Izolat syrovátkové bílkoviny je produkt, jehož cílem je zvýšit množství bílkovin ve stravě. Je považován za doplněk stravy, protože obohacuje stravu právě o bílkoviny, které usnadňují hubnutí a budování čisté svalové hmoty. Díky svému přírodnímu původu může být považován za mléčný výrobek.
![muž s proteinovým koktejlem]()
- Mléčné bílkoviny
- Co je to izolát syrovátkové bílkoviny?
- Použití WPI
Mléčné bílkoviny
Kravské mléko, i když není produktem mimořádně bohatým na bílkoviny, je zdrojem aminokyselin a peptidů, které jsou cenné pro zdraví. Hlavní bílkovinnou složkou mléka je kasein, který tvoří asi 2,5 g bílkovin z celkového obsahu bílkovin, který činí asi 3,2 g. Syrovátkové bílkoviny jsou v 100 g mléka pouze 0,6 g, takže je obtížné je dodat do organismu konzumací samotného mleka.
Syrovátkové bílkoviny se vyznačují specifickým složením konkrétních druhů albuminů a globulinů, díky čemuž mohou mimo jiné regulovat metabolismus tryptofanu nebo rozvětvených aminokyselin, což ovlivňuje například spánek nebo budování svalové hmoty.
V kontextu potravinářské technologie je syrovátka produktem, který zbývá při výrobě sýrů, takže její využití k výrobě samostatného produktu je výhodné z ekologického i ekonomického hlediska. Surová syrovátka obsahuje hodně cukru a není žádoucí součástí stravy aktivních lidí nebo lidí, kteří hubnou. Je to surovina, ze které se vyrábějí proteinové doplňky – koncentráty a izoláty syrovátkových bílkovin.
Co je to izolát syrovátkové bílkoviny?
![proteinový doplněk stravy – syrovátková bílkovina]()
Doplňky stravy označované jako WPI, tedy whey protein isolate, představují jednu z nejčistších forem mléčných bílkovin. WPI je suchý prášek připravený k smíchání s vodou nebo jinou tekutinou. Jedná se o doplněk stravy, který ve 100 g produktu obsahuje nejčastěji až 81–86 g bílkovin a vyznačuje se nízkým obsahem sacharidů a tuků – v průměru přibližně 2–5 g a přibližně 3 g.
Konzumací jedné dávky WPI denně, tj. přibližně 30 g, můžete obohatit stravu o přibližně 25 g bílkovin, aniž byste přijali více než přibližně 115 kcal. Díky tomu je tento produkt ideální pro všechny, kteří dodržují dietu zaměřenou na budování svalové hmoty, spalování tuků nebo optimalizaci zdraví a/nebo výživy.
Použití WPI
WPI je z hlediska stravy výhodným doplňkem nejen díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů a tuků. Hodnotu tohoto produktu tvoří také jeho všestranné použití v kuchyni. Nejjednodušší způsob konzumace WPI je smíchat ho s vodou a vypít v individuálně zvolenou denní dobu, např. po tréninku nebo jako druhý snídaně. Kromě toho může být izolát syrovátkové bílkoviny vynikající přísadou do pokrmů, jako jsou ovesná kaše, omeleta nebo dezerty, protože existuje mnoho příchutí tohoto produktu.
Zdroje:
Danków R., Pikul J., Osten-Sacken N., Teichert J., 2012. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy. Nauka Przyr. Technol. 6, 2, #16 Duarte NM, Cruz AL, Silva DC, Cruz GM. Intake of whey isolate supplement and muscle mass gains in young healthy adults when combined with resistance training: a blinded randomized clinical trial (pilot study). J Sports Med Phys Fitness. 2020 Jan;60(1):75-84. doi: 10.23736/S0022-4707.19.09741-X. Epub 2019 Sep 23. PMID: 31565912.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.