Jaké vitaminy chybí, když bolí klouby?

Vědy o potravinách a výživě jsou téměř stejně důležité jako lékařské vědy, protože hrají velkou roli v preventivním pohledu na péči o zdraví. Dobrý stav výživy nejen optimalizuje výkonnost při každodenních úkonech, ale také chrání před možnými budoucími stavy spojenými se stárnutím tkání. Příkladem může být péče o zdraví kloubů prostřednictvím dostatečně vysokého přísunu sloučenin tří skupin vitaminů v průběhu celého života.

bolesti kloubů - doplňky stravy

  1. Vitamíny D2 a D3 a bolesti kloubů
  2. Vitamin C a bolesti kloubů 

Vitamíny D2 a D3 a bolesti kloubů

Dva vitaminy, které se zdají být z hlediska "údržby" kloubů nejdůležitější, jsou cholekalciferol a ergokalciferol (tj. vitaminy D3 a D2). Patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. První z nich se aktivně vytváří v těle při kontaktu kůže se slunečním zářením v letních měsících. Kromě toho se vitamin D3 přijímá s potravou a jeho nejlepším zdrojem jsou mořské ryby nebo vejce a vnitřnosti. Potraviny, které obsahují vitamin D2, jsou naopak houby, ale ty neobsahují množství, které by mohlo pokrýt potřebu dospělého člověka.

V těle má vitamin D v obou formách řadu důležitých funkcí. Je důležitým regulátorem metabolismu vápníku, který ovlivňuje strukturu kostí a vedení v nervovém systému. Kromě toho se receptory pro vitamin D podílejí na řízení hormonální a imunitní aktivity v těle. Nedostatek vitaminu D je diagnostikován, když jeho hladina v krvi klesne pod 20 - 30 ng/ml. Tím se vystavuje nejen oslabení kostí, ale i řadě dalších nežádoucích účinků, včetně těch, které souvisejí s náladou.

Jeden z přehledů vědeckých publikací o úloze cholekalciferolu při bolestech kolene souvisejících s osteoartrózou ukázal, že zlepšení stavu výživy touto látkou může zlepšit funkci tohoto kloubu a zvýšit toleranci bolestivých pocitů.

Vitamin C a bolesti kloubů 

bolesti kloubů - doplňky stravy

Ačkoli je vitamin C (kyselina askorbová) na rozdíl od vitaminu D rozpustný spíše ve vodě než v tucích, zdá se, že je stejně důležitý pro klouby i celý organismus. Ještě koncem 19. století se u dětí zaměňovaly první příznaky kurdějí, onemocnění z nedostatku vitaminu C, s prvními příznaky křivice (slabost kostí z nedostatku vitaminu D).

Kurděje jsou oslabení měkkých tkání v těle, ke kterému dochází při nedostatku kyseliny askorbové. Toto onemocnění vážně omezuje fyzickou výkonnost a způsobuje bolesti. Ačkoli napadá především dásně a citlivé části kůže, postihuje také šlachy v kloubních strukturách. Kyselina askorbová se totiž podílí na tvorbě kolagenu.

Problémy s dostatečným přísunem vitaminu C se vyskytují zejména u lidí, kteří nedbají na pestrost svého jídelníčku a zakládají jej na vysoce zpracovaných potravinách. Hlavním zdrojem kyseliny askorbové je totiž čerstvé ovoce (např. citrusové plody, bobulovité ovoce) a zelenina (např. paprika, petržel). Vyšší množství vitaminu C než ostatní populace potřebují mimo jiné kuřáci a lidé, kteří se potýkají s cukrovkou. O nedostatku vitaminu C se hovoří, pokud je jeho hladina v plazmě nižší než 2,5 mg/l.

Źródła:

Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.

Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení