Liší se hnědý a bílý cukr?

Cukr je jednou z nejčastěji používaných surovin v kuchyni, a to jak bílý, tak hnědý. Mnoho lidí se domnívá, že hnědý cukr je zdravější než bílý, protože se zdá být méně zpracovaný a přírodnější. Liší se však hnědý cukr skutečně od bílého z hlediska výživové hodnoty a zdravotních účinků? Zde je podrobné srovnání obou druhu cukru.

bílý a hnědý cukr

  1. Co je bílý cukr?
  2. Co je hnědý cukr?
  3. Rozdíly mezi hnědým a bílým cukrem
  4. Je hnědý cukr zdravější než bílý?
  5. Zdravé alternativy cukru
  6. Shrnutí

Co je bílý cukr?

Bílý cukr, známý také jako sacharóza, se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Během procesu rafinace se ze surového cukru odstraní všechny nečistoty a melasa, čímž bílý cukr získá neutrální chuť, jemnou strukturu a čistě bílou barvu. Bílý cukr je velmi kalorický a poskytuje pouze energii ve formě sacharidů, bez jakékoliv výživové hodnoty, jako jsou vitaminy nebo minerální látky.

Co je hnědý cukr?

Hnědý cukr je cukr tmavší barvy, který má díky přítomnosti melasy výraznou, lehce karamelovou chuť. Hnědý cukr může být přírodní, nerafinovaný třtinový cukr, nebo může být produktem rafinovaného bílého cukru, do kterého byla po zpracování přidána melasa. Existují různé druhy hnědého cukru, včetně třtinového cukru (nerafinovaného) a cukru demerara.

Rozdíly mezi hnědým a bílým cukrem

bílý a hnědý cukr

Složení a výrobní proces

Nejdůležitějším rozdílem mezi hnědým a bílým cukrem je přítomnost melasy v hnědém cukru. Melasa je tmavá, hustá látka s mírně nahořklou chutí, která dodává hnědému cukru charakteristickou barvu a chuť. V bílém cukru je melasa při rafinaci zcela odstraněna, zatímco v hnědém cukru může být její malé množství.

Chuť a struktura

Bílý cukr má neutrálnější chuť a jemnou strukturu, takže je ideální pro pečení a slazení nápojů, kdy nechcete měnit chuť pokrmu. Hnědý cukr má díky obsahu melasy výraznější chuť, která připomíná karamel a med. Jeho textura je také vlhčí, a proto se často používá v pečivu k dodání vlhkosti koláčům a sušenkám.

Výživová hodnota

Hnědý cukr obsahuje minimální množství minerálních látek, jako je vápník, draslík, hořčík a železo, které pocházejí z melasy. I tak jsou tato množství tak malá, že nemají praktický význam pro zdraví, zejména z hlediska množství zkonzumovaného cukru. Naproti tomu bílý cukr neobsahuje prakticky žádné minerální látky ani vitaminy - jedná se o čistou formu sacharózy neboli sacharidů.

Rozdíly ve výživové hodnotě hnědého a bílého cukru jsou ve skutečnosti zanedbatelné. Ani jeden z těchto druhů cukru není významným zdrojem živin.

Výhřevnost

Bílý i hnědý cukr obsahují podobné množství kalorií. Čajová lžička bílého cukru (asi 4 gramy) má asi 16 kalorií, zatímco čajová lžička hnědého cukru obsahuje asi 15 kalorií. Rozdíl v kaloriích je tedy zanedbatelný a je způsoben pouze odlišným obsahem vlhkosti hnědého cukru, díky kterému je o něco méně kalorický na gram.

Zpracování

Hnědý cukr, zejména nerafinovaný hnědý cukr, je méně zpracovaný než bílý cukr, což vede mnoho lidí k tomu, že jej vnímají jako přirozenější a zdravější. Ve většině případů je však hnědý cukr pouze bílý cukr s přídavkem melasy, což z něj nedělá „přírodnější“ cukr než bílý. Nerafinovaný cukr, například surový třtinový cukr, je sice méně zpracovaný, ale jeho zdravotní účinky jsou stejné jako u ostatních druhů cukru.

Je hnědý cukr zdravější než bílý?

Z hlediska výživové hodnoty a zdravotních účinků jsou rozdíly mezi bílým a hnědým cukrem zanedbatelné. Hnědý cukr obsahuje o něco více minerálních látek než bílý cukr, ale v tak malém množství, že nemají praktický význam. V obou případech může nadměrná konzumace cukru, bez ohledu na jeho druh, vést k řadě zdravotních problémů, jako je obezita, cukrovka 2. typu, zubní kaz a srdeční choroby.

Bílý i hnědý cukr jsou formy cukrů, které rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi. Je třeba si uvědomit, že nadbytek cukru ve stravě, bez ohledu na jeho druh, je zdraví škodlivý a měl by se konzumovat s mírou.

Zdravé alternativy cukru

Místo přemýšlení o tom, který cukr je „lepší“, zvažte snížení příjmu cukru obecně a vyzkoušejte zdravější alternativy. Můžete sáhnout po přírodních sladidlech, jako je stévie, xylitol, erytritol nebo med. Jedná se o náhražky, které mají nižší glykemický index, což znamená, že pomaleji zvyšují hladinu cukru v krvi a jsou méně kalorické.

Shrnutí

Ačkoli se hnědý a bílý cukr liší chutí, barvou a strukturou, jejich výživová hodnota a zdravotní účinky jsou velmi podobné. Hnědý cukr obsahuje malé množství minerálních látek, ale v praxi by se oba druhy cukru měly konzumovat s mírou, protože nadměrná konzumace jednoduchých cukrů může vést k vážným zdravotním problémům. Místo rozhodování mezi bílým a hnědým cukrem zvažte omezení cukru ve svém jídelníčku a hledejte zdravější alternativy.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6077963/ https://www.healthline.com/nutrition/brown-sugar-vs-white-sugar https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/sugar/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12461 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12424646/

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán