Proteinové doplňky a kolagenové produkty (hydrolyzáty) se běžně používají ve sportovní a klinické výživě, ale jejich funkce a mechanismy účinku se výrazně liší. Správný výběr a případná kombinace těchto doplňků může přinést různé výhody v závislosti na účelu suplementace, úrovni fyzické aktivity a individuálních potřebách organismu. Existují specifické skupiny lidí, kterým může jejich současné užívání obzvláště prospět.
![žena s proteinovým koktejlem]()
- Bílkoviny a kolagen
- Účinek bílkovin
- Účinek kolagenu
- Dávkování bílkovin a kolagenu
- Kdo z toho má největší prospěch?
Bílkoviny a kolagen
Klasické proteinové doplňky, včetně syrovátkových proteinových koncentrátů a izolátů, kaseinu, vaječného bílku nebo rostlinných zdrojů bílkovin (např. sója, hrách), poskytují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. U proteinových doplňků je pozornost věnována především obsahu esenciálních aminokyselin, včetně leucinu, izoleucinu a valinu, které zvyšují syntézu dalších bílkovin v těle, včetně svalových bílkovin.
Na rozdíl od proteinových doplňků kolagen neobsahuje kompletní sadu esenciálních aminokyselin a jeho aminokyselinový profil je specifický, protože je tvořen glycinem, prolinem a hydroxyprolinem. V doplňcích stravy s kolagenem lze nalézt kolagenní peptidy, tj. předem upravené bílkoviny, které se lépe vstřebávají.
Účinek bílkovin
Klasické proteinové doplňky mají výrazný anabolický účinek, aktivují a zintenzivňují syntézu svalových bílkovin, což se projevuje růstem a regenerací svalové tkáně. Jsou obzvláště užitečné v potréninkovém období a při vysokoproteinových dietách zaměřených na budování svalové hmoty nebo redukci tělesného tuku při současném udržení svalové hmoty.
Zajímavé je, že proteiny obsahující kompletní sadu aminokyselin ve správném poměru vykazují potenciál při zvyšování hladiny glutathionu, silného antioxidantu, který podporuje imunitu a detoxikační procesy v těle. Mohou také ovlivňovat produkci řady neurotransmiterů, včetně serotoninu, který je spojován s pocitem spokojenosti, a leptinu, který je zodpovědný za postprandiální pocit sytosti.
Účinek kolagenu
Na rozdíl od proteinových doplňků mají kolagenové přípravky především posilující funkci pro lidskou kostru. Hraje klíčovou roli při udržování integrity struktur pojivové tkáně. Jeho konzumace se může projevit zlepšením pružnosti kůže, pevnosti kloubů, chrupavek, vazů a šlach nebo hojení ran. Z tohoto důvodu se kolagen doporučuje zejména lidem, kteří se potýkají s vráskami, zraněními, degenerativními onemocněními, a také starším lidem, u nichž dochází k postupnému oslabování přirozené syntézy kolagenu.
Dávkování bílkovin a kolagenu
![WHEY COLLAGEN]()
Oba doplňky lze užívat současně a přizpůsobit jejich přísun individuálním potřebám. Neexistuje žádné riziko nežádoucích interakcí mezi bílkovinami použitými v doplňcích stravy a kolagenními peptidy. Doporučená dávka bílkovinných živin je 20-40 g v jedné dávce, obvykle v 1 nebo 2 porcích denně. V případě kolagenu mohou být účinné již dávky kolem 3 g denně (až 15 g). Kombinace těchto produktů nesnižuje jejich biologickou využitelnost, ale pro dosažení lepších výsledků se často doporučuje jejich konzumace v různou dobu, protože kolagenem lze obohatit jiné jídlo, které má o něco méně bílkovin.
Kdo z toho má největší prospěch?
Největší prospěch z kombinace proteinových a kolagenových doplňků mají ti, kteří jsou fyzicky aktivní. Například sportovci provozující sporty, které vyžadují dynamické pohyby, skoky nebo náhlé změny směru, jako jsou atleti, fotbalisté a basketbalisté, mohou těžit ze současné regenerace svalů a posílení pojivové tkáně.
Tato suplementace může být prospěšná i pro starší osoby, u nichž pokles syntézy kolagenu a svalové hmoty zvyšuje riziko sarkopenie a zranění. Přínosem může být i pro osoby s chronickou bolestí kloubů, osteoartritidou a osoby zotavující se po ortopedických úrazech, u nichž může kombinace podpořit antioxidační ochranu, obnovu kloubních a svalových struktur a snížení bolesti.
Zdroje:
- Aussieker, T., Janssen, T. A., Hermans, W. J., Holwerda, A. M., Senden, J. M., van Kranenburg, J. M., ... & van Loon, L. J. (2024). Coingestion of collagen with whey protein prevents postexercise decline in plasma glycine availability in recreationally active men. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 1(aop), 1-10.
- Khatri, M., Naughton, R. J., Clifford, T., Harper, L. D., & Corr, L. (2021). The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino acids, 53(10), 1493-1506.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.