Lze kombinovat hořčík s vitaminem D3?

Minerální látky a vitaminy jsou nesmírně důležitou součástí stravy, kterou musíme dodávat s jídlem a vodou, aby naše tělo optimálně fungovalo a naše procesy probíhaly bez problémů. Při sestavování jídelníčku je důležité dbát na to, aby tyto základní látky byly přítomny ve správném množství. 

vitamín d

  1. Co je to vitamin D3? 
  2. Měli byste užívat doplňky vitaminu D3?
  3. A co hořčík? 
  4. Nebezpečné a nepříjemné křeče 
  5. Společně, nebo odděleně? 

Co je to vitamin D3? 

Jedním z vitaminů, který by měl znát každý milovník opalování, je vitamin D3. Proč je spojován s opalováním? 

Začněme od začátku...

Vitamin D3, jinak známý jako cholekalciferol, je organická chemická sloučenina rozpustná v tucích ze skupiny vitaminů D. V tomto případě se jedná o vitamin D3. Nachází se v potravinách živočišného původu, především v rybách, jako je losos, sleď, makrela nebo treska a okoun, dále v játrech a vaječném žloutku.

Vitamin D3 je jednou ze sloučenin, které si naše tělo dokáže vyrobit samo; bohužel jeho množství je obvykle nedostatečné. Cholekalciferol se tvoří ze 7 -de-hydrocholesterolu v bazální a dlaždicové vrstvě epidermis pod vlivem UVB záření, tj. vystavení kůže slunečnímu záření. 

vitamín D

Vitamin D3 hraje v našem těle nesmírně důležitou roli. Zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu a ovlivňuje uvolňování vápníku z kostí. Je zodpovědný za udržování správné struktury kostí. To je důležité zejména v období růstu a u starších osob.

Má také podpůrný vliv na imunitní systém prostřednictvím aktivace genů kódujících antimikrobiální peptidy. 

Studie ukazují, že vitamin D3 má vliv na kognitivní funkce. 

Měli byste užívat doplňky vitaminu D3?

Přestože jsme schopni si tento vitamin vyrábět vystavováním se slunečnímu záření, je jeho nedostatek běžný. Jedním z důvodů je zeměpisná šířka, ve které se Polsko nachází. V období od října do března je malé množství slunečního záření nedostatečné k tomu, aby si kůže vitamin syntetizovala. Proto se vyplatí podpořit se alespoň v těchto měsících doplňkem stravy. 

Nedostatek vitaminu D3 může mít u dětí vážné následky, které způsobují křivici, a u dospělých měknutí kostí (osteomalacie) a osteoporózu, jakož i degeneraci kosterního systému. Kromě toho se předpokládá, že nedostatek tohoto vitaminu u dětí ve věku 1 roku zvyšuje riziko vzniku diabetu prvního typu.

Nedostatek tohoto vitaminu může snižovat imunitu a zvyšovat riziko autoimunitních onemocnění. 

A co hořčík? 

Vedle vitaminu D3 je hořčík prvkem, jehož hladinu bychom měli obzvláště sledovat. 

Stejně jako u vitaminů je nedostatek tohoto mikroživinového prvku bohužel běžný. Je pravda, že tento prvek můžeme získat z potravin a pitné vody, například z ořechů, hořké čokolády, banánů a ryb, ale vstřebávání hořčíku je přibližně 30-50 % a probíhá především v jejunu a ileu.

Vzhledem k jeho úloze v organismu může nedostatek hořčíku ovlivnit funkci srdce a nervového a svalového systému.

Hořčík je jedním z nejdůležitějších iontů v našem těle. Aktivuje přibližně 300 enzymů. Většina hořčíku, až 60 %, je uložena v kosterním systému. Zbytek (přibližně 20 %) je rovnoměrně uložen ve svalovém systému - kosterním svalstvu - a v nervovém systému a orgánech, jako jsou játra a ledviny.

Nebezpečné a nepříjemné křeče 

Asi nejznámější vlastností hořčíku je jeho účast na svalové kontraktilitě, včetně srdečního svalu a nervového vedení - příznaky nedostatku proto mohou být například nekontrolovatelné a bolestivé svalové křeče a bušení srdce nebo záškuby očních víček.

Další důležitou vlastností hořčíku je jeho podíl na minerální homeostáze v těle a kostech.

Hořčík ovlivňuje naši náladu a funkci mozku. Studie ukazují, že nedostatek tohoto prvku může výrazně zvýšit riziko deprese.

Nízká hladina hořčíku se často vyskytuje u pacientů s cukrovkou 2. typu (studie naznačují, že to může být až přibližně 50 %). Nedostatek hořčíku v těle může ovlivnit neschopnost tkání vstřebávat cukry z krevního oběhu, tj. inzulinovou rezistenci.

Společně, nebo odděleně? 

Vitamin D3 a hořčík jsou nejčastěji dodávány (potravou a slunečním zářením) v nedostatečném množství a hrají důležitou roli pro správné fungování našeho těla. Stojí proto za zvážení doplňky stravy, které doplňují hořčík a vitamin D3, zejména v nadcházejících podzimních a zimních měsících. Obě sloučeniny jsou součástí komplexů obsahujících vitaminy a minerály a lze je samozřejmě vzájemně kombinovat.

Źródła:

https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23950577/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení