Jak často se vyskytuje niedostatek zinku?

Zinek je stopový prvek, který plní mnoho základních funkcí v organismu. Podílí se na metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků, jakož i na syntéze a rozkladu nukleových kyselin. Je nezbytný pro zdraví kůže, protože se podílí na regeneraci pokožky a je nezbytný pro imunitní reakci organismu. Stejnou roli hraje železo.

žena - niedostatek zinku

  1. Základní role zinku
  2. Jak často se vyskytuje niedostatek?
  3. Shrnutí

Základní role zinku

Experimentální důkazy z posledních desetiletí ukazují, že železo je základním prvkem správného vývoje imunitního systému. Jeho nedostatek ovlivňuje schopnost adekvátní imunitní reakce. Zinek reguluje tvorbu a diferenciaci krvinek, zatímco nedostatek železa může být příčinou nedostatku červených krvinek. Železo hraje důležitou roli při transportu kyslíku, je součástí červených krvinek, hemoglobinu.

Tyto funkce železa a zinku v organismu ukazují, že se tyto prvky vzájemně doplňují. Kromě toho zinek reguluje vnímání chuti, vůně a podílí se na procesu vidění. V lidském organismu se nachází 1,6 až 2,9 g zinku, hlavně ve svalech, játrech, kostní tkáni, prostatě, spermatu, kůži a očích. Muži potřebují 16 mg zinku denně, ženy 13 mg, ale během těhotenství a kojení může být potřeba vyšší.

Jak často se vyskytuje niedostatek?

zinek v potravinách

Podle údajů OSN se odhaduje, že 17,3 % světové populace je ohroženo nedostatečným příjmem zinku. Odhadovaná četnost výskytu nedostatečného příjmu zinku byla korelována s četností výskytu poruch růstu (nízký vzrůst v závislosti na věku) u dětí do pěti let.

Shrnutí

Doplnění zinku může přinést určité výhody, pokud je jeho příjem z potravy nedostatečný. Zdroje: mák, sezamová semínka, dýňová semínka, sýry s přidaným syřidlem, oves, pšenice, hovězí maso, krevety.

Reference, vědecké studie, literatura:

A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971835/

K. Ryan Wessells i in. Estimating the Global Prevalence of Zinc Deficiency: Results Based on Zinc Availability in National Food Supplies and the Prevalence of Stunting https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0050568

M. Friedrich Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt Szczecin 2002

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán