O zeleném čaji (Camellia sinensis L.) již bylo řečeno a napsáno mnoho, ale podle mého názoru stále málo. V roce 2020 se v databázi Google objevilo více než 61 tisíc textů na toto téma, v roce 2021 více než 51 tisíc článků a v roce 2022 více než 31 tisíc. Zelený čaj zjevně má „něco“. Již dlouho je součástí mnoha přípravků, a to není náhoda – od „spalovačů“ přes komplexní adaptogeny až po kosmetiku.
![zelená čaj]()
- Co víme o účincích zeleného čaje?
- Účinky zeleného čaje
- Shrnutí
Co víme o účincích zeleného čaje?
Bylo zjištěno, že má vliv na kardiovaskulární systém, oxidační stres, hubnutí (mj. zvyšuje klidový energetický výdej, což usnadňuje odbourávání tuků), zlepšuje náladu, moduluje kognitivní funkce, chrání před reaktivními formami kyslíku (které jsou jednou z příčin stárnutí tkání).
V posledních letech byla také zaznamenána protinádorová účinnost zeleného čaje. Vědci zatím přesně nevědí, proč zelený čaj působí tak dobře, ale mají na to mnoho teorií. Velkou roli přisuzují obsahu epigallocatechin gallátu (EGCG) a dalších antioxidantů. Reaktivní formy kyslíku (v angličtině označované zkratkou ROS) vznikají při fyzické námaze, ale nejen při ní. Jejich nadměrná „produkce“ způsobuje poškození tkání. Tento jev hraje významnou roli v patomechanismu mnoha chorobných procesů (rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, neurodegenerativních onemocnění nebo onemocnění virové, toxické nebo zánětlivé etiologie).
Abychom nebyli jen za slova, tuto otázku opakovaně zkoumali také polští vědci. Chtěli zjistit, zda má suplementace zeleným čajem vliv na inzulínovou rezistenci a s ní spojené kardiovaskulární riziko u obézních pacientů s hypertenzí. 56 obézních osob s hypertenzí bylo náhodně rozděleno do skupin, které dostávaly 1 kapsli s 379 mg extraktu ze zeleného čaje nebo placebo. Pozorování trvalo 3 měsíce. Na začátku a po 3 měsících léčby byly kontrolovány antropometrické parametry, krevní tlak, koncentrace lipidů, glukózy, kreatininu, faktoru nádorové nekrózy α, C-reaktivního proteinu, antioxidační funkce organismu, koncentrace inzulínu atd.
Účinky zeleného čaje
- Po třech měsících užívání zeleného čaje byl systolický i diastolický krevní tlak nižší ve skupině, která dostávala extrakt.
- Bylo zaznamenáno snížení BMI a obvodu pasu (o 0,5 cm), přičemž je třeba dodat, že nebyla použita žádná redukční dieta ani zvýšena fyzická aktivita, proto by tento výsledek mohl být mnohem lepší. Vzhledem k podmínkám experimentu je tato změna významná. Nejlepší farmakologické prostředky jsou doplňkem, nemají nahrazovat dietní a tréninkovou intervenci.
- Bylo zaznamenáno zlepšení lipidového profilu (pokles LDL, zvýšení HDL, pokles celkového cholesterolu).
- Bylo zaznamenáno snížení koncentrace glukózy a inzulínu (což je také překvapivé, vzhledem k nezměněné stravě a absenci fyzické aktivity zaměřené na redukci. Svědčí to o velkém antidiabetickém potenciálu extraktu ze zeleného čaje).
- Snížila se inzulínová rezistence.
- Bylo zaznamenáno snížení zánětlivého stavu.
- Zvýšila se antioxidační aktivita organismu.
Shrnutí
Denní suplementace 379 mg extraktu ze zeleného čaje má příznivý vliv na krevní tlak, inzulínovou rezistenci, zánětlivost a oxidační stres a lipidový profil u pacientů s hypertenzí spojenou s obezitou. Je třeba mít na paměti, že zelený čaj má doplňovat, nikoli nahrazovat fyzický trénink (aerobní cvičení, intervalový trénink, silový trénink) a stravu. Ani nejsilnější farmakologické prostředky nemohou nahradit změnu životního stylu a aktivity. Doplňkový cyklus je vhodné doplnit kofeinem (3–5 mg na kg tělesné hmotnosti denně) a syrovátkovou bílkovinou (WPI, WPH, WPC). Uvedené látky působí synergicky se zeleným čajem.
Reference:
Bogdanski P, et al, Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with in insulin resistance in obese, hypertensive patients. Nutr Res (2012), doi:10.1016/j.nutres.2012.05.007
de Faria N.C. i in. Acute green tea infusion ingestion effect on energy metabolism, satiety sensation and food intake: A randomized crossover trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457722000456
Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseases BMJ 1995; 310 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.310.6981.693 (Published 18 March 1995) Cite this as: BMJ 1995;310:693
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.