Nedostatek vitaminu B12, jak často se vyskytuje?

Vitamin B12 je nesmírně důležitý, protože se podílí na přeměně folátů na aktivní formu. V důsledku toho se v organismu vytváří odpovídající množství červených krvinek. Počet krvinek vyjadřuje hematokrit, jehož pokles u sportovců znamená snížení fyzické výkonnosti.

potraviny bohaté na vitamín B12

  1. Hemolýza při námaze u sportovců a hladina vitamínu B12
  2. Odkud se bere niedostatek vitamin B12?
  3. Jak často se vyskytuje nedostatek?
  4. Shrnutí

Hemolýza při námaze u sportovců a hladina vitamínu B12

Typickým projevem těžké, opakované námahy je destrukce červených krvinek (mechanická, tj. opakované otřesy a „protlačování“). Příčinou hemolýzy při námaze je podle J. Górského mechanické poškození spojené s „protlačováním“ krvinek kapilárními cévami pod tlakem, tlakem na chodidla, tlakem stahujících svalů na cévy, oxidačním stresem, ale také acidifikací a zvýšením tělesné teploty.

Proto může u sportovců (zejména vytrvalostních) docházet k poklesu počtu červených krvinek. To však nemusí nutně znamenat nedostatek vitaminu B12, příčina může být zcela jiná.

Odkud se bere niedostatek vitamin B12?

vitamín b12

Podle klasických studií jsou typickými zdroji vitaminu B12 v potravě potraviny živočišného původu: maso, mléko, vejce, ryby a korýši. Může se stát, že daná osoba konzumuje dostatečné množství potravin bohatých na vitamin B12, ale trpí jeho špatným vstřebáváním. Někdy je to způsobeno nedostatkem vnitřního faktoru (IF) produkovaného v obalových buňkách žaludeční sliznice.

Žaludeční šťáva způsobuje odpojení vitaminu B12 od vazby na bílkoviny. Vnitřní faktor je zase nezbytný pro vstřebávání vitaminu B12 v konečném úseku střeva. Nedostatek IF způsobuje perniciózní anémii.

Druhým důvodem může být nedostatek žaludeční šťávy, např. po operacích rakoviny žaludku nebo jiných chirurgických zákrocích na žaludku.

Třetí příčinou jsou syndromy malabsorpce v ileu.

Čtvrtou příčinou může být veganství a vyloučení zdrojů vitamínu B12 ze stravy. Na rozdíl od mylných názorů nejsou rostliny dobrým zdrojem vitamínu B12.

Není zde prostor pro popis všech možných příčin, zájemce odkazuji na literaturu, např. Robbinsovu Patologii, knihy o dietetice, vnitřních nemocech, výživě sportovců atd.

Jak často se vyskytuje nedostatek?

Podle „Laboratorních testů a diagnostických vyšetření v medicíně“ je norma 160 až 950 pg/ml nebo 118 až 701 pmol/l. Podle laboratorních norem ESAP je norma 180–914 pg/ml (nebo 180–914 ng/l).

V jedné ze studií vědci přijali následující prahové hodnoty:

  • hranice 150 pmol/l (200 mcg/ml) a méně znamenala nedostatek vitaminu B12
  • rozsah od 150 do 221 pmol/l (200–299 mcg/ml) znamenal marginální stav vitaminu B12

Je třeba poznamenat, že 150 pmol/l není 200 mikrogramů na mililitr, jak chybně uvedli vědci. Jedná se o ~203 mikrogramů na litr, případně 203,25 pg/ml (pikogramů na mililitr). To lze snadno ověřit například na stránkách https://unitslab.com/node/141

V Jižní Americe mělo nejméně 40 % lidí nedostatek nebo marginální koncentraci vitaminu B12 v plazmě téměř ve všech lokalitách a ve všech věkových skupinách.

Za normálních podmínek se však v rozvinutých zemích u osob mladších 60 let vyskytuje nedostatek vitaminu B12 v organismu jen zřídka. Nedostatek se týká 6 % osob starších 60 let. Podle jiných zdrojů je u pacientů s anémií pouze asi 1–2 % případů způsobeno nedostatkem vitaminu B12.

Shrnutí

Vitamín B12 je vhodné podávat, pokud je jeho nedostatek potvrzen laboratorními testy (např. koncentrace kyseliny methylmalonové, MMA, v moči stoupá v případě nedostatku vitamínu B12). Mnoho podvodníků „diagnostikuje“ nedostatek pomocí podivných nemedicínských přístrojů (např. biorezonance). Jedná se o zjevný podvod a ne příliš sofistikované oklamání lidí. Tato metoda však funguje, znám případy lidí, kteří byli takto „diagnostikováni“.

Reference, vědecké studie, literatura:

Lindsay H. Allen, Ph.D. Folate and Vitamin B12 Status in the Americas  https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/62/suppl_1/S29/2258532

Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”

Fumio Watanabe Vitamin B12 Sources and Bioavailability https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67

Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940

A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán