Mandle jsou často zaměňovány s ořechy, ale ve skutečnosti se jedná o semena mandloně obecné. Jsou velmi zdravou svačinkou a používají se také k výrobě mandlového mléka, oleje, másla, mouky nebo marcipánu. Obsahují vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu a jejich konzumace má řadu zdraví prospěšných účinků. Víte, jak mandle působí na naše střeva?
- Bohatství vitamínů v mandlích
- Mandle a zdraví
- Butyrát sodný a mandle
- Význam butyrátu sodného pro střeva
- Mandle a ekologie
- Shrnutí
Bohatství vitamínů v mandlích
Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují draslík, zinek, mangan, vitamin E, železo, kyselinu listovou, měď, vitaminy skupiny B, hořčík, vlákninu, riboflavin a niacin. Jsou vysoce výživné a ve 100 gramech se skrývá:
- 604 kcal
- 21 g bílkovin
- 52 g tuků
- 7,7 g sacharidů
- 12,9 g vlákniny
Mandle a zdraví
Mandle patří k nejlepším zdrojům vitaminu E na světě a jejich konzumace je spojena s řadou zdraví prospěšných účinků. Pravidelná konzumace mandlí může podpořit správnou hladinu cukru v krvi. Mají nízký obsah sacharidů, ale jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, takže jsou ideální volbou pro lidi s cukrovkou. Jsou také mimořádně bohaté na hořčík, minerál, který mnoha lidem chybí. Nízká hladina hořčíku může mít vliv na vysoký krevní tlak, takže to je další argument pro zařazení mandlí do jídelníčku. Navíc konzumace jedné nebo dvou hrstí mandlí denně může pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Butyrát sodný a mandle
Konzumace pouhé hrsti mandlí denně může podpořit zdraví našeho střevního mikrobiomu. Jak. Mandle podporují tvorbu butyrátu, kyseliny máselné patřící do skupiny mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty jsou hlavním zdrojem energie pro kolonocyty, tedy buňky střevního epitelu. Pokud pro vás není možné konzumovat mandle pravidelně, doporučuji zařadit butyrát, který je k dispozici ve formě doplňku stravy.
Význam butyrátu sodného pro střeva
O lidském mikrobiomu se stále dozvídáme více a vědci v tomto směru neustále bádají. Butyrát podporuje střevní bariéru, která brání pronikání bakterií a dalších mikrobů do krve. Tímto způsobem může butyrát pomáhat snižovat záněty, IBS (syndrom dráždivého tračníku) a snižovat gastrointestinální potíže, jako je nadýmání.
Je důležitý pro zdraví střev, protože příznivě působí na tlusté střevo a umožňuje jeho správnou a optimální funkci. Podílí se také na signalizaci střeva, aby zahájilo vstřebávání živin. Vědci tvrdí, že butyrát produkovaný ve střevech se může dostat do krevního oběhu, kde se podílí na regulaci zdraví v dalších oblastech těla, jako jsou játra, mozek a plíce.
Mandle a ekologie
Navzdory mnoha výhodám konzumace mandlí existují určité obavy ohledně jejich pěstování a dopadu na životní prostředí. Podle údajů poskytnutých kalifornským sdružením Almond Board se většina mandlí pěstuje v Kalifornii. Pěstování spotřebuje značnou část ročních zásob vody ve státě, což je pro některé z nich s ohledem na klimatické problémy znepokojující.
Shrnutí
Tato cenná a zdravá svačinka je bohatstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mandle obsahují velké množství zdravých tuků, vlákniny, bílkovin, hořčíku a vitaminu E. Jezme mandle pro zdraví našeho srdce, slinivky a střev. Dávejme si však pozor na množství mandlí, které sníme, protože mají vysoký obsah energie. Vhodná denní porce je 25-50 g.
Zdroje:
https://academic.oup.com/advances/article/9/1/21/4849000
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac265/6708364?searchresult=1
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.