Má zinek baktericidní účinek?

Zinek je prvek s tolika cennými vlastnostmi, že jejich popis by zabral kapitoly nebo dokonce celé knihy. V roce 1869 se zjistilo, že je nezbytný pro rostliny, o 65 let později byla popsána jeho role při utváření zdraví zvířat a po dalších 27 letech byl uznán za povinný i v lidské stravě.

zinek

  1. Antibakteriální vlastnosti zinku
  2. Zdraví prospěšná hodnota zinku

Vědecké publikace o této věci neustále přibývají, jen v roce 2021 se o zinku psalo v odborných časopisech nejméně 10 000krát. Jednou z oblastí výzkumného zájmu odborníků na zinek je jeho baktericidní účinek.

Antibakteriální vlastnosti zinku

Existuje dostatek důkazů o aktivitě zinku při inhibici růstu a zabíjení určitých skupin bakterií. Nejnovější vědecký výzkum ukazuje potenciál tohoto mikroelementu, mj. v nanotechnologických metodách boje proti mikroorganismům.

Různé formy zinku mohou zlepšit boj mj. proti Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Streptococcus mutans nebo Escherichia coli. Jedním z potenciálních mechanismů účinku je navázání tohoto prvku na receptory pro jiné kovy a „odříznutí“ látek důležitých pro vývoj bakterií. Další mechanismy jsou stále odkrývány.

Ústní hygiena a skladování potravin

Baktericidní účinek zinku se stále více využívá ve výrobcích pro ústní hygienu a v moderních obalech pro skladování potravin. To je velmi důležité mimo jiné pro novorozence nebo starší osoby a/nebo osoby s oslabenou imunitou. I zdánlivě neškodná bakteriální infekce může být životu nebezpečná.

Zdraví prospěšná hodnota zinku

Jak nebezpečný je nedostatek zinku?

I když je nemožné vybrat jeden minerál, který je pro zdraví nejdůležitější, mnoho lidí za něj považuje zinek. Ovlivňuje stav kůže a trávicího traktu, reguluje činnost nervového a imunitního systému, umožňuje efektivní činnost kosterního svalstva a reprodukčního systému. Nedostatek zinku ve stravě vede k řadě zdravotních poruch a může významně omezovat vývoj dětí.

zinek

Riziko nedostatku zinku – kdo je ohrožen?

Nutriční deficity jsou v tomto ohledu pozorovány po celém světě, bez ohledu na ekonomickou situaci země. V chudších zemích je toho hlavním důvodem nízký přísun masa ve stravě a za zmínku stojí, že právě ono je nejcennějším zdrojem zinku. Tam, kde není problém s dostupností potravin, je problémem příliš vysoká úroveň zpracování produktů v každodenních jídelních lístcích a také trendy jako veganství.

Při optimalizaci nutričního stavu zinku je jedním z nejúčinnějších nástrojů suplementace. Tento prvek mj. ve formě citrátu nebo glukonátu se s úspěchem používá jak k obohacení jídelníčku osob, jejichž cílem je předcházet nedostatkům, ale také u lidí, kteří se potřebují z nedostatku „vyjít“.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení