Je možné kombinovat hořčík s vitamínem C?
Vitamíny a minerály hrají mimořádně důležitou výživovou roli. Často je bereme v sadách a stojí za to vědět, že ne všechny fungují synergicky. Některé vitamíny a minerály interferují s působením jiných.
![vitamin C]()
Vlastnosti hořčíku
Hořčík je minerální prvek, který je součástí kosti, reguluje rovnováhu elektrolytů, podílí se na přenosu nervových signálů a je také potřebný pro správný průběh mnoha dalších biochemických a fyziologických reakcí. Přirozeně se vyskytuje ve vodě, zelené zelenině, ale i oříšcích, kakau, obilovinách s nízkým zpracováním a luštěninových semenech.
Doplňky stravy se stávají stále důležitějším zdrojem tohoto prvku ve stravě. Příliš nízké zásoby mohou mít za následek příznaky jako únava, potíže s udržením koncentrace, nervosvalové poruchy a bolestivé svalové kontrakce, stejně jako problémy s regulací krevního tlaku. Z dlouhodobého hlediska může tento nedostatek také přispět ke zrychlení fyziologických změn souvisejících s osteoporózou nebo inzulínovou rezistencí.
Vlastnosti vitaminu C
Vitamín C nebo kyselina askorbová je jednou ze sloučenin, které se dobře rozpouští ve vodě. V těle má antioxidační funkce, podporuje syntézu kolagenu a karnitinu a také některých hormonů. Kromě toho usnadňuje vstřebávání železa v trávicím traktu a je známo, že moduluje aktivitu imunitního systému. Nejdůležitějšími zdroji vitaminu C v každodenní stravě jsou čerstvé ovoce a zelenina, zejména petržel, citrusy, paprika a rybíz.
Nejoblíbenější formou suplementace vitaminu C je prášek nebo kapsle / tablety. Jeho každodenní užívání chrání před oslabením organismu, zhoršením účinnosti, zvýšenou náchylností k infekcím nebo zhoršeným hojením ran. Dlouhodobý nedostatek může vést ke skorbutu, který drasticky snižuje kvalitu pojivových tkání v těle a vede ke krvácení dásní nebo ztuhnutí tepen.
![ALLNUTRITION Vitamin C with bioflavonoids]()
Kombinace hořčíku s vitamínem C
Hořčík a vitamín C tvoří „pár“, který lze jíst současně bez obav. Neexistují žádné důkazy o interakcích mezi těmito sloučeninami, které by mohly poškodit zdravé lidi. Jejich společným rysem je vliv na stavbu kostí, protože hořčík je potřebný k udržení minerální hmoty, zatímco vitamín C umožňuje účinnou syntézu kolagenu, který je také součástí kosti. Některé funkce obou těchto sloučenin mohou také pomoci kontrolovat krevní tlak, protože hořčík je elektrolyt a vitamín C ovlivňuje pružnost cév.
PŘIDÁNO:
14/12/2021
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.
https://allnutrition.cz/images/g/minfaafvaab123321321_637750978012332190.jpg
SFD