Lněný olej – k čemu slouží? Jak se používá?x

Lněný olej (olej ze lněného semínka) je produktem lisování semen lnu setého (Linum usitatissimum L.). Zajímavé vlastnosti lněného oleje, vyplývající z jeho jedinečného lipidového složení, způsobují, že nachází široké uplatnění v potravinářské technologii a dietetice. Lněný olej se také používá v kosmetickém průmyslu a dokonce plní technické funkce, například při výrobě linolea. Zajímavé je, že může být použit jako přírodní impregnační prostředek v tradičním řemesle.

lněný olej

  1. Vlastnosti lnu a lněného oleje
  2. Nutriční hodnota lněného oleje
  3. Příznivé účinky lněného oleje
  4. Použití lněného oleje

Vlastnosti lnu a lněného oleje

Rostlina lnu setého, ze které se získává lněný olej, se běžně vyskytuje v mírném podnebí a je pěstována ve velkém měřítku v Evropě, Asii a Severní Americe, zejména v Kanadě, Číně, Indii a zemích východní Evropy. Semena lnu mají hnědou nebo zlatavou barvu. Olej se získává lisováním za studena, což umožňuje zachovat plný profil mastných kyselin a přírodních doprovodných látek.

Barva čerstvého oleje

V čerstvém stavu má lněný olej barvu od světle žluté až po zlatohnědou, přičemž tmavší zbarvení může naznačovat vyšší stupeň oxidace nebo přítomnost většího množství fenolických látek a lignanů. Přirozeně se vyznačuje vysokou viskozitou a tendencí ke gelovatění při nízkých teplotách.

Nutriční hodnota lněného oleje

lněný olej

Výživové vlastnosti lněného oleje jsou úzce spojeny s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin z rodiny omega-3, zejména kyseliny α-linolenové (ALA), která tvoří 45 až 60 % celkového množství mastných kyselin. Kromě ALA obsahuje olej také linolovou kyselinu (omega-6) a olejovou kyselinu (omega-9). Mezi vitamíny hraje nejdůležitější roli vitamín E, hlavně ve formě γ-tokoferolu, který působí jako přírodní antioxidant.

Negativní vliv světla

Skladování oleje vyžaduje omezení přístupu světla, kyslíku a zvýšené teploty, protože je velmi náchylný k autooxidativním procesům, které vedou ke zhoršení jeho organoleptických a technologických vlastností.

Příznivé účinky lněného oleje

Používání lněného oleje může ovlivňovat zánětlivé a oxidační procesy u osob s metabolickými poruchami. Suplementace vedla ke snížení hladiny interleukinu 6, považovaného za jeden z hlavních ukazatelů aktivního zánětu, a malonodialdehydu, sloučeniny vznikající při poškození buněk volnými radikály. Navíc byl zaznamenán pokles systolického krevního tlaku, což může mít význam u hypertenze, typické pro metabolický syndrom.

ALLNATURE Nerafinovaný Lněný Olej

Reklama - ALLNATURE Nerafinovaný lněný olej

Výsledky studií zaměřených na vliv na chuť k jídlu byly různé, ale některé z nich prokázaly snížení hladu a větší pocit sytosti, což může přispívat k lepší kontrole tělesné hmotnosti, zejména u osob s dietou bohatou na vysoce zpracované potraviny. Nebylo však prokázáno, že by užívání lněného oleje vedlo k významným změnám tělesné hmotnosti. U pacientů na dialýze (s onemocněním ledvin) bylo užívání lněného oleje spojeno se snížením hladiny triglyceridů a C-reaktivního proteinu a ve vyšších dávkách, nad 10 g denně, mělo také vliv na zlepšení cholesterolového profilu, což může mít pozitivní vliv na prognózu pacientů.

Použití lněného oleje

Doporučená dávka je 7–15 ml denně, tj. 1–2 polévkové lžíce, podávané za studena jako přísada do pokrmů, bez zahřívání. Ve studiích se nejčastěji používalo 10–15 g denně po dobu nejméně 6 až 12 týdnů. Kromě oleje lze lněné semínko používat v celém nebo mletém stavu.

Celá semena se nejčastěji přidávají do pečiva, jogurtů, ovesné kaše nebo koktejlů, zatímco mleté lněné semínko lépe uvolňuje obsažené složky a lze jej konzumovat po zalití vodou, čímž vznikne gel, který lze použít jako přísadu do pokrmů nebo konzumovat samostatně. Jako náhrada za lněný olej lze použít jiné rostlinné oleje s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny, jako je ořechový olej nebo konopný olej.

Zdroje:

  • Tamtaji OR, Milajerdi A, Reiner Ž, et al. Effects of flaxseed oil supplementation on biomarkers of inflammation and oxidative stress in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020;40:27-33. doi:10.1016/j.clnesp.2020.09.017
  • Mahmudiono T, Jasim SA, Karim YS, et al. The effect of flaxseed oil consumtion on blood pressure among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res. 2022;36(10):3766-3773. doi:10.1002/ptr.7566
  • Zarei M, Adeli S, Hosseini S, Daneshzad E. The effect of flaxseed intake on appetite reduction: A systematic review of randomized clinical trials. Phytother Res. 2022;36(10):3792-3804. doi:10.1002/ptr.7570
  • Tabrizi R, Azizi Z, Bazmi S, et al. The impact of flaxseed oil on lipid profiles, weight loss, and inflammatory markers in hemodialysis patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Ther Apher Dial. 2024;28(4):534-546. doi:10.1111/1744-9987.14140
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán