Jaký je rozdíl mezi proteiny wpc 80 a 82?

Syrovátkový protein je jedním z nejpoužívanějších zdrojů bílkovin ve sportovní suplementaci a klinické výživě. Její vysoká biologická hodnota, bohatý aminogram a rychlá vstřebatelnost z ní činí ceněnou složku proteinových doplňků. Mezi přípravky dostupnými na trhu se syrovátkové bílkoviny liší stupněm čištění a koncentrací bílkovin, což určuje jejich nutriční hodnotu a funkčnost. Čím vyšší je obsah syrovátkových bílkovin ve výživovém přípravku, tím lepší je jeho složení.

proteinový doplněk

  1. Tvorba syrovátkových bílkovin
  2. Syrovátka v kuchyni
  3. Rozdíly v syrovátkových živinách
  4. Účinky proteinu WPC - co říká vědecký výzkum?

Tvorba syrovátkových bílkovin

Syrovátka je tekutý vedlejší produkt při výrobě sýra nebo kaseinu. Srážením mléčných bílkovin a oddělením sýřeniny vzniká tekutina, která obsahuje syrovátkové bílkoviny rozpuštěné ve vodě, laktózu, malé množství tuku a minerální látky. Syrovátka pak prochází procesem ultrafiltrace nebo mikrofiltrace, při němž se vyloučí větší molekuly a zbylé složky se zkoncentrují.

Další fází je sušení, při kterém vzniká prášek s vysokým obsahem bílkovin. Hotový výrobek může mít různé formy, včetně syrovátkového proteinového koncentrátu (WPC), izolátu (WPI) nebo hydrolyzátu (WPH), v závislosti na stupni čištění.

Syrovátka v kuchyni

Syrovátka se v tekuté formě používá při vaření a v potravinářském průmyslu již po staletí. Díky své mírně nasládlé chuti a vysoké výživové hodnotě se používala jako přísada do nápojů nebo při pečení. Dnes se syrovátka používá mimo jiné při výrobě fermentovaných nápojů, jogurtů, mléčných dezertů a pečiva.

V cukrářském průmyslu se používá jako přísada ke zlepšení textury a výživové hodnoty výrobků a v potravinářské technologii se syrovátkové bílkoviny používají k obohacení výrobků o plnohodnotné bílkoviny. Ve výživě zvířat je syrovátka důležitou složkou krmiva, protože poskytuje vysoce kvalitní aminokyseliny a energii z laktózy.

Upozornění.

Vysoce koncentrovanou syrovátkovou bílkovinu však nezaměňujte se syrovátkovým práškem nebo tekutinou - pouze syrovátková bílkovina je žádoucím produktem pro sportovce a lidi na dietě.

Rozdíly v syrovátkových živinách

od mužů k ženám - proteinový doplněk WPC

Proteinové doplňky na bázi syrovátky se liší především koncentrací bílkovin v sušině, která ovlivňuje jejich výživovou hodnotu, a obsahem dalších složek, jako je laktóza nebo tuk. Nejběžnějšími formami jsou syrovátkové proteinové koncentráty (WPC) s obsahem bílkovin 70 až 82 %. Při porovnání WPC 80 a WPC 82 je klíčový rozdíl v jejich složení - vyšší koncentrát WPC 82 má méně laktózy a tuku.

Vyšší obsah syrovátky ve výživě znamená lepší aminokyselinový profil, zejména pokud jde o přítomnost leucinu, izoleucinu a valinu, tedy aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA), které hrají klíčovou roli při syntéze svalových bílkovin. Vyšší čistota výrobku navíc minimalizuje riziko zažívacích problémů, což je důležité pro osoby s intolerancí laktózy nebo citlivostí na potraviny.

Účinky proteinu WPC - co říká vědecký výzkum?

Budování svalové hmoty

Syrovátkový protein je jedním z nejlépe vstřebatelných proteinů s vysokou biologickou hodnotou. Analýza výsledků 13 studií ukázala, že zlepšuje schopnost svalů správně pracovat až 96 hodin po cvičení. Ve studii s 837 účastníky zvýšila suplementace syrovátkových bílkovin v kombinaci s odporovým tréninkem libovou tělesnou hmotnost (+0,46 kg), snížila tukovou hmotnost (-0,62 kg) a zlepšila svalovou sílu, zejména u osob ve věku <40 let, ačkoli může podporovat rozvoj svalů i u starších osob.

Úbytek hmotnosti

Další metaanalýza potvrdila, že syrovátkový proteinový koncentrát pomohl snížit tělesnou hmotnost (-0,56 kg), zvýšit libovou hmotnost (+0,77 kg) a snížit tukovou hmotnost (-1,12 kg) a zároveň zlepšit krevní tlak, hladinu glukózy a lipidů. Delší suplementace (>12 týdnů) může dále snížit hladinu triglyceridů.

Účinky na zdraví

WP v kombinaci s cvičením podporuje snížení LDL a celkového cholesterolu a vyšší dávky (>30 g/den) mohou podpořit kontrolu krevního tlaku u osob s nadváhou. Bylo také prokázáno, že může snižovat chuť k jídlu a omezovat příjem kalorií. Může také snižovat hladinu C-reaktivního proteinu (CRP), zejména u osob s výchozí zvýšenou hladinou zánětu.

Zdroje: 

  • Davies RW, Carson BP, Jakeman PM. The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 16;10(2):221. doi: 10.3390/nu10020221. PMID: 29462923; PMCID: PMC5852797.
  • Cuyul-Vásquez I, Pezo-Navarrete J, Vargas-Arriagada C, Ortega-Díaz C, Sepúlveda-Loyola W, Hirabara SM, Marzuca-Nassr GN. Effectiveness of Whey Protein Supplementation during Resistance Exercise Training on Skeletal Muscle Mass and Strength in Older People with Sarcopenia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Aug 2;15(15):3424. doi: 10.3390/nu15153424. PMID: 37571361; PMCID: PMC10421506.
  • Kuo YY, Chang HY, Huang YC, Liu CW. Effect of Whey Protein Supplementation in Postmenopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Oct 10;14(19):4210. doi: 10.3390/nu14194210. PMID: 36235862; PMCID: PMC9572824.
  • Connolly G, Wang Y, Bergia RE, Davis EM, Byers AW, Reed JB, Campbell WW. Whey Protein Supplementation and Type 2 Diabetes Mellitus Risk Factors: An Umbrella Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Curr Dev Nutr. 2023 Oct 14;7(12):102017. doi: 10.1016/j.cdnut.2023.102017. PMID: 38076400; PMCID: PMC10709019.
  • Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2018 Jan;37(1):60-70. doi: 10.1080/07315724.2017.1344591. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29087242.
  • Zhou LM, Xu JY, Rao CP, Han S, Wan Z, Qin LQ. Effect of whey supplementation on circulating C-reactive protein: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015 Feb 9;7(2):1131-43. doi: 10.3390/nu7021131. PMID: 25671415; PMCID: PMC4344580.
  • Li M , Liu F . Effect of whey protein supplementation during resistance training sessions on body mass and muscular strength: a meta-analysis. Food Funct. 2019 May 22;10(5):2766-2773. doi: 10.1039/c9fo00182d. PMID: 31041966.
  • Mollahosseini M, Shab-Bidar S, Rahimi MH, Djafarian K. Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2017 Aug;20:34-40. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.04.002. Epub 2017 May 8. PMID: 29072167.
  • Vajdi M, Musazadeh V, Zareei M, Adeli S, Karimi A, Hojjati A, Darzi M, Shoorei H, Abbasalizad Farhangi M. The effects of whey protein on blood pressure: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Sep;33(9):1633-1646. doi: 10.1016/j.numecd.2023.05.025. Epub 2023 May 26. PMID: 37419751.
  • Hajizadeh-Sharafabad F, Sharifi Zahabi E, Tarighat-Esfanjani A. Role of whey protein in vascular function: a systematic review and meta-analysis of human intervention studies. Br J Nutr. 2022 Aug 28;128(4):659-672. doi: 10.1017/S0007114521003676. Epub 2021 Sep 13. PMID: 34511143.
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán