

  1. Hořčík a homocystein
  2. Jaké další důsledky má nedostatek hořčíku?
  3. Jaká je potřeba hořčíku?
  4. Získávání hořčíku prostřednictvím stravy
  5. Souhrn

Hořčík a homocystein

Do studie vědci zahrnuli 172 mužů a žen středního věku. Po vyšetření různých krevních markerů zjistili silnou souvislost mezi nízkou hladinou hořčíku v krvi a vyšší hladinou homocysteinu, aminokyseliny, která vzniká v těle při rozkladu bílkovin. Někteří lidé mají nízkou hladinu homocysteinu, protože mají nedostatek vitaminu B6, vitaminu B12 nebo kyseliny listové.

Hořčík je potřebný k tomu, aby vitaminy skupiny B plnily své funkce. Jak tedy vidíte, nízká i vysoká hladina homocysteinu s sebou nese určité důsledky.

Studie ukazují, že vyšší hladina homocysteinu v krvi souvisí s vyšším rizikem onemocnění souvisejících s věkem, včetně mrtvice, srdečních chorob a demence. Kromě toho může vysoká hladina homocysteinu poškozovat genetický materiál buněk neboli DNA.

Kromě toho se hořčík podílí na mnoha chemických reakcích souvisejících se zdravím kostí, svalů a nervového systému. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak a produkci buněčné energie. Nízká hladina hořčíku může také přispívat ke stárnutí na buněčné a tkáňové úrovni, zvyšuje oxidační stres a záněty. Kromě toho hořčík pomáhá tělu produkovat melatonin, hormon potřebný ke spánku a optimalizaci denních rytmů organismu.

Jaké další důsledky má nedostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku může mít kromě vlivu na metabolismus a stárnutí tkání i další důsledky, včetně:

  • svalové křeče,
  • poruchy srdečního rytmu,
  • poruchy regulace glukózy a citlivosti na inzulín,
  • zvýšené riziko osteoporózy a zlomenin kostí,
  • zvýšené riziko astmatu a dalších dýchacích potíží,
  • psychiatrické stavy, jako je apatie a deprese.

Jaká je potřeba hořčíku?

Potřeba hořčíku se může lišit. Například některé léky způsobují, že tento minerál ztrácíme ve větším množství. Zvýšená potřeba hořčíku se objevuje také u lidí vystavených stresu, při cukrovce 2. typu, žaludečních nebo střevních potížích a mnoha dalších. Vždy je dobré poradit se se svým lékařem, abyste věděli, zda vám náhodou nehrozí jeho nedostatek.

Obecně však platí, že dospělí by měli denně přijmout 300 až 400 miligramů. Hořčík lze získat z doplňků stravy, ale také z potravin. Je však třeba vědět, že všechny tyto potraviny mohou obsahovat o něco méně hořčíku, než se běžně předpokládá, a to vše v důsledku agresivních zemědělských postupů, které hořčík v půdě vyčerpaly. A pokud konzumujete stravu složenou převážně z ultrazpracovaných potravin, pak svému tělu nedodáváte dostatek hořčíku, který by uspokojil jeho potřeby.

Získávání hořčíku prostřednictvím stravy

hořčík ve stravě

Pokud chcete mít ve stravě více hořčíku, vyhýbejte se ultra zpracovaným potravinám a dbejte na to, abyste jedli celozrnnou stravu. Nejlepšími zdroji hořčíku jsou celozrnné výrobky, tmavě zelená listová zelenina, ořechy, fazole a hořká čokoláda. Tyto potraviny jsou navíc bohaté na další živiny, které podporují zdraví.

Zde jsou tipy, jak zvýšit příjem hořčíku:

  • obohaťte svůj jídelníček o různé druhy zeleniny - zejména o tmavě zelenou listovou zeleninu,
  • vybírejte si raději celá zrna než rafinovaná zrna - při rafinaci se z nich odstraňují části bohaté na hořčík,
  • zařaďte do svého jídelníčku luštěniny - nezapomeňte je předem na 12 hodin namočit a poté vodu, ve které se namáčely, vylít, zvýšíte tak vstřebávání minerálů,
  • jezte ořechy a semínka - místo chipsů nebo jiných zpracovaných pochutin,
  • pijte minerální vodu - obsahuje hořčík, stejně jako voda z kohoutku. Udržujte se tedy hydratovaní.
  • nedělejte si starosti s počítáním miligramů hořčíku - místo toho dbejte na pestrý příjem potravin bohatých na hořčík.

Souhrn

Jak ukazuje nový výzkum, nedostatek hořčíku může zvýšit hladinu homocysteinu. To pro nás nemusí mít dobrý vliv, protože to může vést k poškození DNA a přispívat ke zdravotním problémům souvisejícím s věkem. Nyní jsou vaše znalosti mnohem bohatší, pokud jde o rizika spojená s nedostatkem hořčíku.

Ujistěte se tedy, že do svého jídelníčku přidáváte potraviny bohaté na hořčík. Pokud máte zvýšené riziko nedostatku hořčíku nebo nekonzumujete dostatečné množství výrobků bohatých na tento minerál, zvažte další doplňování. A pokud si nejste jisti, co zvolit a jakou dávku, pak se poraďte se svým lékařem.

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-024-03449-0

https://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium-healthprofessional

https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/

https://doi.org/10.1007/s00394-024-03449-0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8313472/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19944540/

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán